René Swienink (r) feliciteert Marjo en Willy Bremer. Foto Jan Hendriksen.
René Swienink (r) feliciteert Marjo en Willy Bremer. Foto Jan Hendriksen. Foto: Jan Hendriksen

Nieuwe mascotte 'Stekkelje' verwelkomt bezoekers van Ruurlose heggendoolhof

Ruurlo - "Hoi allemaal. Mag ik me even voorstellen? Ik ben Stekkeltje de egel en ik vind het heerlijk om te dwalen in het groene doolhof. Zoek jij me op? Tot snel!" Met deze wervende tekst stelt de nieuwe mascotte zich voor op de vernieuwde website van het Ruurlose doolhof: www.doolhofruurlo.nl. De mascotte werd vorig jaar al gepresenteerd. Op de openingsdag van het seizoen 2016, Goede Vrijdag 25 maart, werd de naam van de mascotte onthuld: 'Stekkeltje'.

Door Jan Hendriksen

Vorig jaar werd door Stichting Toeristische Activiteiten Ruurlo (STAR) een prijsvraag uitgeschreven om een naam te bedenken voor de nieuwe mascotte. Marjo (60) en Willy (62) Bremer uit Houten waren de bedenkers van de naam die de STAR uitkoos voor de egel. "In het dialect wordt een egel in de Achterhoek een 'stekkelvarken' genoemd. Vandaar dat we voor de naam 'Stekkeltje' hebben gekozen", zo verklaarde voorzitter René Swienink van STAR. Het echtpaar Bremer werd door de STAR op een cadeaubon en een slagroomtaart getrakteerd. De stichting beheert en exploiteert sinds 2007 de doolhof die in eigendom is van Staatsbosbeheer. Al meer dan 27 jaar brengen Marjo en Willy Bremer jaarlijks met familie en of kennissen een bezoek aan de doolhof. "Het blijft een prachtige attractie voor jong en oud", zo verklaarde het echtpaar die met grote regelmaat op Bospark De Bermstruik in Ruurlo vertoeft. Qua oppervlakte (8740 vierkante meter) is de Ruurlose doolhof de grootste doolhof van Nederland, De lengte van de paden bedraagt 1188 meter. In 1996 haalde de doolhof het Guiness Book of Records als grootste ter wereld. Aan weerszijden van de paden bevindt zich een met gras begroeid talud, waardoor de hagen op verhoogde eilandjes lijken te staan. De doolhof is tot en met 31 oktober dagelijks van 10.30 tot 17.00 uur geopend. Een kleine dertig vrijwilligers van de STAR zijn bij toerbeurt gastheer op de doolhof.

Ontworpen
De doolhof is ontworpen door Daniël Marot (1663 - 1752). Deze Franse ornamentgraveur, bouwmeester en tuinarchitect kwam in 1686 in dienst van Koning-Stadhouder Willem III en de Friese stadhouders. Hij ontwierp onder meer Paleis Het Loo plus een gedeelte van de tuin. Ook is hij verantwoordelijk voor de inrichting en de tuin van Huis ten Bosch. In het kielzog van de Koning-Stadhouder kon Marot ook in Engeland aan de slag. Hij was verantwoordelijk voor delen van de tuinen van Hampton Court en Kensington Palace. Het ontwerp van de doolhof van Ruurlo is gebaseerd op dat van de haagdoolhof van Hampton Court. De opdrachtgever in 1891 was de familie Van Heeckeren van Kell, bewoners van Kasteel Huize Ruurlo. In de periode 1975 - 1984 weer de doolhof gerestaureerd.