Gerrit Reinderink uit Haarlo.verzameld specifiek ‘Nederland gebruikt’. Foto: Jan Hendriksen
Gerrit Reinderink uit Haarlo.verzameld specifiek ‘Nederland gebruikt’. Foto: Jan Hendriksen Foto: Jan Hendriksen

Filafestival Borculo een 'must' voor elke
fanatieke postzegelverzamelaar

BORCULO – Minutieus wipte hij de ene na de andere postzegel uit een van de talloze verzamelboeken die keurig door een professionele verzamelaar waren gerangschikt. Op zoek naar die zegels die nog niet tot zijn collectie behoren. Zondagmorgen iets over elf uur. Buiten schijnt de winterzon fel. Binnen in het gebouw De Volharding zitten tientallen mannen en een enkele vrouw aan lang uitgestalde tafels. Gerrit Reinderink (55) uit Haarlo heeft al een flink aantal nieuwe zegels in zijn Johma salade bakje verzameld. 'Nederland gebruikt' is zijn specialiteit. Met tussen de 1500 en 2000 zegels is Reinderink een 'kleine amateur' verzamelaar. Als jonge jongen verzamelde de Haarloër al postzegels. Maar naar gelang de tijd vorderde schoof hij zijn hobby ter zijde. Enkele jaren geleden pakte hij de hobby van het 'postzegel verzamelen' weer voorzichtig op.

Door Jan Hendriksen

Philatelisten vereniging Lochem, Borculo en Omstreken organiseerde traditiegetrouw in het laatste weekeinde van februari haar jaarlijkse postzegelbeurs onder de naam Filafestival Borculo. Een beurs die al sinds 1965 plaatsvindt. In de begin jaren in een ruimte bij de voormalige Borculose Leo-Stichting, vervolgens jarenlang in Zalencentrum De Luifel in Ruurlo en sinds 2010 in De Volharding in Borculo. Bij de verzamelaars in de (Eu)regio en daarbuiten staat Filafestival Borculo hoog aangeschreven. Bezoekers uit het hele land hadden de weg ernaartoe weer gevonden zoals Theo Tenniglo (44) uit het Twentse Agelo. Thema 'vogels' is de specialiteit van de 'Tukker'. Duizenden zegels heeft hij inmiddels verzameld. En zondag kon Tenninglo zijn collectie flink aanvullen. Het Filafestival had alles te bieden op het gebied van het verzamelen van postzegels, poststukken, prentbriefkaarten; van pincet tot album. De verscheidenheid aan deelnemers stond hier borg voor. Een legertje van vrijwilligers van de vereniging maakte dit alles mogelijk zoals Martijn Bakker uit Groenlo en Wim te Hofstee uit Borculo die de verzamelaars verwelkomden en de Ruurloërs Harry Meulenveld, Albert Oolhorst en Cocky Nobel die als 'kaveltoezichthouders' zich ontfermden over de 'kavels' die waren ingebracht voor de veilingen die op beide dagen aan het slot van het festival plaatsvonden.

'Grijze koppen'
Philatelisten vereniging Lochem, Borculo en Omstreken is misschien een beetje een vereniging van 'grijze koppen'. Maar de vereniging zoekt ook nadrukkelijk de jeugd op. Zo bezoeken de leden Jan Elbrink uit Warnsveld en Jan Roseboom uit Lochem momenteel diverse regionale kinderdagverblijven waar ze de kinderen tijdens de Buiten Schoolse Opvang (BSO) kennis laten maken met postzegels. "Op deze wijze hopen we de jeugd aan onze vereniging te binden", aldus voorzitter Jan Pongers van de philatelisten vereniging.