Kunstenaar Bart Ensing. Foto: Bas Weetink
Kunstenaar Bart Ensing. Foto: Bas Weetink Foto:

Steengruis, Houtsnippers en Glassplinters

BERKELLAND - Het kunstzinnig boekje 'Steengruis, Houtsnippers en Glassplinters' is de opvolger van 'Oude meesters van nu', de serie portretten over Achterhoekse kunstschilders die recent in het Achterhoek Nieuws heeft gestaan. De titel is wederom als knipoog bedoeld, echter dit keer niet naar het verleden, maar naar het heden, naar de passie waarmee diverse Achterhoekse 3D kunstenaars hun objecten vervaardigen. In het boekje zijn 22 kunstobjecten van steen, hout, brons, keramiek, glas en edelmetaal opgenomen, stuk voor stuk pareltjes van bevlogen kunstenaars. Naast hun werk geven de kunstenaars ook een inkijk in hun privéleven, in de weg die ze hebben afgelegd om hun talent te kunnen ontwikkelen. Bijzonder dank ook gaat uit naar muze en kunstminnaar Frank Weetink, de man die letterlijk het gezicht achter het initiatief is. Vandaag het negende portret in de serie van 13 dat wekelijks in de krant verschijnt.

Beeldhouwer/Installatie-kunstenaar Bart Ensing

"Kunst gaat voor mij niet per se over mooi, maar eerder over raken en geraakt worden, over verwondering en iets losmaken bij mensen. Ik poog dat te bereiken door de mensen te laten kijken, voelen en verwonderen."

Bart Ensing (1960) werkte jarenlang als beleidsmedewerker en had niets met kunst. Zijn interesse begon toen hij min of meer uit tijdverdrijf en nieuwsgierigheid een stukje gasbeton bewerkte tot een beeldje. Daarna volgde speksteen. Zijn enthousiasme groeide toen hij voor het eerst een houtsculptuur maakte en merkte dat dit het materiaal was dat bij hem paste. Maar het moest wel hout uit de natuur zijn, krom, rot of schimmelig. Zijn werkwijze is organisch en zonder vooropgezet plan, een zoektocht in het hout. De sculpturen zijn soms figuratief en soms abstract, maar nooit realistisch, hoewel hij er vaak wel iets in ziet. Hij benoemt dit echter niet om de blik en het gevoel van de toeschouwer niet te sturen.

In 2009 trad hij voor het eerst met zijn werk naar buiten op 'Vormgevers in hout', de jaarlijkse houtexpositie op Fort bij Vechten. De exposities volgden elkaar daarna snel op en zijn houtsculpturen werden herkend en gewaardeerd. Zijn interesse voor kunst in bredere zin echter kwam pas later, onder meer na een cursus bij het Utrechts Centrum voor de Kunsten. Hij wilde zichzelf uitdagen een nieuwe richting te vinden. Dit bracht hem bij het maken van installaties, ruimtelijke composities opgebouwd uit vele elementen. Meer dan bij het beeldhouwen wil hij daarbij een idee of concept uitdrukken. Het moet raken en verwondering oproepen, mag zelfs schuren bij de toeschouwer en hoeft niet per se mooi te zijn. Een ontwikkeling die hij, bij nadere beschouwing, ook in zijn houtsculpturen wel terugziet.
Een van zijn eerste installaties was de verbeelding van de nieuwe Berkel die zijn oude meanderende loop terugkreeg, uitgebeeld door hangende en van elkaar weg zwemmende vissen. Veel van de installaties die Bart ontwerpt, zijn speels van vorm en hebben als thema de natuur of menselijke relaties.
De hierbij afgebeelde titelloze sculptuur is gemaakt van vogelkershout. Het was rot en hol, maar door de bewerking is er vanuit zwaar materiaal een licht, fragiel beeld ontstaan. Het is een abstracte sculptuur, waarin de kijker net als de maker misschien toch iets menselijks kan zien.
Bart exposeert zeer regelmatig met zijn werk in binnen- en buitenland. Hij stelt zijn sculpturen onder andere in India en Duitsland tentoon en laat zijn installaties in Zuid-Korea zien. Dichter bij huis exposeert hij van 11 maart tot en met 9 april bij Galerie Arterhoek van Marianne Appels in Eibergen. Ook doet hij op 19 en 20 maart mee aan het jaarlijks kunstevenement 'Kunst in de vallei' in Ede. Verder neemt hij dit jaar onder meer deel aan de Kunstroute Lochem (Paasweekend), de Kunstwandelroute Zeddam (Pinksteren) en met installaties aan Kunstenlandschap Lonneker (Pinksteren).

www.deverbeelding-online.nl


Steengruis, Houtsnippers en Glassplinters is een initiatief van fotograaf Bas Weetink (www.basweetink.nl) en schrijver/uitgever Rob Weeber (www.vanatoto.com). Belangstellenden kunnen het boekje met tweeëntwintig 3D kunstenaars bestellen via rob@vanatoto.com. De prijs bedraagt € 10.

Sculptuur zonder titel uit vogelkershout. Foto: Bas Weetink
Sculptuur zonder titel uit vogelkershout. Foto: Bas Weetink