Tijdens de workshop werden ervaringen met armoede en beleid in Berkelland gedeeld. Foto: Rob Weeber
Tijdens de workshop werden ervaringen met armoede en beleid in Berkelland gedeeld. Foto: Rob Weeber

Kernpunten workshop 'Rondkomen in Berkelland' naar beleidsmakers

Vervolg van de voorpagina

BERKELLAND - Na afloop van de eerste twee ronden tijdens de workshop 'Rondkomen in Berkelland', kon iedere tafel bij wijze van samenvatting een kernpunt naar voren brengen, een van de punten van zorg die voor verbetering vatbaar was. De rest van de verzamelde inbreng wordt overigens gebundeld en een-op-een aan de betreffende beleidsambtenaar van de gemeente overhandigd. Daarnaast worden de drie verslagen van de betrokken gemeenten ook nog eens in Den Haag aangeboden.

De almaar stijgende eigen bijdrage bleek een punt van zorg en dan met name het ontbreken van een vergoeding hiervoor. De hoogte van het bedrag zou een drempel opwerpen voor het bezoek aan de arts. Een ander punt was de oproep aan de cliëntenraad om het totale sociaal-maatschappelijke netwerk met betrekking tot hulpverlening in kaart te brengen, waaronder bijvoorbeeld Humanitas valt. Er bestaan veel initiatieven waar mensen gebruik van kunnen maken, maar lang niet iedereen weet wat er is. Toegang tot het internet was een volgende opmerking. Nu bestaat er alleen een vergoedingsmogelijkheid voor gezinnen met kinderen, maar er zijn ook bijvoorbeeld AOW'ers die eenzaam zijn, maar geen geld hebben voor internetaansluiting. Een punt dat al in de eerste discussieronde naar voren kwam, was dat van de informatievoorziening naar de cliënten toe. Het is zeer onduidelijk welke mogelijkheden het minima- en bijstandsbeleid biedt en welke criteria er gelden. De voorlichting van de gemeente naar de cliënt zou te smal zijn en niet uitvoerig genoeg.
Tenslotte gaf wethouder Han Boer nog een korte toelichting op hetgeen hij gehoord had. Hij beloofde het komende verslag in detail te bekijken en de vragen vanuit een politiek standpunt te beantwoorden.