Bubbelvoetbal in grote opgeblazen ballen.  Foto: PR.
Bubbelvoetbal in grote opgeblazen ballen. Foto: PR. Foto: Jan Hendriksen

Barchemse jeugd vermaakt zich

opperbest met bubbelvoetbal

Barchem - De eerste activiteit in 2016 van de Jeugdcommissie Vereniging Contact uit Barchem was direct een knaller. Meer dan zestig kinderen wisten begin februari de weg naar Boerderij- Camping De Waltakke in Nettelhorst te vinden. Op het programma stond het bubbelvoetbal.

Door Jan Hendriksen

Bubbelvoetbal is een voetbalspel dat word gespeeld door acht spelers (vier tegen vier) in grote opgeblazen ballen van ongeveer een meter doorsnee. En je kunt al wel raden dat dit leuk spektakel opleverde. Ook had het goed op elkaar ingespeelde personeel van De Waltakke aan de Bolksbeekweg nog meer voor de Barchemse jeugd in petto. Het lazergamen, darten, spijker slaan en sjoelen werd druk gespeeld door de jeugd uit unit vier van het basisonderwijs en klas een en twee van het voortgezet onderwijs. En als klap op de vuurpijl was er voor de jeugd een glas ranja en een groot bord patat. Als men meer wil weten over deze en andere activiteiten van de Jeugdcommissie van Contact Barchem, volg de commissie dan op Instagram en Facebook. De belangenbehartiging Contact Barchem bestat uit een drietal uitwerkgroepen van het dorpsplan. Deze uitwerkgroepen worden aangestuurd en/of bijgestaan door de belangencommissie van Vereniging Contact Barchem. De eindverantwoordelijkheid ligt via de belangencommissie bij Vereniging Contact Barchem. Sinds 2007 heeft Vereniging Contact ook een jongerencommissie voor het organiseren van activiteiten voor de jongeren in het dorp. De Jeugdcommissie van Contact Barchem bestaat uit Edwin Nijhof, Ingrid Aalderink, Martijn Jansen, Myrthe Teunissen, Tessa Menop, Bert Dinkelman en Annelies Blom.


Zeventigjarige Scouting Ruurlo
installeert nieuwe speltak Explorers

Ruurlo - Scouting Ruurlo bestaat dit jaar zeventig jaar. De groep is opgericht in 1946. En dan toch nog iets nieuws? "'We zijn 70 jaar jong", grapt Pieter Corée van het bestuur van Scouting Ruurlo. "Scouting is een organisatie die met de tijd mee blijft gaan. Naast zaken die van alle tijden zijn, zoals pionieren (het met balken en touwen maken van bouwwerken), het werken met kaart en kompas, op kamp gaan en (survival)tochten maken, EHBO en niet te vergeten lekker bij een kampvuur zitten, maken we ook gebruik van hedendaagse technieken zoals GPS en voor communicatie bijvoorbeeld WhatsApp. En jongeren vinden het nog steeds leuk om broodjes te bakken of hun eigen potje te koken boven een houtvuur. Daarnaast zijn onze begeleiders zeer inventief en komen regelmatig met nieuwe manieren van koken of een vuur aanmaken. Kortom, we blijven bij de tijd."

Scouting Ruurlo merkt dat jongeren ook langer lid blijven van de groep mits er voldoende uitdagende activiteiten zijn voor hun leeftijdsniveau. Met het oog daarop is onlangs de speltak Explorers nieuw leven in geblazen. Vandaar de titel boven dit artikel. Een aantal weken geleden zijn de zes Explorers en hun begeleiders geïnstalleerd. Explorers zijn jongens en meisjes in de leeftijd van vijftien tot achttien jaar die avontuurlijk zijn ingesteld en zich willen ontwikkelen. Dat laatste doen ze onder meer doordat ze onder begeleiding hun eigen programma vormgeven. Yacintha Stokkers en Daniël Bargeman begeleiden deze groep: "Het is leuk om te zien hoe ze steeds zelfstandiger worden, beter leren samenwerken en zaken onderzoeken. Dat zijn vaardigheden die hen niet alleen nu maar ook in hun latere leven goed van pas komen." Kortom 21st Century Skills, trending topic in het onderwijs dezer dagen, is binnen Scouting al lang gewoon.
De Explorers geven hun eigen programma vorm op de vrijdagavonden van 19.00 tot 21.00 uur. Daarnaast gaan ze dit jaar voor het eerst naar het buitenland op kamp en wel naar Luxemburg. Daar zijn natuurlijk wel kosten aan verbonden. Hier hebben ze het volgende op bedacht: Men kan de Explorers inhuren voor allerlei klusjes. Van onderhoud van de tuin tot en met schoonmaken of sjouwen bij verhuizen. Daarvoor kan men contact opnemen met hen via het e-mailadres scouting@danielbargeman.com. Ze nemen dan contact op, er wordt bekeken of de klus passend is en zo ja, worden er afspraken gemaakt over uitvoering en betaling. Ook het zeventigjarig bestaan zal niet onopgemerkt voorbij gaan volgens Pieter Corée, maar over de plannen hiervoor wil hij nog niets los laten. Wel dat deze op de tweede helft van dit jaar zijn gericht.
Wil men meer weten over Scouting Ruurlo? Kijk dan op www.scoutingruurlo.nl of op de Facebookpagina: www.facebook.com/scoutingruurlo. Heeft men belangstelling en wil men eens komen kijken? Alle speltakken behalve de Explorers hebben hun opkomst op zaterdagochtend van 10.00 tot 12.00 uur. Men is van harte welkom bij de blokhut aan de Gotinkveldweg. Kinderen of jongeren die overwegen lid te worden kunnen eerst drie keer meedraaien en dan beslissen of ze definitief lid willen worden.

Explorers zijn in te huren voor klussen. Foto: PR