Marianne en Hendrik Weenink met hun nieuwe verhalenbundel 'Vedan met Verhalen' bij De Lebbenbrugge. Foto: Jan Hendriksen.
Marianne en Hendrik Weenink met hun nieuwe verhalenbundel 'Vedan met Verhalen' bij De Lebbenbrugge. Foto: Jan Hendriksen. Foto: Jan Hendriksen

'Vedan met Verhalen' levert 'völle plezaer' op

Dialectbundel van echtpaar Weenink

Barchem/Borculo – "Wie hopt dat de leu völle wille hebt met dit beuksken." Met deze woorden besluiten Hendrik en Marianne Weenink het voorwoord van het dialectboek 'Vedan met Verhalen' die het Barchemse echtpaar zondag 3 april presenteren bij Boerderijmuseum De Lebbenbrugge in Borculo. En inderdaad. Daaraan is niets gelogen. Het lezen van het boek met eigen verhalen, rijmpjes en nog meer is een genot en levert 'volle plezaer' op. Korte kenmerkende humoristische alledaagse verhalen die door Hendrik en Marianne Weenink in de afgelopen jaren in het Achterhoekse dialect werden opgetekend en nu gebundeld zijn. Belevenissen uit het verleden maar ook nadrukkelijk uit het heden zoals 'Onze kleinkinder'. Sommigen ook met een boodschap zoals 'De Tied'.

Door Jan Hendriksen

Hendrik Weenink (77), een onvervalste boerenjongen uit Geesteren en Marianne Weenink (62), een stadse 'deerne' uit Amsterdam van hoge komaf: 'zeuven hoge achter'! Het tweetal trof elkaar ooit tijdens een gezamenlijke wintersportvakantie in Oostenrijk. Na haar huwelijk kwam Marianne naar de Achterhoek toe. Naast haar werk in de verpleging volgde ze een opleiding voor koordirigent. Ze werkt momenteel nog als parttime Transferverpleegkundige in het ziekenhuis Slingeland in Doetinchem. Ze speelt piano en dirigeert koren. Hendrik Weenink werkte vele jaren als vertegenwoordiger van koffie-, thee- en tabaksartikelen voor de Weduwe van Nelle. Na zijn VUT werd hij 'rondleider' bij Boerderijmuseum De Lebbenbrugge. Via dit 'werk' ontstond het programma 'Ach Lieve Tied', een programma dat afgewisseld wordt door verhalen, gedichten, spreekwoorden en gezegden. Hiermee 'toert' Hendrik langs diverse verenigingen en groepen. Ook schrijft Hendrik regelmatig dialectverhalen voor onder meer het kwartaalblad De Moespot van de regionale dialectverenigingen, de Borklose Maote van de Historische Vereniging Borculo en in de Barchberichten van Barchem. Samen met Marianne verzorgde Hendrik ook zes jaar lang de Staringavonden in Vorden. "En vanuit al die activiteiten is het boek 'Vedan met Verhalen' ontstaan", zo doen Hendrik en Marianne uit de doeken in de opkamer van De Lebbenbrugge. Marianne schreef het Lebbenbrugge lied dat overigens niet in het boek is opgenomen. Haar bijdrage bestaat grotendeels uit gedichten en het verhaal ''t Harte op de tonge' dat ze ooit naar De Libelle opstuurde en er de Gouden Speld voor kreeg. Aan het boek hebben meegewerkt Linda Majoor uit Lochem en Gerrit Hazewinkel uit Eibergen die voor de tekeningen zorgden, Henk Braakhekke uit Barchem voor de foto op de voorkant van het boekje 'Gezicht op Geestern, de geboorteboerderij van Hendrik en Joop Hekkelman uit Gorssel voor de correctie in het dialect.
'Vedan met Verhalen' is vanaf 5 april onder meer verkrijgbaar bij Boekhandel Lovink in Lochem, De Readshop in Ruurlo, Attent in Barchem en te bestellen via tel 0573 441554 of via het e-mailadres h.weenink.1@kpnmail.nl.