Bart Leussink behaalde een perfect juryrapport af in de categorie koksopleiding 3. Foto: PR.
Bart Leussink behaalde een perfect juryrapport af in de categorie koksopleiding 3. Foto: PR. Foto: Jan Hendriksen

Ruurloër Bart Leussink winnaar van Achterhoekse Horecatalentendag

Ruurlo - Studenten van horecaopleidingen in Oost-Nederland streden tijdens de Horecatalentendag om het kampioenschap van Oost Nederland. Tot zijn grote verrassing behoorde de zeventienjarige Bart Leussink uit Ruurlo tot een van de winnaars. De student aan het ROC Twente in Almelo behaalde de eerste prijs bij de wedstrijd voor koks niveau 3.

Door Jan Hendriksen

Voor Bart Leussink bestond de opdracht tijdens de talentendag uit een black box met ingrediënten waaruit hij een vegetarisch voorgerecht en een hoofdgerecht met gevogelte moest maken. "En dat was best wel spannend en intensief. Je weet vooraf dus niet welk menu je moet presenteren."
Het voorgerecht dat Bart bereidde bestond uit een bloemkool couscous, gemarineerde bloemkool steel, geitenkaas crème, Romeinse sla harten, limoen koriander mayonaise en grapefruit.
Als hoofdgerecht presenteerde Bart van het piepkuiken een op het karkas gegaarde filet, een gekonfijte vleugeltje en sukade van het boutje, groene asperges, risotto met shiitake, bos ui, gekonfijte shiitake en een saus van pomodori (tomaat). En dat leverde een perfect juryrapport op en de eerste prijs in de categorie koks niveau 3. Van 2012 tot en met 2014 volgde Bart aan het Stedelijk Vakcollege Zutphen met succes de VMBO kader horeca gerichte opleiding. Dit jaar hoopt de jonge talentvolle horecastudent zijn tweejarige MBO kok niveau 2 opleiding aan het ROC Twente af te ronden.

Toprestaurant
In de afgelopen jaren deed Bart werkervaring op bij onder meer Restaurant/hotel De Tuinkamer in Ruurlo, Restaurant Strandlodge in Winterswijk, Hotel/Restaurant Villa Ruimzicht in Doetinchem en vanaf begin september van dit jaar is hij werkzaam bij Restaurant Schulten Hues in Zutphen. Als beloning voor zijn eerste prijs ontving Bart een driedelig messenset, een reis naar de Rungis foodhallen in Parijs en als hoofdprijs een week stage bij het met drie Michelin sterren bekroonde gerenommeerde toprestaurant De Librije in Zwolle.

Motivatie
De Horeca talentendag vond plaats in de DRU-fabriek in Ulft. Tot vorig jaar vond de wedstrijddag steevast bij de Orangerie in Ruurlo plaats. Koks, gastheren en gastvrouwen in opleiding streden tijdens deze dag om de prestigieuze titel 'Horecatalent van de Achterhoek'. Doel van de wedstrijden is om de motivatie van studenten een extra impuls te geven en hen te stimuleren in hun vak. De organisatie was in handen van Stichting Horecatalent Achterhoek (SHA) waarvan de Ruurloërs Arnold Labohm en Wim Slotboom respectievelijk voorzitter en secretaris zijn.

Opdrachten
Aan de wedstrijden kunnen studenten van alle niveaus van de opleidingen kok en gastheer/gastvrouw deelnemen. Aan de hand van het niveau en het vakgebied krijgen de wedstrijddeelnemers meerdere opdrachten. Een deel van de opdrachten werd vooraf uitgevoerd op het leerbedrijf, de overige opdrachten werden ter plekke volbracht.

Naast de wedstrijden voor studenten werd er een wedstrijd georganiseerd waaraan leerling en leermeester of docent gezamenlijk mee konden doen.