De toneelgroep van Ons Genoegen Barchem. Foto: PR.
De toneelgroep van Ons Genoegen Barchem. Foto: PR. Foto: Jan Hendriksen

Ons Genoegen Barchem speelt driemaal blijspel 'Mijn man is weer naar zee'

Barchem - Toneelvereniging Ons Genoegen uit Barchem speelt zaterdagavond 5 maart, vrijdagavond 11 maart en zaterdagmiddag 12 maart het blijspel 'Mijn man is weer naar zee' bij HCR In de Groene Jager. De avondvoorstellingen beginnen om 20.00 uur, de middagvoorstelling om 14.00 uur. De voorverkoop van de entreekaarten start op zaterdag 20 februari bij supermarkt Attent in Barchem. Entree 7,50 euro per persoon, ook aan de zaal. Telefonisch kaarten bestellen kan bij A. Koeleman tel.0573-459446. Donateurs kunnen hun entreebewijs bij Attent ophalen op vertoon van hun donateurskaart.

Bij de viering van het 65-jarig bestaan, vorig jaar, speelde Ons Genoegen met succes een zelf geschreven toneelstuk. Er werden drie uitverkochte voorstellingen (Boer zoekt vrouw) gegeven. Ons Genoegen speelt in maart een stuk in een geheel ander genre. Het blijspel 'Mijn man is weer naar zee' speelt zich af in een bruin gezellig zeemanscafé, genaamd 'de Thuishaven'. Het stuk is geschreven door W. Wroots en vertaald door C. van Dijk. Het café wordt beheerd door oud-zeeman Sjaac Koeman (gespeeld door Frank Bannink) en zijn charmante vrouw Wanda (Ans Dinkelman).

Strabant
De drie, qua karakter, zeer verschillende zussen, Agaath (Henny van Heuven), strabante Tonia (Jannie Dinkelman) en Frederike (Ida Leijenhorst), brengen het zeemanscafé van hun broer Sjaac regelmatig een bezoekje en houden de boel scherp in de gaten. De ietwat sullige zwager Thomas (Gerben Mulderije) ziet het gedrag van de dames met lede ogen aan. Sjaak en Wanda worden ondersteund door serveerster Ankie (Moniek Lubberdink) en gepensioneerd kelner (Gert Jan Bosman). Afscheid nemen en met pensioen gaan blijkt voor hem toch lastiger dan gedacht. Ankie's vriendje Lex (Mark Rood) komt ook af en toe over de vloer en zorgt dan voor de nodige deining bij Ankie en Wanda. Maar wat is een gezellig dorpscafé zonder stamgasten?
En zeker als dat types zijn zoals zakenman Dirk-Jan (Anton Dijkman) en zijn kameraad Gijs Overdevest (Jan Regelink). Zij nuttigen graag een borreltje aan ´hun' stamtafel. Het gemoedelijke etablissement komt echter in geheel ander vaarwater terecht wanneer Sjaac onverwacht een oproep krijgt om weer te gaan ´varen´. Wanneer Wanda's echtgenoot dan weer naar zee is blijken de verhoudingen met de familie opeens heel anders te liggen.

Dialect
Het toneelspel wordt dit keer gedeeltelijk in het dialect gespeeld. De regie is in handen van Daniël ter Haar, een van de jongste leden van Ons Genoegen. "Ons Genoegen zal de bezoeker zeker weer een avondje en middag veel kijk- en luister plezier bezorgen", aldus de regisseuse.