Dat het Gemeentecafé graag bezocht wordt was ook zaterdag te zien; de zaal was tot de laatste plaats bezet. Foto: PR.
Dat het Gemeentecafé graag bezocht wordt was ook zaterdag te zien; de zaal was tot de laatste plaats bezet. Foto: PR. Foto: Jan Hendriksen

Tien jaar Gemeentecafé

RUURLO - De rode loper was in gemeentecentrum De Sprankel uitgelegd om de bezoekers als speciale gasten te verwelkomen. Binnen stonden de Ruurlose jongeren Tom van Duren, Jorien Kempers, Daan en Bas Schippers en Grietje van Delft klaar om de deur te openen, de jassen aan te nemen en een welkomstdrankje aan te reiken. Hierna konden de gasten plaatsnemen aan de tafels die voor deze gelegenheid waren ingedekt. Ter ere van het jubileum was er deze keer geen buffet maar een tien gangen diner dat door de jongeren werd uitgeserveerd.

Dat het Gemeentecafé graag bezocht wordt was ook zaterdag te zien; de zaal was tot de laatste plaats bezet. "Helaas hebben we zelfs een paar mensen moeten teleurstellen. 56 zitplaatsen is echt het maximale aantal dat we kunnen realiseren in de beschikbare ruimte", vertelt coördinator Roland Meurs. Tijdens de maaltijd werden de vrijwilligers van het Gemeentecafé in het zonnetje gezet. Vanuit de kerkenraad waren er twee sprekers, Jan Molendijk en Albert Oolhorst, die hun waardering uitspraken voor de activiteit. "Het is de enige kerkelijke activiteit waar een wachtlijst voor bestaat", zei Oolhorst met enige ironie. Daarnaast had Ton Knevel, een van de regelmatige bezoekers, speciaal het lied 'O Gemeentecafé' voor de lustrumviering geschreven, wat de bezoekers volop meezongen. Een andere trouwe bezoeker, Joop Pennekamp, roemde de inzet van de jongeren en overhandigde een 'zoethoudertje' – vooruitlopend op de gegroeide gewoonte om aan het eind van het seizoen de pet te laten rondgaan om geld in te zamelen waarmee de jongeren met elkaar iets leuks kunnen gaan doen.

Jongerenruimte
Roland Meurs blikte terug op het ontstaan en vertelde dat hij tien jaar geleden door de toenmalige predikant (Ds. Annet Meurs - de Vries) gevraagd was om met een aantal enthousiaste mensen een jongerenruimte op te richten. "De kerkenraad gaf groen licht voor deze plannen en we konden starten in de voormalige Kapel. Hier zijn we begonnen met het organiseren van activiteiten voor jongeren zoals een jongerencafé, inloop- en filmavonden en speurtochten." De organiserende groep noemde zich Galaxy. Om iets voor de hele kerkelijke gemeente te bieden is het Gemeentecafé bedacht. Hier kunnen gemeenteleden terecht om elkaar te ontmoeten. Voor wie wil wordt er om 17.30 uur een maaltijd aangeboden voor vijf euro. De prijs is al jaren gelijk gebleven, omdat we geen drempel willen opwerpen. We zijn begonnen met twintig eters en hoopten het te kunnen uitbouwen naar dertig gasten. In de loop van de tijd is het uitgegroeid naar een vrij constant aantal van vijftig bezoekers. Die groep bestaat uit een vaste kern, waar omheen een cirkel bestaat van mensen die af en toe komen. Ook heeft de doelgroep zich uitgebreid. Waar we in het begin ons puur op kerkleden richtten komen er nu ook steeds meer mensen van buiten de kerk. Dat past ook bij de visie van de kerk, die graag een open kerk voor het hele dorp wil zijn." Zoals Ds. Tinus Gaastra opmerkte: "Waar de kerk zich pas de laatste tijd nadrukkelijk presenteert als kerk voor het dorp, is het gemeentecafé al jaren een open plek waar iedereen die het gezellig vindt met anderen te eten welkom is."

Vrijwillige kok
Inmiddels is de activiteit al enige jaren naar De Sprankel verplaatst. De vrijwilligers ervaren dat als een grote verbetering. Roland Meurs: "In de Kapel vonden meerdere activiteiten plaats waardoor na het Gemeentecafé tafels, stoelen, banken en bar weer moesten worden opgeruimd en weggehaald. Dat was elke keer een forse klus. Daarnaast was de keuken niet berekend op zoveel afwas en zat de afvoer zeer regelmatig verstopt. In de Sprankel kan het meubilair blijven staan en is er een professionele vaatwasmachine waardoor we veel gemakkelijker kunnen werken." Wat is gebleven is dat de koks thuis de maaltijd koken en warm aanleveren waarna het in buffetvorm wordt opgesteld. Er is een vaste vrijwillige kok Jan Veld die al vrij snel na de start is begonnen. Elke maand wordt hij geholpen door iemand uit de pool van koks. "Het is een hele prestatie om elke keer weer voor zestig mensen (inclusief de vrijwilligers) te koken en om daarbij de hoeveelheden goed in te schatten en ook nog binnen het budget te blijven" zegt Meurs.

Verbinding
Naast de koks krijgt hij hulp van een groep jongeren tussen 14 en 21 jaar (de crew) die helpen bij de bar en het uitserveren en zorgen dat de afwas wordt weggewerkt. "Het is echt geweldig dat zij op een vrije zaterdagmiddag willen helpen om anderen een gezellige middag te bezorgen. Bij de start hebben we bewust gekozen voor die verbinding tussen jongeren en ouderen en we vinden het heel bijzonder dat we dat al tien jaar zo volhouden", zo besluit Roland Meurs.