Op de Spektakelweide kan de ‘Reurpopper’ zijn oren wat rust en zijn ogen de kost geven. Foto: PR.
Op de Spektakelweide kan de ‘Reurpopper’ zijn oren wat rust en zijn ogen de kost geven. Foto: PR. Foto: Jan Hendriksen

Theater centraal op negen editie Reurpopfestival

Ruurlose festival breidt uit met Spektakelweide

Ruurlo - In aanloop naar het Reurpopfestival dat van vrijdag 3 tot en met zondag 5 juni plaatsvindt zijn al een aantal bands en artiesten bekend gemaakt. Denk daarbij aan de Italiaanse Queen- tributeband de Great Queen Rats, rapper Diggy Dex, De Manuel & Géza Show, Plork en de Aannemers, Doe Maar Undercover en de Weekend Warriors.

Toch is de invulling van het festivalterrein tot op heden gehuld in mysterie. Hoewel er nog vele bands, acts en artiesten zullen worden aangekondigd, wil de organisatie alvast iets uit de doeken doen: theater staat centraal tijdens Reurpop 2016.Met een krappe vier maanden te gaan, kan de organisatie van Reurpop vol trots bekendmaken dat het festival uitbreidt met een heuse Spektakelweide. Het 'Peace Love en Music-podium', in de volksmond ook wel bekend als de reggaeweide, zal plaatsmaken voor deze wondere weide vol curiositeiten, absurdisme en bovenal heel veel theater.
Op de Spektakelweide kan de 'Reurpopper' zijn oren wat rust en zijn ogen de kost geven. Die vermoeidheid in de benen en piep in de oren zullen als sneeuw voor de zon verdwijnen na blootstelling aan alle de doldwaze taferelen die men daar zal aantreffen.
Wat moet de bezoeker zich bij de Spektakelweide voorstellen? Verwacht een weide die aandoet als een circus, vol caravans en uiteraard een circustent. De kampeerwagens vormen tezamen de 'rariteitencaravaan' . Elke caravan is in feite een reusachtige kijkdoos vol unieke curiositeiten. De karavaangangers Wouter Struik en Jasper Talsma aan het woord: "Heb je ooit een foetus van een zeemeermin gezien, het toffepeerspel gespeeld, Jules Deelder in de keuken gehad, het monnikvolkje 'de Gribussen' ontmoet, zweertjes geproefd, boerenlulvla gehad of een eendaags draakje getemd?" Nee? Dan weet je wat je doen staat: tijdens Reurpop 2016 de rariteitenkaravaan bezoeken, die overigens wordt voortgetrokken door Oscar, het varken op de brommer."

Simulatiemotor
Dit is slechts een fractie van wat de Spektakelweide bezoekers te bieden heeft. Zo is er voor wat nuchterder vermaak onder meer een simulatiemotor, waarop men – al dan niet met een slok op – een virtueel crossparcours kan afleggen. Ook is er een levensgroot Dokter Bibberspel. Uit deze ludieke mobiele operatiekamer zal men na een spoedoperatie weer met een 'big smile' vertrekken. Voor wat suikerzoete versnaperingen, of zoals ze het zelf noemt 'entertainment met een suikerspin', kunnen liefhebbers terecht bij Suikertante.

Minder muziek, meer theater
De theatertent trok vorig jaar veel bekijks en maakt dit jaar deel uit van de spektakelweide. Daarmee zal de tent een nog prominentere plek innemen op het festivalterrein. In tegenstelling tot vorig jaar, toen men zich met een eigen act kon opgeven, staat de programmering nu vooraf vast. Er zijn reeds tal van toffe acts vastgelegd, waaronder het vrouwelijke duo Kots, dat in 2014 de finale behaalde van Holland's Got Talent. Wat er verder allemaal op het programma staat, is nog een verrassing. De nadruk ligt op dans, cabaret en theater, met artiesten als Suzan & Freek als muzikale uitzondering.

Op de Spektakelweide kan de ‘Reurpopper’ zijn oren wat rust en zijn ogen de kost geven. Foto: PR.