Jan Scheper was twintig jaar vrijwilliger bij Tafeltje Dekje. Foto Jan Hendriksen.
Jan Scheper was twintig jaar vrijwilliger bij Tafeltje Dekje. Foto Jan Hendriksen. Foto: Jan Hendriksen

Jan Scheper rijdt laatste rit voor Tafeltje Dekje

Ruurlo – Twintig jaar lang was Jan Scheper (79) actief als vrijwilliger voor Tafeltje Dekje Ruurlo. Vorige week reed de Ruurloër zijn laatste ritten en bezorgde hij nog eenmaal de maaltijden. "Het is mooi geweest. Het was dankbaar werk waar ik met groot plezier op terugkijk", zo verklaarde Scheper donderdag toen alle vrijwilligers zich verzameld hadden om hem uit te zwaaien. Uit handen van coördinatrice Dirkje Hogevonder van Tafeltje Dekje ontving Scheper een bos bloemen en ook zijn vrouw werd bij het afscheid betrokken. Uit handen van medewerkster Hanneke Aalbers van Sindy's Catering, waarvan Tafeltje Dekje Ruurlo de maaltijden van betrekt, ontving Scheper een salade.

Door Jan Hendriksen

Iedereen die niet meer of moeilijk voor zijn eigen warme maaltijd kan zorgen, kan in Ruurlo en Mariënvelde al sinds 1977 een beroep doen op de maaltijdservice van Tafeltje Dekje. Tafeltje Dekje Ruurlo is een zelfstandige stichting onder de paraplu van 'Hulp in Nood''. De vrijwilligers van Tafeltje Dekje Ruurlo bezorgen de koelverse maaltijden drie maal per week bij de mensen thuis. "Wij serveren een gevarieerd aanbod, hierdoor wordt het eten niet eenzijdig. Daarnaast is het uiteraard mogelijk om een persoonlijk dieet door te geven. Ook kan men zelfs uit een vegetarisch menu kiezen", zo zegt Dirkje Hogevonder die als coördinatrice en secretaris van Stichting Tafeltje Dekje Ruurlo optreedt. De koelverse maaltijden zijn zo samengesteld dat men dagelijks kan kiezen voor gezond en lekker eten. Door de gekozen constructie met Sindy's Catering heeft men de beschikking over de kwaliteiten en deskundigheid van diëtisten en voedingsdeskundigen. Dirkje Hogevonder: "Zo is men altijd verzekerd van een maaltijd die past binnen een gezonde leefstijl."
Alle maaltijden worden thuis afgeleverd en kunnen in een magnetron worden opgewarmd. De bezorging wordt verzorgd door een groep van twaalf vrijwilligers. Iedere dinsdag, donderdag en zaterdag zijn zij tussen 9.30 en 10.30 uur onderweg om de maaltijden te bezorgen. Als uitvalsbasis voor de bezorging dient een garagebox aan de Wildenborchseweg die men van woningcorporatie ProWonen heeft gehuurd. De vrijwilligers worden één maal per drie weken door Dirkje Hogevonder als 'chauffeur' ingeroosterd. De vrijwilligers rijden telkens een andere route. "Het aantal bezorgde maaltijden blijft de laatste jaren stabiel. Particuliere bedrijven bieden ook steeds meer maaltijden aan. Weliswaar in tegenstelling tot ons allemaal warm. Het voordeel van onze maaltijden is dat men niet aan een bepaald tijdstip van eten is gebonden. Men kan naar eigen inzicht de maaltijden opwarmen", zo zegt Hogevonder.
Voor meer informatie: Dirkje Hogevonder, tel. 0573 450215 of. 06 12997447 en de website www.tafeltjedekjeruurlo.nl.