VastenGala voor Vrouwen
project Koade-Due in Ivoorkust

Ruurlo/Vorden - Na veertig jaar neemt Margriet te Morsche afscheid van het MOV (Missie ontwikkeling en Vrede). De coördinatie zal de Ruurlose op zondag 6 maart tijdens een VastenGala in de Christus Koningskerk in Vorden overdragen aan Anton Bos. Jarenlang inzet en betrokkenheid voor een veelvoud aan projecten in de derde wereld.

Margriet is jaren geleden begonnen in Borculo daarna vele jaren MOV Zutphen, Wereldwinkel, Zutphen Steunt Nicaragua en de laatste twaalf jaar als coördinator van het MOV voor de hele parochie de HH Twaalf Apostelen. Kortom, Margriet te Morsche zette zich met al haar ziel en zaligheid in voor projecten in de derde wereld.

De VastenGala 2016 in Vorden heeft Margriet te Morsche samen met de MOV groepen voorbereid. Het is wederom een middag met vele verschillende activiteiten, met als doel geld in te zamelen voor het Vrouwen project Koade-Due in Ivoorkust.
Het programma van het VastenGala ziet er als volgt uit: 13.00 tot 13.30 uur; Start van wandelingen, verschillende afstanden zijn mogelijk. ( 3, 6, 10 kilometer), 14.30 uur; Rad van Fortuin: gedurende het middag programma wordt er gedraaid voor mooie prijzen. 15.30 uur: optreden Koor Vocate uit Vorden. Gedurende de middag is er een presentatie en informatie over het project in Ivoorkust door Marian Storteler. Deze presentatie zal in de loop van de middag een aantal malen worden herhaald. 16.00 uur; Solidariteitsmaaltijd. Aanwezigen delen wat er is. De organisatoren vragen voor de wandeling, het optreden van het koor, de drankjes en de maaltijd een kleine vergoeding.

De vrouwen coöperatie Koado-Due in Ivoorkust bestaan uit ongeveer 450 boerinnen die vooral cacao, koffie, rijst, en maniok verbouwen. Met de opbrengst van Vastenactie willen we als parochie De HH Twaalf Apostelen deze vrouwen ondersteunen bij het opzetten van een trainingsteam om de leden van de coöperatie te trainen op duurzame landbouw via UTZ certificering. De opbrengsten van de VastenGala en de giften voor het project zullen ook worden besteed aan de renovatie van de kippenboerderijen van de coöperatie.
Deze werden tijdens de crisisjaren in Ivoorkust geplunderd. Een deel van de oogst zal aan lokale schoolkantines worden gegeven, waar nu niet meer dan rijst met een beetje zonnebloemolie wordt geserveerd aan de kinderen. Daarnaast zal de kwekerij worden uitgebreid om nog meer leden van de coöperatie te kunnen voorzien van jonge aanplant.
Tot slot zal er extra materiaal voor kwaliteitscontrole worden aangeschaft, om te zorgen dat de cacao voldoet aan de eisen van de Fairtrade inkopers. Het opgehaalde bedrag zal worden verdubbeld door ontwikkelingsorganisatie Cordaid. Dus de bijdragen van de aanwezigen heeft een dubbel effect. Men kan de bijdrage overmaken op Iban NL04 RABO 0322 3951 00 en name van Parochie 12 Apostelen, onder vermelding van Vastenactie Ivoorkust.