Anita Kleinjan (r) feliciteert in het bijzijn van Johanna Rijkenbarg, Betty Timmerman, Dini Oltvoort en Riek Wijkamp Diny te Lintelo voor haar veertig jarige inzet voor het Reumafonds. Op de foto ontbreekt Mini Nijenhuis. Foto: Jan Hendriksen.
Anita Kleinjan (r) feliciteert in het bijzijn van Johanna Rijkenbarg, Betty Timmerman, Dini Oltvoort en Riek Wijkamp Diny te Lintelo voor haar veertig jarige inzet voor het Reumafonds. Op de foto ontbreekt Mini Nijenhuis. Foto: Jan Hendriksen. Foto: Jan Hendriksen

Reuma collectanten al veertig jaar op pad in Ruurlo

Ruurlo - Eén voor één druppelen de collectanten het café binnen. Aan de stamtafel van De Tapperij zitten de comitéleden keurig op een rij om de collectebussen in ontvangst te nemen. "Kom maar hier Marietje met je bus." Voor het veertigste achtereenvolgende jaar vond van 21 tot en met 26 maart de reumacollectie in Ruurlo plaats. Vorige week woensdag konden de bijna honderd collectanten hun collectebus inleveren. Wie er belangstelling voor heeft krijgt direct te horen hoeveel de opbrengst was. En als 'verjaardagscadeau' kregen alle collectanten een roos van regiocoördinator Anita Kleinjan van de regio Overijssel-Achterhoek van het Reumafonds.

Door Jan Hendriksen

De geschiedenis van het Ruurlose Reumacomité voert terug naar 1975 toen collectepromotor Senneker de destijds vier Ruurlose bestaande vrouwenverenigingen Nederlandse Christelijke Vrouwen Bond (NCVB), Vrouwenbond NVV, Nederlandse Bond van Plattelandsvrouwen (NBvP) en de Katholieke Vrouwen Vereniging (KVV) en de Vriendenkring van muziekvereniging Sophia's Lust benaderde om een reumacollectie op te zetten. Al vanaf het allereerste uur behoort Diny te Lintelo tot het comité. Uit handen van Anita Kleinjan ontving Te Lintelo dan ook een speciale attentie voor haar jarenlange inzet. Ook de comitéleden Dini Oltvoort, Mini Nijenhuis, Riek Wijkamp, Betty Timmerman en Johanna Rijkenbarg ontvingen een attentie. Er wordt in geheel Ruurlo, inclusief het buitengebied, gecollecteerd. "We hebben een gehele afdekking. En dat is best wel uniek. Lang niet alle collecten vinden huis aan huis plaats. Maar wij hebben een zodanig aantal collectanten dat we geheel Ruurlo kunnen bestrijken", zo vertelt Johanna Rijkenbarg die sinds 1991 actief is voor het comité. Elk jaar melden zich er nieuwe collectanten en er zijn velen die meer dan 25 jaar collecteren. En al lang zijn het niet meer alleen de leden van de vrouwenverenigingen. Ieders netwerk wordt aangeboord.

Prettiger
In het verleden werd er steevast gecollecteerd met lijsten. "Maar die zijn in 2007 vervangen door collectebussen. "Dat werkt veel sneller en ook de collectanten vinden dit prettiger", zo verklaart Anita Kleinjan die trots op het Ruurlose comité is omdat men zoveel collectanten ter beschikking heeft. Het merendeel zijn vrouwen. "Maar ook enkele mannen collecteren trouw", zo laat Dini Oltvoort weten, terwijl de dames aan de stamtafel druk in de weer zijn om het collectegeld te sorteren. Landelijk wordt er in sommige afdelingen inmiddels ook met een pinapparaat gecollecteerd. Voorlopig is dat bij het Ruurlose comité nog niet aan de orde. "Het is echter een ontwikkeling die men niet tegenhoudt", zo verklaart Kleinjan. De collecte heeft dit jaar 4408,43 euro opgebracht. Ruim tweehonderd euro meer dan vorig jaar. Het geld wordt gebruikt om onderzoek naar betere behandelmethoden en naar de oorzaak van reuma.