Andres Mol en Nick Wolsink bij de eerste van drie ladingen Dafjes. Foto: Jan Hendriksen.
Andres Mol en Nick Wolsink bij de eerste van drie ladingen Dafjes. Foto: Jan Hendriksen. Foto: Jan Hendriksen

Ruurloërs hebben hun hart verpand aan oude 'truttenschudders'

Ruurlo - Vorige week arriveerde er een niet alledaags transport in Ruurlo. Deze week komen er nog eens twee grote trailers vanuit het Belgische Kortrijk naar Ruurlo met daarop elk weer acht oude 'Dafjes'. In totaal kochten de Ruurloërs Andres Mol (40) en Nick Wolsink (38) begin dit jaar vierentwintig van deze zogenaamde 'Tuttenschudders' op van een verzamelaar die afstand wilde doen van zijn unieke collectie oldtimers. Niet meer rijdend maar de meeste 'oudjes' zijn motorisch nog in goede staat. Een groot aantal van deze Dafjes worden door Andres Mol en Nick Wolsink gereviseerd en ingezet bij hun nieuwe bedrijf Daftours die het tweetal sinds vorig jaar vanuit een bedrijfspand op bedrijventerrein De Venterkamp aan de Spoorstraat zijn opgestart.

Door Jan Hendriksen

"We hebben momenteel vijf Dafjes in de verhuur voor Daftours. Maar dat moeten er meer veel worden zodat we grotere groepen mensen kunnen bedienen", zo verklaart Andres Mol die inmiddels zijn hart heeft verpand aan deze van oorsprong Nederlandse auto. "Het is Hollands erfgoed, de enige Nederlandse automobiel die er is geweest", zegt Mol als de eerste DAF van de vrachtwagen rolt. Mol is een enorme fan van DAF: "Die Variomatic was een uitzonderlijke uitvinding, ik mag er graag in rijden. Er reden vooral trage weggebruikers in de automaat: ouderen en vrouwen. De Dafjes werd daarom een 'truttenschudder met jarretel-aandrijving' genoemd", weet Mol.

Achteruit
Het televisieprogramma 'Ter land, ter zee en in de lucht' had in de jaren zeventig van de vorige eeuw het onderdeel achteruitrijden, waarin DAF onverslaanbaar was, doordat de variomatic net zo snel vooruit als achteruit kon rijden (in de achteruit kan zelfs een Ferrari de DAF niet verslaan). In de jaren zeventig reed de laatste DAF uit de fabriek in Eindhoven. In 1972 werd DAF overgenomen door Volvo en twee jaar later kreeg de DAF ook de naam Volvo.

Personenauto's
Van Doornes Aanhangwagen Fabriek, oftewel afgekort DAF, besloot in 1953 naast vrachtwagen ook personenwagens te gaan bouwen. Volgens de Van Doornes moest het een klein autootje worden. In februari 1958 toonde DAF de wereld een volwaardige, fraaie 4 à 5 persoonsauto met automatische transmissie, de beroemde Variomatic, en met een zelf ontwikkelde tweecilinder viertaktmotor.

Andres Mol: "De Variomatic was een continu variabele transmissie met twee rubberen riemen die tussen twee schijven traploos nieuwe overbrengingsverhoudingen realiseert. Het was de eerste continu variabele transmissie voor auto's die ooit in productie werd genomen." De DAF 600 (1959) was de eerste auto. Bij de presentatie op de Auto RAI was de auto nog niet helemaal productierijp maar toch werden er al 4000 orders geplaatst.

De opvolger van de 600, de DAF 750 uit 1961, kreeg een zwaardere motor omdat 22 pk toch wel erg mager was. Naast de 750 werd in 1961 het type DAF Daffodil gepresenteerd. De auto werd in 1963 en 1965 lichtjes bijgewerkt; de modellen kregen de typenummers DAF 31 respectievelijk DAF 32, maar werden bij hun introductie eveneens Daffodil genoemd. Bij de DAF 33 (1967) werd hiervan afgestapt.

Arrangementen
Er zijn bij Daftours verschillende arrangementen te boeken. Andres Mol: "Een dagje uit in de Achterhoek voor een halve of hele dag. Wat men wenst. Van handboogschieten tot een puzzelroute, pauze onderweg met een heerlijk hapje en drankje. Alles is mogelijk. En aan het einde van de rit ligt er een DAF rijbewijs voor een ieder klaar."


www.daftours.nl