Het Spiekerteam uit Ruurlo dat deelneemt aan de estafetteloop in Eibergen. Foto: Jan Hendriksen.
Het Spiekerteam uit Ruurlo dat deelneemt aan de estafetteloop in Eibergen. Foto: Jan Hendriksen. Foto: Jan Hendriksen

Spiekerteam maakt zich op voor SamenLoop voor Hoop

Ruurlo - Maar liefst 22 personen hebben Ria Hendriksen (51) uit Ruurlo en Gerda Polman (31) uit Lochem gerekruteerd voor de SamenLoop voor Hoop Berkelland. Ria Hendriksen is teamcaptain van het Spiekerteam, vernoemd naar de boerderij waar ze woont. Het idee om aan de estafetteloop deel te nemen met familieleden, kennissen, vriendinnen en enkele buurvrouwen kwam bij Ria niet zomaar uit de lucht vallen. Haar man Henk Hendriksen (53) lijdt al tien jaar aan chronische leukemie.

Door Jan Hendriksen

"Toen uiteindelijk bleek dat de samenloop niet gelijktijdig met het Ruurlose muziekfestival Reurpop zou plaatsvinden ben ik actief gaan werven en heb de partner van een neef van Henk ook bij het evenement betrokken. Zij heeft sinds vorig jaar november borstkanker. Het idee werd direct ook door haar omarmd." En zo behoort Gerda Polman ook actief tot het team. "Ik zit nog volop in de behandelingen, maar ik hoop in juni deel te kunnen nemen", zegt ze strijdvaardig als de 22 teamleden voor het eerst met elkaar kennismaken. Het team heeft volop plannen om in aanloop naar de loop geld in te zamelen voor onderzoek naar kankerbestrijding. Ria: "Zo zijn we van de partij tijdens de Oranjemarkt op Koningsdag in Eibergen waar we allerlei brocante gaan verkopen. Daarnaast gaan we eind mei een kraam huren op de Bruilse Markt in Ruurlo." Gerda gaat zelf gegraveerd glaswerk en zeepkettingen maken en verkopen. Gerda: "En sowieso willen we witte kaarsenzakken verkopen die tijdens de kaarsenceremonie van het evenement worden aangestoken. En we gaan tijdens de loop pannenkoeken bakken en verkopen." Ria en Gerda hebben het gevoel dat het 11 en 12 juni best eens een grote happening zou kunnen gaan worden. "Het is geen wedstrijd, er is veel saamhorigheidsgevoel en het zou mooi zijn als het lukt om zoveel mogelijk geld in te zamelen", aldus het tweetal. Inmiddels hebben zich al 41 teams aangemeld voor de manifestatie.
Tot een van de ruim twintig survivors (ex)kankerpatiënten die aan de SamenLoop voor Hoop deelnemen is de 87-jarige Lennie Vellekoop uit Ruurlo. Zestien jaar geleden werd de Ruurlose geconfronteerd met een kwaadaardige tumor in haar buik. Een operatie en een zwaar traject van zes chemotherapieën bracht haar er weer bovenop. Vellekoop is voornemens om ook met een team aan de SamenLoop voor Hoop deel te nemen. "Ik ben momenteel nog druk aan het werven." Naast het Spiekerteam hebben zich inmiddels uit Ruurlo meer teams ingeschreven voor de SamenLoop voor Hoop. Een van de eerste inschrijvers was Tineke Essink uit Ruurlo die met het 'Tine's team' deelneemt. Daarnaast hebben de Ruurloërs Anjo Dieperink, Nienke Hogevonder en Annet Ruysink zich ook met een team ingeschreven.


Wandelestafette als symbool voor strijd tegen kanker

Ruurlo - De teller staat inmiddels op 41. Maar met nog een kleine drie maand voor de boeg hopen de organisatoren achter de SamenLoop voor Hoop Berkelland minimaal op zestig teams uit te komen. Een evenement die op zaterdag 11 en zondag 12 juni op sportpark De Bijenkamp in Eibergen plaatsvindt en waar men stil staat bij kanker en om het leven te vieren.

Door Jan Hendriksen

"Het is geen wedstrijd maar een 24-uurs wandelestafette waarbij teamleden elkaar afwisselen (tien tot twintig personen per team). Er loopt steeds minstens één teamlid als symbool voor de voortdurende strijd tegen kanker. Deelnemers hoeven dus geen getrainde lopers te zijn", zo verklaart de Ruurlose voorzitter Arthur Heister van het bestuur van KWF afdeling Berkelland die het evenement organiseert. De totale opbrengst van de loop komt ten goede aan wetenschappelijk kankeronderzoek dat door KWF Kankerbestrijding wordt gefinancierd. De Samenloop voor Hoop wordt georganiseerd door vrijwilligers uit heel de gemeente Berkelland en als locatie is voor sportpark De Bijenkamp in Eibergen gekozen vanwege de logistieke mogelijkheden die deze accommodatie biedt. De samenloop kent drie belangrijke momenten: de openingsronde op 11 juni om 14.00 uur lopen (ex)kankerpatiënten (survivors) samen met hun dierbaren de eerste ronde van het evenement. Als het donker is, is het tijd voor de kaarsenceremonie. Een indrukwekkend onderdeel van de Samenloop voor Hoop. "Iedereen kan dan een kaars opdragen aan iemand die kanker heeft of heeft gehad. Dit kan door op een (papieren) kaarsenzak een persoonlijke boodschap te schrijven voor een dierbare. Deze kaarsen (zakken) worden vervolgens rondom de baan neergezet. Het gedenkmoment vindt plaats als alle kaarsen zijn aangestoken. Door samen te lopen en stil te staan bij kanker hopen we met z'n allen zoveel mogelijk geld op te halen door donaties, verkoop van eigengemaakte spullen, verkoop van kaarsenzakken, sponsoring, het verzorgen van een optreden of een zelfbedachte ludieke actie", zo hoopt Heister. In de slotronde op zondag 12 juni om 14.00 uur lopen alle deelnemers nog één keer het parcours en wordt het opgehaalde bedrag bekend gemaakt.
Voor meer informatie: www.samenloopvoorhoop.nl.

Tot een van de ruim twintig survivors (ex)kankerpatiënten behoort de 87-jarige Lennie Vellekoop uit Ruurlo. Foto: Jan Hendriksen.