Ds. Joop Mol neemt bezoekers mee door het leven en werk van Marc Chagall.  Foto: PR.
Ds. Joop Mol neemt bezoekers mee door het leven en werk van Marc Chagall. Foto: PR. Foto: Jan Hendriksen

Lezing over kunstenaar Marc Chagall

Ruurlo - Van de tot Fransman genaturaliseerde, maar uit Rusland afkomstige Marc Chagall (1887 – 1985) is een omvangrijk oeuvre bekend. Naast het vervaardigen van schilderijen, hield hij zich bezig met allerlei vormen van grafiek, bewerkte hij keramiek en steen, maakte ontwerpen voor decors en wandtapijten, evenals bijzondere voorstellingen voor glas-in-loodramen. Op uitnodiging van de Protestantse Gemeente Ruurlo-Barchem komt Ds. Joop Mol uit Bathmen vertellen ober de kunstenaar. De lezing is op 25 februari vanaf 19.30 uur in gemeentecentrum De Sprankel, Domineesteeg 12 in Ruurlo. De toegang is gratis, evenals de koffie of thee.

Chagall werd groot gebracht in een arm Russisch gezin dat leefde in de Chassidisch- Joodse traditie. Deze arme maar gelukkige periode in Chagalls leven keert talloze malen terug in zijn werk. Zijn uitingen hangen eveneens nauw samen met zijn latere levensgang en de invloeden die hij heeft ondergaan van andere kunstenaars in de landen waar hij heeft gewoond en gewerkt. Chagall leefde in een eeuw vol tragiek, die zijn invloed heeft doen gelden in de veelzijdige verbeeldingen van zijn hand. Zijn werk is te bewonderen in gebouwen en musea over de hele wereld, van Sint Petersburg tot Zwolle (De Fundatie) en van Parijs tot New York. Ds. Joop Mol uit Bathmen is door zijn studie theologie en zijn bezoeken aan Israël steeds meer geboeid geraakt door het werk van Chagall. Veel voorstellingen refereren aan Joodse, Orthodoxe en Katholieke interpretaties van Bijbelse verhalen.

Protestantse Gemeente Ruurlo-Barchem heeft Joop Mol uitgenodigd. Uiteraard laat hij tijdens zijn lezing veel beeldmateriaal zien. Meer informatie over de lezing staat op www.pknruurlobarchem.nl. Deze bijeenkomst is niet alleen interessant voor mensen met een kerkelijke achtergrond, maar voor iedereen die zich wil verdiepen in het werk van deze kunstenaar en de invloed van kunstenaars op onze westerse cultuur.