De Achterhookse Folkloredansers hadden alle Berkellandse folkloregroepen uitgenodigd voor de folkloremiddag. Foto: Jan Hendriksen.
De Achterhookse Folkloredansers hadden alle Berkellandse folkloregroepen uitgenodigd voor de folkloremiddag. Foto: Jan Hendriksen. Foto: Jan Hendriksen

Liefde voor de Berkellandse folkloredans

Ruurlo – Folkloredansers uit Berkelland. Stuk voor stuk hebben ze hun hart verpand aan de folkloredans. En hoe toepasselijk? Zaal De Keizerskroon was op deze Valentijnsdag met roze hartjes versierd. Eenmaal per jaar in februari treffen de Berkellande folkloredansers elkaar tijdens de zogenaamde Berkellandse Folkloremiddag. Sinds de gemeentelijke herindeling in 2005 treffen de Berkellandse folkloristische dansgroepen elkaar. Het initiatief werd in aanloop naar de gemeentelijk herindeling in 2004 door de Achterhookse Folkloredansers uit Ruurlo onder voorzitterschap van Hans Lusink genomen. "Na een langdurig ziekteproces is Hans Lusink begin januari overleden. Hij heeft veel voor de Achterhookse Folkloredansers betekent", zo verklaarde voorzitter Rita van den Berg van de Achterhookse Folkloredansers tijdens de opening van de folkloremiddag.

Door Jan Hendriksen

"We kunnen het niet ontkennen. Het (internationale) volksdansen wint aan populariteit en het traditionele folkloredansen vergrijst. Maar wat is het dan mooi dat we in Berkelland toch nog vier actieve folkloregroepen hebben", zo vervolgde Van den Berg. Als gastvrouw/heer opende de Achterhookse Folkloredansers de geanimeerde middag in een uitermate goed bezette zaal De Keizerskroon met de folkloredans 'De boertjes van buuten'. Daarna traden de Diekhookse Klumpkes uit Borculo, De Plaggenmeijers uit Rekken en de Lebbenbruggedansers uit Borculo op. Ieder op zijn eigen vertrouwde traditionele wijze. Een vreemde eend in de bijt was het gastoptreden van De Iesselschoters & Jonge Leu uit Steenderen. Om de belangstelling voor folklore levend te houden heeft de folkloristische dansgroep een tweetal nieuwe onderdelen aan haar programma toegevoegd: een 'Rondje Nederland' en 'Back to the 50's'. Zondag presenteerde de groep zich met dit laatste onderdeel. De dansen die men als uitsmijter van de folkloremiddag danste zijn uit de jaren dertig tot begin jaren zestig van de vorige eeuw zoals de Boomps a Daisy, de Lambeth Walk en de Jitterburg. En het moet gezegd worden. De voetjes gingen vlot van de vloer. Het swingde van alle kanten, muzikaal begeleid door accordeon, klarinet en trompet. Ook het publiek mocht natuurlijk ook mee 'swingen'.