De jeugdcoördinatoren van de samenwerkende clubs:  (vrnl) Hanny Markerink (VV Noordijk), Robin Lappenschaar (SP Haarlo), Harry Geverink (GSV’63) en Rene Hengstman (SP Haarlo). Foto: Rob Weeber
De jeugdcoördinatoren van de samenwerkende clubs: (vrnl) Hanny Markerink (VV Noordijk), Robin Lappenschaar (SP Haarlo), Harry Geverink (GSV’63) en Rene Hengstman (SP Haarlo). Foto: Rob Weeber Foto: Verona Westera

Clubs voetballen samen

HAARLO - Het lijkt een open deur omdat er vanaf de jongste jeugdelftallen tenminste 7 spelers op het veld staan, maar voor sommige verenigingen is het credo letterlijk samen voetballen. De terugloop van de jeugd, ondanks de popularisering van de sport onder de meisjes, dwingt kleinere verenigingen tot samenwerking om complete teams in te kunnen zetten. Bovendien is het de oplossing om iedereen in zijn eigen leeftijdscategorie te kunnen laten voetballen. Maar ook een oplossing die al jaren door de KNVB wordt gestimuleerd.

Door Rob Weeber

In deze regio werken VV Noordijk en SP Haarlo al jarenlang samen als het gaat om de aanvulling van onderlinge jeugdelftallen. Vanaf het komende seizoen 2016-2017 komt daar nu ook GSV'63 uit Geesteren bij. Het zijn alle drie clubs uit een kleine kern, waar de betrokkenheid met de omgeving groot is. Voorzitter Harry Geverink van GSV'63 legt uit wat het belang van de samenwerking is. "Ieder lid betaalt contributie en wil dus spelen. De samenstelling van het aantal leden echter leidde tot situaties dat sommige teams te groot werden waardoor niet iedereen elke week kon spelen. Ook bij de hoogste jeugdelftallen hebben we moeite met de eigen invulling. Deze jongeren tussen 16 en 18 jaar krijgen andere interesses, nemen een baantje en zetten het voetbal op de tweede plek. Dat maakt het soms lastig om een volwaardig team op de been te houden. Tegelijkertijd willen we dat iedere speler ook in zijn eigen leeftijdscategorie kan uitkomen, zodat het plezier in de sport blijft. Toen we dit niet meer konden waarmaken, hebben we de stap gezet om met SP Haarlo en VV Noordijk te gaan samenwerken. Wij zijn alle drie een club uit een kleine kern en hebben dezelfde opvattingen en waarden over het voetbal. Het is een voor ons een puur recreatieve sport en geen prestatiesport."
Vanuit de KNVB bestaat er weliswaar een compensatieregeling die inhoudt dat een jeugdspeler een jaar langer in het team mag blijven als het anders incompleet is, maar dit is voor de drie clubs geen ideale situatie. Aangezien jeugdspelers doorgaans twee jaar in dezelfde leeftijdscategorie blijven, worden bij drie jaar de onderlinge verschillen erg groot, zeker als het een gemengd team met meisjes betreft. Dat doorkruist de wens om iedere jeugdspeler in zijn eigen leeftijdsklasse te laten uitkomen.
Hoe de toekomst er voor dergelijke kleine clubs uitziet, is een beetje koffiedik kijken. Weliswaar roept iedereen over krimp, maar dat wil zeker niet zeggen dat er geen bestaansrecht is. Volgens penningmeester Hanny Markink van VV Noordijk en jeugdcoördinator Robin Lappenschaar van SP Haarlo hebben clubs in kleine kernen vooral baat bij sociale betrokkenheid in hun dorp, de club is onderdeel van het dorpsgebeuren.


Lees verder op pagina 23