Keuze voor spreiding wonen statushouders

Gemeente heeft achterstand uit vorige periode

BERKELLAND - Het college van Gedeputeerde Staten van de provincie Gelderland heeft beoordeeld in hoeverre de Gelderse gemeenten erin zijn geslaagd in de tweede helft van 2015 het aantal statushouders te huisvesten dat het Rijk hen had opgedragen. 33 gemeenten hebben hun taakstelling gehaald. Twintig Gelderse gemeenten hebben nog een achterstand, waaronder de gemeente Berkelland.

Voor het tweede jaar op rij haalt de gemeente gemeente niet de taakstelling voor huisvesting van vergunninghouders. In 2014 bood Berkelland 22 vergunninghouders een woning aan. Dat was 52% van de taakstelling. De gemeente liep daardoor een achterstand op van 20. Vorig jaar was de taakstelling 77; hiervan kon men 69 realiseren (90%). De achterstand liep verder op naar 28. Voor 2016 verwacht de gemeente een taakstelling van 115. Tel daarbij op de 28 achterstand en dan komt het aantal op een totaal van 145 vergunninghouders.
Om die vluchtelingen te kunnen huisvesten en de achterstand in te lopen, hebben burgemeester en wethouders onlangs negen locaties gekozen voor tijdelijke woningen om vluchtelingen met een verblijfsvergunning te huisvesten (de zogenoemde statushouders). Berkelland kiest voor spreiding van tijdelijke locaties. Het gaat om ruimte voor 2 à 3 tijdelijke woningen, voor 8 tot maximaal 12 mensen per locatie. Gekozen zijn twee locaties in elk van de hoofdkernen Ruurlo, Eibergen, Borculo en Neede en één locatie in Beltrum. Deze kernen hebben ten minste een basisschool en een levensmiddelenwinkel. Op deze locaties kan voor maximaal 10 jaar tijdelijke huisvesting worden gerealiseerd. Na 5 jaar volgt evaluatie.
Het gaat om de volgende locaties (locatieaanduidingen zijn globaal): Ruurlo: Nieuwe weg, Krashof. Eibergen: Rekkenseweg, Beltrumseweg. Borculo: Het Elbrink, Haarloseweg. Beltrum: Meester Nelissenstraat. Neede: Hondelinkweg, Braak.

Afwegingscriteria
De keuze van de locaties is aan de hand van afwegingscriteria gemaakt. Dit zijn 'Ruimtelijk en fysieke', 'Sociaal Maatschappelijke' en 'Bestuurlijke' criteria. Er is bijvoorbeeld gekeken naar bestemming, eigendomssituatie, kwaliteit, bereikbaarheid en draagkracht. De gemeente begint met het plaatsen van tijdelijke woningen in Ruurlo, vervolgens in Eibergen, Borculo, Beltrum en Neede. Door deze volgorde houdt de gemeente rekening met de aantallen statushouders die de afgelopen jaren al zijn gehuisvest in deze kernen

Niet voldoende huurwoningen
Vluchtelingen, die een verblijfsvergunning hebben gekregen, gaan deel uitmaken van de Nederlandse samenleving. Zij hebben recht op een woning.


Lees verder op pagina 7