De koeien werden keurig 'voorgeleid' door de rundveehouders. Foto: Jan Hendriksen.
De koeien werden keurig 'voorgeleid' door de rundveehouders. Foto: Jan Hendriksen. Foto: Jan Hendriksen

Achterhoekse rundveehouders kunnen zich meten met landelijke top

Regio - De jaarlijkse sfeervolle regionale Achterhoekse Fokveeshow Lochem kan zich meten met de tweejaarlijkse zeer hoog aangeschreven Nationale Rundvee Manifestatie. Dat bleek tijdens de 22ste editie van de Fokveeshow in een van de bedrijfshallen van Loonbedrijf Hoftijzer in Lochem. Helaas was de deelname dit jaar minder door de huidige situatie in de melkveehouderijsector. De kwaliteit van de 65 voorgebrachte koeien (zwart- en roodbont) van een kleine twintig rundveehouders was daarentegen zeer hoogstaand.

Door Jan Hendriksen

De verminderde belangstelling van deelnemende rundveehouders had ook voor een klein deel te maken met de gewijzigde IBR/BVD status van de Fokveeshow. "Dat wisten we toen we de show gingen organiseren. Desondanks hebben we als bestuur gemeend de show IBR en BVD veilig (vrij) te moeten maken. Dit in navolging van nationale keuringen NRM en de HHH show", zo verklaarde bestuurslid André Lutke Willink uit Geesteren van de Fokveeshow Lochem. Een show die wordt georganiseerd door diverse fokstudieclubs uit de Achterhoek. De laatste jaren is het niveau van de show alleen maar toegenomen. In sommige gevallen bleek ook dit een reden te zijn om geen koeien aan te melden voor de show. "Begrijpelijk, maar we zien liever dat dit als een uitdaging of stimulans wordt gezien", zo hoopt Lutke Willink. Om de aankomende jaren ook verzekerd te zijn van een Fokveeshow Lochem heeft men naast inzenders ook een bestuur nodig. André Lutke Willink: "Aangezien een aantal bestuursleden heeft aangegeven terug te willen treden moeten we nieuwe bestuursleden vinden. Zo niet, dan wordt het moeilijk om volgend jaar een nieuwe Fokveeshow Lochem te organiseren." De juryleden die dit jaar verantwoordelijk waren voor de beoordelingen van de koeien waren: Gerrit de Groot uit Herwijnen en Wouter de Bruin uit Giessenburg (zwartbont) en Robert Overvelde en Martijn van de Boom, beiden uit Beemte-Broekland (roodbont).

Kampioenen
Als kampioenskoeien werden gehuldigd: Zwartbont: vaarzen: Oda 188 van veehouder J. Reijlink-Boomkamp uit Markelo; reserve: Nijkamp Piacase 6 van H. + H.J. Bouwmeester-Stegink uit Lochem: midden: Nijkamp Alie 131 van H.J. + J. Bouwmeester-Stegink (eveneens algemeen kampioen); reserve: Nijkamp Frida 100 van H. + H.J. Bouwmeester-Stegink; oud: Holbra Heidi 2 van Maatschap G.J. + A.W. Holmer-Hesselink uit Laren; reserve: Nijkamp Roza 125 van H. + H.J. Bouwmeester- Stegink. Roodbont: vaarzen: Nijkamp Ria 85 van H.J.+ J. Bouwmeester-Stegink; reserve: Edelweiss van B.W. + G.H.H. Tolkamp uit Winterswijk-Corle; midden: P.M. Elza 159 van H.J. en G. Pinkert-Burgers uit Markelo; reserve: Greetje 409 van Mats. J.H. + E.H. Oudenampsen-Ruiterkamp uit Laren; oud: Marjan 26 van H.J.J.B. Arendsen Raedt uit Barchem (eveneens algemeen kampioen); reserve: 't Laar Ilona 7 van VOF Ludden-Heijink uit Almen.
Bedrijfsgroepen: zwartbont: H.J. + J. Bouwmeester-Stegink (Lochem); roodbont: H.J.J.B. Arendsen-Raedt (Barchem).