Ben Lodeweges met de clubsjaal van VV Ruurlo om zijn nek bij het voormalige gemeentehuis van Ruurlo. Foto: Jan Hendriksen.
Ben Lodeweges met de clubsjaal van VV Ruurlo om zijn nek bij het voormalige gemeentehuis van Ruurlo. Foto: Jan Hendriksen. Foto: Jan Hendriksen

Ben Lodeweges: 'Het is na 47 jaar mooi geweest'

Ruurlo - Als leerling-ambtenaar trad hij op 1 juli 1969 bij de gemeente Goor in dienst. Op 1 mei zet Ruurloër Ben Lodeweges (62), financieel beleidsadviseur van de gemeente Berkelland, een punt achter zijn imposante ambtenaarscarrière. "Het is na 47 jaar mooi geweest." Met deze woorden nam Ben Lodeweges uit Ruurlo begin deze maand al afscheid van de gemeente Berkelland en van zijn collega's.

Door Jan Hendriksen

Na zeven jaar gemeente Goor (nu Hof van Twente), 29 jaar voormalige gemeente Ruurlo en ruim elf jaar gemeente Berkelland gaat Ben Lodeweges met vervroegd pensioen. Getooid met een geel-zwarte clubsjaal van voetbalvereniging Ruurlo om zijn nek blikken we terug op zijn ongekende lange carrièreperiode binnen de gemeentelijke apparaten van Goor, Ruurlo en Berkelland. Als vijftienjarige leerling-ambtenaar tikte Ben de aanslagen voor de hondenbelasting in Goor. "Grote kaartenbakken met aanslagen van de familie Aaftink tot en met Zweverink. Je had gradaties: luxe honden en waakhonden. Mensen met luxe honden betaalden meer belasting. Iedereen had dan ook een waakhond", zo vertelt de geboren Diepenheimer met een grote glimlach. Middels diverse avondcursussen werkte Lodeweges zich 'hogerop' om op 1 juli 1976 in dienst te treden bij de voormalige gemeente Ruurlo. "Het gemeentehuis was toen nog aan het Kerkplein gevestigd. Ik kwam in een klein en overzichtelijk team van vier medewerkers op de afdeling financiën. De Beaufort was toen burgemeester en Piet Waringa gemeentesecretaris. De grootste verandering in die begin periode was de verhuizing van het gemeentehuis in 1984 naar Kasteel Huize Ruurlo." Als hoofd financiën was Lodeweges in de jaren tachtig nauw betrokken bij de informele samenwerking tussen de gemeenten Borculo, Ruurlo, Eibergen, Neede en Groenlo binnen de cluster BRENG. En vanaf de eeuwwisseling natuurlijk ook bij de gemeentelijke fusievorming van Berkelland. "De samenvoeging van Eibergen, Neede, Borculo en Ruurlo was een gigantisch proces waarbij ik als hoofd administratiebeheer zeer nauw betrokken was en met groot plezier leiding aan mocht geven." In de laatste drie jaar gaf Ben Lodeweges vorm aan de Omgevingsdienst Achterhoek die wettelijke milieutaken uitvoert voor tien Achterhoekse gemeenten. Lodeweges: "Het gaat hierbij om vergunningverlening, toezicht houden en handhaving van de milieuwetgeving."

Voetbal
In een groot aantal jaren wist Ben Lodeweges zijn werkzaamheden te combineren met de functie van voorzitter van voetbalvereniging Ruurlo. "Maar rond de privatisering van vv Ruurlo in 1995 en met de herinrichting van sportpark 't Rikkelder in 2013 heb ik duidelijke belangenverstrengeling gemeden." Voetbal! Lodeweges bewaart er binnen de voormalige gemeente Ruurlo ook dierbare herinneringen aan. "We hebben het tijdens de gemeentelijke kampioenschappen soms ver geschopt. Ik stond altijd op doel", zo beaamt de voormalige eerste doelman van de Eerste Gelselaarse Voetbal Vereniging (EGVV) waar hij ook ooit voorzitter was. Naast het feit dat Lodeweges een punt achter zijn ambtenaarscarrière zet, zet de bevlogen voetbalambtenaar eind dit jaar ook een punt achter zijn voorzitterschap van vv Ruurlo. "Ook dat is mooi geweest!"