Het vrouwenensemble Amazing zong onder meer ‘Love you more’. Foto: Jan Hendriksen.
Het vrouwenensemble Amazing zong onder meer ‘Love you more’. Foto: Jan Hendriksen. Foto: Jan Hendriksen

'We hebben vanavond de wereld met ons
allen een klein beetje beter gemaakt'

Ruurlo - "Hoe actueel kan het zijn in een wereld die momenteel op verschillende plekken in brand staat? Oorlogen, conflicten en aanslagen. Niet de angst mag gaan regeren. De vrijheid moeten we omarmen. En over die vrijheid hebben we vanavond prachtig gezongen. En die moeten we ook blijven doorgeven. Nu en in de toekomst. We hebben vanavond de wereld met ons allen een klein beetje beter gemaakt. En daar zijn we allemaal samen heel blij van geworden. Laat dat de boodschap zijn." Met deze woorden besloot bestuurslid Marijn Dijkman van Stichting 4-5 mei commissie Ruurlo vorige week het zeer goed bezochte en afwisselende Bevrijdingsconcert in 't Kulturhus.

Door Jan Hendriksen

Wederom was er muzikaal alle ruimte om over oorlog en vrede te zingen en te musiceren tijdens het Bevrijdingsconcert. Een concert dat steevast al 29 jaar onafgebroken op 1 april in Ruurlo plaatsvindt. En dat is niet zomaar een willekeurig gekozen datum. Nee, Ruurlo werd op 1 april 1945 door de geallieerden bevrijd. Muziekvereniging Sophia's Lust opende het concert onder leiding van Mark ten Breul met 'Like a child'. Een nummer vol ambitie. "Laat maar komen die toekomst, we kunnen de wereld aan!" Daarna speelde men 'Powerplay'. Met 'Imagine', het wereldberoemde nummer van John Lennon uit 1971 waarin in een ideale wereld iedereen in vrede met elkaar samenleeft, besloot Sophia's Lust haar optreden. Vervolgens was het de beurt aan Sing a Song onder leiding van Karin Hukker. Het kinderkoor had een aantal nummers uitgezocht die ook heel goed aansloten bij het doel van de avond: stilstaan bij het feit dat we al meer dan zeventig jaar in vrijheid leven. De titel van het eerste nummer van Marco Borsato was dan ook heel toepasselijk: 'Vrijheid'. Daarna zongen de kinderen 'De Wereld', 'Waarom moet ik gaan' en tot slot 'I've got Peace in my fingers'.

Vluchtelingen
Presentatrice Karin Klomp las na de pauze een stuk voor uit het boek 'De harmonica bleef vijf jaar stil'. Het was een verslag opgetekend door meester Van Groningen over vluchtelingen in 1944-1945 in Ruurlo. En hoe wrang ook in een iets andere context is het helaas in 2016 nog heel actueel. Zij legde hierin de relatie tussen vluchtelingen in de Tweede Wereldoorlog en vluchtelingen nu. Vrouwenensemble Amazing vervolgde het programma. Meidenkoor @Seven onder leiding van Carine Numan besloot het concert met 'Speeltuin' van Marco Borsato, 'Window of hope' van Oleta Adams, 'Let the River in' van Dotan en 'Omgekeerde tijd' van Stef Bos. Traditioneel werd het concert afgesloten met het gezamenlijk zingen van 'Nederlands Jubelmars'. Uit handen van Marijn Dijkman ontvingen Mirthe Wolsheimer en Lotte Reinders namens alle medewerkers een roos voor hun medewerking.