Kunstenares Jo Huijsman. Foto: Bas Weetink.
Kunstenares Jo Huijsman. Foto: Bas Weetink. Foto: Bas Weetink

Steengruis, Houtsnippers en Glassplinters

BERKELLAND - Het kunstzinnig boekje 'Steengruis, Houtsnippers en Glassplinters' is de opvolger van 'Oude meesters van nu', de serie portretten over Achterhoekse kunstschilders die recent in het Achterhoek Nieuws heeft gestaan. De titel is wederom als knipoog bedoeld, echter dit keer niet naar het verleden, maar naar het heden, naar de passie waarmee diverse Achterhoekse 3D kunstenaars hun objecten vervaardigen. In het boekje zijn 22 kunstobjecten van steen, hout, brons, keramiek, glas en edelmetaal opgenomen, stuk voor stuk pareltjes van bevlogen kunstenaars. Naast hun werk geven de kunstenaars ook een inkijk in hun privéleven, in de weg die ze hebben afgelegd om hun talent te kunnen ontwikkelen. Bijzonder dank ook gaat uit naar muze en kunstminnaar Frank Weetink, de man die letterlijk het gezicht achter het initiatief is. Vandaag het achtste portret in de serie van 13 dat wekelijks in de krant verschijnt.

Art Quilt kunstenaar
Jo Huijsman

"Kunst stimuleert mijn denkprocessen, het prikkelt mijn hersens en vergroot mijn eigen creativiteit. Kortom, ik word er een gelukkiger mens van."
Jo Huijsman (1953) is geboren langs de Slachtedijk, een voormalige 42 km lange waterkering dwars door Friesland, maar woont inmiddels al weer vele jaren in de Achterhoek. In 2004 wilde ze naast haar gewone werk wat anders doen. Het werd iets creatiefs, ze nam les in quilten. Dit duurde tot 2008, toen ze na het bezoek aan een expositie over de geschiedenis van de quilts geconfronteerd werd met art quilten, de meer abstracte vorm van quilten. Vanaf dat moment begon ze haar zoektocht hoe ze van de veilige kunstnijverheid van traditionele quilts de stap kon maken naar art quilts.

Na vele workshops en werkstukken werd ze uiteindelijk in 2014 toegelaten tot de 2-jarige opleiding Quilten Speciaal, een specialisatietraject waarin veel aandacht is voor het experimenteel werken in de lijn van art quilts.

De natuur is een grote inspiratiebron voor haar, niet alleen die rondom haar huidige woonplek, maar ook die van haar geboortegrond, de Slachtedijk, uitmondend in enerzijds het wad en anderzijds het Friese land. Ook teksten van popsongs echter kunnen het denkproces op gang brengen. Haar werken verbeelden een idee, een onderwerp en emotie die ze vertaalt in stof. Het wordt opgebouwd met zelf geverfde natuurlijke vezels en diverse textiele materialen. Door de grenzen van de materialen en technieken te verkennen, ontstaat een interessante textuur en in min of meerdere mate een scala aan kleuren. Haar textiele werk is een verbeelding die interpretaties moet oproepen. De titel van haar werk benoemt het ontstaan.
Het hierbij afgebeelde ruimtelijke werk bestaat uit drie lagen en heeft als titel "Berkelland – Paardenland". Iedere laag heeft invloed op het totaalbeeld. Het is een creatie gebaseerd op de recreatieve, sportieve en economische betekenis van paarden in Berkelland. De tussenlaag verwijst naar de geologie van de grond, terwijl de beide buitenste, roestig gekleurde lagen naar de afdrukken van de hoefijzers en de hoefnagels in de grond verwijzen.

Jo is voornemens om in 2016 is lid te worden van de kunstkring BArt. Voor haar is juist de diversiteit aan kunstenaars met hun verschillende kunstdisciplines (schilder, tekenaar, beeldhouwer, keramist enz.) belangrijk. Hun visie, kennis en ontwikkeling enerzijds en de groepsdynamiek met gelijkgestemden anderzijds werken zeer verrijkend op haar eigen ontwikkeling.

Haar werk is in 2016 onder meer in Groningen te zien tijdens het tweejarig textielfestival. Dit festival is en begrip in de wereld van de textielkunst en prominente (art)quilters uit binnen en buitenland. Aan de expositie is een wedstrijd verbonden met het thema "Vlucht". Verder studeert ze dit jaar af aan de masteropleiding Quilten Speciaal. Haar afstudeerproject wordt tentoongesteld in de Grote kerk in Breda.

Informatie op: http://quiltenjo.blogspot.com, www.johuijsman.nl


Steengruis, Houtsnippers en Glassplinters is een initiatief van fotograaf Bas Weetink (www.basweetink.nl) en schrijver/uitgever Rob Weeber (www.vanatoto.com). Belangstellenden kunnen het boekje met tweeëntwintig 3D kunstenaars bestellen via rob@vanatoto.com. De prijs bedraagt € 10.

Een kunstwerk van Jo Huijsman. Foto: Bas Weetink.
Een kunstwerk van Jo Huijsman. Foto: Bas Weetink.