De scouts maakten al volop gebruik van de nieuwe uitdagende klimtoren. Foto: Jan Hendriksen.
De scouts maakten al volop gebruik van de nieuwe uitdagende klimtoren. Foto: Jan Hendriksen. Foto: Jan Hendriksen

Nieuwe klimtoren absolute blikvanger open dag scouts

Geesteren – Op een aller vriendelijkste en enthousiaste wijze ontvangt Lotte Janssen de kinderen bij de ingang. Scouting Cycloongroep Borculo hield afgelopen zaterdag onder het motto 'Wij zoeken jou' open dag. En met succes. Tientallen kinderen kwamen met hun ouders een kijkje nemen op de prachtige clublocatie De Sprakelberg aan de Oude Diepenheimseweg in Geesteren. Absolute blikvanger was de nieuwe bijna dertien meter hoge klimtoren. Zaterdag 16 april zal die door burgemeester Joost van Oostrum van de gemeente Berkelland officieel in gebruik worden genomen. Maar zaterdag mochten de kinderen al volop gebruik maken van de nieuwe uitdagende attractie waar Scouting Cycloongroep Borculo apetrots op is.

Door Jan Hendriksen

Een scala aan activiteiten hadden de kaderleden en de scouts van de verschillende speltakken van Scouting Cycloongroep Borculo op touw gezet voor deze open dag. Een paintbal parcours, een grote zweefmolen, pijl en boog schieten, een schminkhoek, armbandjes maken, bierkratstapel, een heus kampeerterrein, een infostand en natuurlijk kon men pizza en broodjes bakken. Explorer Ryan Schutte (15) is achter op het drieënhalf hectare grote terrein van De Sprakelberg druk in de weer om houtblokken te hakken voor het vuur voor het brood- en pizzabakken. Iets verder op legt Kyra Schutte (11) onder toeziend oog van Fleur Haverkamp (14) de pijl en boog aan om te schieten. Zij maakt deel uit van de welpentak. De scoutinggroep die ruim 110 leden telt heeft de beschikking over twee clubhuizen: Het Starveld en het Muldershuus.
De gebouwen liggen in een groot bos met een speelveld en een ruime kampvuurkuil. Aan een tafel werken een aantal meisjes aan prachtige armbanden. Een aantal jongens die de leeftijd van de speltak scouts hebben (11 t/m 14 jaar) vinden het veel stoerder om bierkratten te stapelen. Lotte Jansen: "De scouts leren samenwerken en krijgen een grote mate van zelfstandigheid. We hanteren echter niet de leeftijdsgrenzen van Scouting Nederland voor al onze groepen. Waar de nadruk bij de jongere leeftijdsgroepen, wij noemen dit een speltak, ligt op spelenderwijs leren spelen en spelen zal naar mate men ouder wordt er meer zelfstandigheid gevraagd worden."
Scouting Borculo heeft zes verschillende leeftijdgroepen zodat er altijd wel iets te beleven valt als men tussen de 5 en 21 jaar oud is. Janssen: "Om door te groeien naar vrijwilliger hebben we voor jongeren van 17 tot en met 21 jaar de Roverscouts. Zij organiseren hun eigen kampen en activiteiten en hebben de mogelijkheid door de groeien naar een leidingfunctie." Intussen ontstaat bij de nieuwe klimtoren al een kleine file. Menig jongen en meisje willen onder leiding van Frank Jonk goed vastgesjord een klim naar boven maken. Maar dat is nog niet zo eenvoudig.
Lotte Jansen laat bij het verlaten van De Sprakelberg menig kind weten dat het fijn was dat men er was. "We hopen je terug te zien tijdens een van de 'opkomsten' zoals we onze wekelijkse bijeenkomsten op vrijdagavond en/of zaterdag benoemen." Voor ieder die Scouting Cycloongroep Borculo een warm hart wil toedragen kan de vereniging steunen middels het initiatief 'Veur Mekare', een vorm van sponsoring.


www.cycloongroep.nl