De bestuursleden van Buurtverenigingen Joostenkamp met hun mobiele telefoons. Foto: Jan Hendriksen.
De bestuursleden van Buurtverenigingen Joostenkamp met hun mobiele telefoons. Foto: Jan Hendriksen. Foto: Jan Hendriksen

Buurtbewoners 't Broek, De Bruil en Joostenkamp

introduceren BuurtWhats-App

Ruurlo - Het dient als een moderne vorm van 'buurtwacht': BuurtWhats-App. Het doel van een BuurtWhatsApp is het zorgen voor meer ogen en oren voor de politie en andere toezichthouders. Wettelijke toezichthouders kunnen nu eenmaal niet op iedere hoek of straat staan. Door een BuurtWhatsApp kunnen burgers zelf een (groot) gebied in de gaten houden. Het werken met een BuurtWhats-App is relatief eenvoudig te realiseren en heeft zijn effectiviteit inmiddels al bewezen.

Door Jan Hendriksen

De buurtcommissies van het Buurtschappenbeleid van de Ruurlose buurtschappen De Bruil en Omstreken en 't Broek en Omstreken hebben in navolging van onder meer Barchem na een speciale avond in januari in samenwerking met de gemeente Berkelland en politie Berkelland een buurt Whats-App opgestart. Hiermee wil men de veiligheid in de beide buurtschappen vergroten. Een BuurtWhatsApp is een WhatsApp-groep die zich richt op het signaleren van verdachte situaties. Sinds vorige week hebben bewoners van de Joostenkamp ook een BuurtWhats-App.

"De aanleiding van de Buurtapp is geweest tijdens een rondvraag bij onze ledenvergadering. We hebben daarna direct informatie via de gemeente Berkelland opgevraagd hoe je een dergelijk initiatief moest opzetten. Als buurtvereniging beschikken wij al over een algemeen e-mail adres en deze konden wij hiervoor mooi gebruiken", zo verklaart penningmeester Stephan Pillen van Buurtvereniging Joostenkamp. De BuurtWhat-App moet de veiligheid in de buurt vergroten. Stephan Pillen: "In het verleden heeft een buurman al eens een man in onze wijk gezien die zich vreemd gedroeg. Aangezien wij merendeel in doodlopende straatjes wonen valt dit direct op. De betreffende buurman wilde hem aanspreken maar deze persoon is toen hard weggerend. In een dergelijke situatie zou een Buurtapp van toepassing kunnen zijn.
Verder wonen er inmiddels ook een aantal ouderen in onze wijk. Het is dan een veilig gevoel dat men snel hulp kan bieden wanneer iemand in nood zou zitten. Natuurlijk is het niet de bedoeling dat men de BuurtApp als standaard groepsapp gaat gebruiken zoals de jeugd en zoals in diverse andere gevallen dit gebeurd. Voor de grootgebruikers van WhatsApp moet je hiervoor wel waken. Het moet geen platvorm worden voor allerlei 'leuke' aangelegen."

Burgerinitiatief
Gemeente Berkelland ondersteund het burgerinitiatief van de bewoners van De Bruil, 't Broek en de Joostenkamp nadrukkelijk. De politie komt echter alleen in actie wanneer een melding bij 112 gedaan wordt. Astrid Holl namens de gemeente Berkelland: "Men moet daar volgens de SAAR afkorting reageren (S = Signaleer; A = Alarmeer 112; A = App om je waarneming bekend te maken aan anderen; R = Reageer, door bijvoorbeeld naar buiten te gaan en contact te maken met de persoon). De bedoeling is dat we dan de verdachte persoon zijn plannen verstoren. Doe dit alleen als je dit veilig kan doen zonder risico's, maak bijvoorbeeld een praatje met de persoon; Laat door middel van een Whats-App bericht aan elkaar weten dat 112 al gebeld is. Voorkom een regen van 112 meldingen. Het versturen van foto's van een verdachte is alleen toegestaan ten bate van het verstrekken van een signalement, wanneer dit voor de melding noodzakelijk/van meerwaarde is. Daderkenmerken zoals geslacht, huidskleur, lengte en gezicht kunnen ook goed beschreven worden. Denk bij voertuigen aan de kleur, het merk, het type en het kenteken; Gebruik deze Whats-App groep(en) alleen waar het voor bedoeld is en niet voor onderling contact/privéberichten."