Opa-oma-kleinkindwandeling in het Wolinkbos. Foto: Ton Rothengatter.
Opa-oma-kleinkindwandeling in het Wolinkbos. Foto: Ton Rothengatter. Foto:

Colonel Hammmonds Four bij HCR Prinsen

HAARLO - Zaterdag 27 februari speelt de bekende countryband Colonel Hammmonds Four bij HCR Prinsen in Haarlo. De band speelt authentieke countrymuziek. Het is dansbare muziek voor de liefhebbers, maar ook luistermuziek. Aanvang 20.00 uur. Inlichtingen via tel. 06-3078160.


Opa-oma-kleinkindwandeling door Wolinkbos

HAARLO – Haal de kinderen weg achter de computer of tablet, want het is tijd voor een frisse neus. De boswachter van Geldersch Landschap & Kasteelen verzorgt op woensdag 24 februari een opa oma kleinkindwandeling door het Wolinkbos tussen Borculo en Eibergen.

Hij vertelt onderweg allerlei leuke weetjes over de natuur en hij geeft de kinderen een paar opdrachtjes. Zo komen ze spelenderwijs meer over dit gebied te weten. Geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar.

Start: 14.00 uur op de parkeerplaats bij Hotel Prinsen, Eibergseweg 13 in Haarlo. Duur: 2 à 2,5 uur. Deelname kost € 5 per persoon, kinderen 4 tot en met 12 jaar € 2,50. Donateurs Geldersch Landschap & Kasteelen gratis op vertoon van GLK-pas. Reserveren is noodzakelijk via www.glk.nl/evenementen. Informatie: Harry Wisselink, tel. 06-10161291 of Wim de Vries, tel. 06-17320363.


Verspreid wonen

Vervolg voorpagina

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) wijst deze statushouders toe aan gemeenten. Ook de gemeente Berkelland moet hen passende woonruimte aanbieden. Veel statushouders vinden een woning via wooncorporatie ProWonen. Omdat er te weinig bestaande sociale huurwoningen van ProWonen in Berkelland vrijkomen en ook de particuliere woningmarkt te weinig mogelijkheden biedt, is de volgende stap nu de plaatsing van tijdelijke woningen. ProWonen neemt de plaatsing en de toekomstige verhuur van de tijdelijke woningen voor haar rekening.

Aantal woningen
Het aantal woningen dat nodig is voor onze taakstelling van 145 vluchtelingen met een verblijfsvergunning hangt af van de gemiddelde woningbezetting. Berkelland kan in 2016 alleen voldoen aan de taakstelling door tijdelijk woningen aan de woningvoorraad toe te voegen. "Als we dat doen wordt de helft van de taakstelling binnen de voorraad sociale huurwoningen van wooncorporatie ProWonen gevonden en de andere helft in tijdelijke huisvesting. Er zijn dan tussen de 15 en de 20 tijdelijke woningen nodig. Hierdoor blijven er ook voldoende sociale woningen beschikbaar voor andere woningzoekenden.

Inburgering
Vluchtelingen met een verblijfsvergunning hebben de asielprocedure al doorlopen. Er wordt begeleiding gegeven bij de inburgering en de gemeente kiest bewust voor kleine locaties om inburgering te bevorderen. Inmiddels zijn in Berkelland al jaren lang statushouders gehuisvest. In 2015 gaat het hierbij om 69 vluchtelingen met een verblijfsvergunning.

Er zijn gesprekken geweest met de omwonenden. Het college maakt binnenkort een definitieve keuze voor de eerste 5 locaties. De overige locaties worden later ingezet.


Collecte Jantje Beton

BARCHEM - Speelleergroep 't Onderdeurke in Barchem zet zich ook dit jaar weer in voor de collecte van Jantje Beton.Jantje Beton wil dat kinderen vrij buiten kunnen spelen in hun eigen buurt. Jantje Beton bedenkt, financiert en organiseert projecten die vrij buitenspelen mogelijk maken. De helft van de opbrengst mag de Barchemse speelleergroep zelf besteden aan leermiddelen en andere dingen voor de eigen peuters bij 't Onderdeurke. De collecteweek van Jantje Beton is dit jaar van 7 tot en met 12 maart.

Opa-oma-kleinkindwandeling in het Wolinkbos. Foto: Ton Rothengatter.