Bij de Ruurlose Dorpskerk legden tijdens de Palmpasenoptocht kerkgangers kleden op de weg. In de tijd van Jezus gebeurde dat immers ook. Foto: Jan Hendriksen.
Bij de Ruurlose Dorpskerk legden tijdens de Palmpasenoptocht kerkgangers kleden op de weg. In de tijd van Jezus gebeurde dat immers ook. Foto: Jan Hendriksen. Foto: Jan Hendriksen

Kinderen tonen trots hun palmpasenstokken

Berkelland - Ieder jaar paraderen in het weekend van Palmpasen honderden kinderen trots met hun Palmpasen haantjes – en zwaantjes, versierd met pientere krentenoogjes, buxus takjes, slingers, noten en andere vruchten door onder meer Ruurlo, Borculo en Barchem.

Door Jan Hendriksen

Zo ook afgelopen zondag: Palmzondag. Zo'n zestig kinderen liepen met gekleurde palmpaasstokken mee in de Ruurlose palmpasenoptocht, op de dag dat de lente begon. Het zonnetje liet zich al zien en muziekvereniging Sophia's Lust zorgde voor een aangename noot vanaf de Willibrorduskerk met in het kielzog Jezus (Michelle Otten) op een ezel. Bij de Dorpskerk legden de kerkgangers kleden over de weg. Jezus werd in Jeruzalem als een held binnengehaald en vanuit de menigte werden mantels op de weg gelegd als teken van respect. Mensen zwaaiden toen met palmtakken. Het traditionele eierzoeken vond aansluitend plaats, naast boerderij Binneman aan de Binnemansdijk. De vinders van deze eieren waren: Brent Leunk (peuters), Lianne Weenk (groep 1), Maud Kersjes (groep 2) en Juliët Engelberts (groep 3 en hoger). Vrijdag 18 maart liepen vol trots de kleuters van de Kerst Zwartschool in een bonte optocht met hun palmpaasstok door het dorp. De palmpaasstokken hadden zij op school versierd met slingers en paasversierselen. Bovenop de stok prijkte het verse broodhaantje. Bij de voorbereidingen waren ook weer veel enthousiaste hulpouders betrokken geweest. De optocht trok veel bekijks. Vanaf school werd er via de weekmarkt naar De Bundeling gelopen. Ook de ouderen van het woonzorgcentrum genoten zichtbaar van deze kleurrijke stoet. Na afloop werd het broodhaantje door de kleuters in de klas opgepeuzeld.