Nieuw plan aanpak zwerfvuil

BERKELLAND - Zwerfafval is van alledag en van iedereen. Althans dat zullen wellicht de veroorzakers van het afval in gedachte hebben als ze het achterlaten. Tegelijkertijd is het een bron van irritatie bij veel mensen en een kostenpost voor de opruimers ervan. Om het zwerfafval tegen te gaan heeft de gemeente door de Antea-Group uit Deventer een nieuw plan van aanpak 2016-2017 laten opstellen dat onder meer tot doel heeft de burgers meer te laten participeren in het voorkomen en opruimen van zwerfafval.

Door Rob Weeber

Doel van de gemeente is de extra aanpak van het zwerfafval binnen haar gebied. Vorig jaar al is er een opinietafel Zwerfafval met inwoners gehouden waarvan de uitkomsten zijn meegenomen in het nieuwe plan van aanpak. Aanpak van zwerfafval valt onder de zogenaamde 'verzorging van de openbare ruimte'. De buitendienst werkt volgens het 'Meetlatboekje Kwaliteit openbare ruimte gemeente Berkelland', waarin de kwaliteitsniveaus voor de openbare ruimte staan beschreven. In de hele gemeente geldt dat de verzorging van het groen, met inbegrip van zwerfafval, minimaal op kwaliteitsniveau Laag gebeurt. Voor hoofdwegen en centra geldt minimaal kwaliteitsniveau Basis.

De vermindering van zwerfafval en het betrekken van de burgers erbij is al langer onderdeel van de politieke doelstellingen. In het vorige plan van aanpak uit 2006 wordt de betrokkenheid van winkeliers en bewoners al genoemd als relevante partijen. Ook het huidige coalitieakkoord 2014-2018 heeft onder meer tot doel de burger leidend te maken in buurten, kleine kernen en op het platteland.

De conclusie van het nieuwe plan van aanpak is dat de gemeente Berkelland gemiddeld gezien schoon te noemen is. Echter het aantal werknemers voor de handhaving op zwerfafval is te klein voor een grote gemeente als Berkelland, de toezichthouders en dorpswachten hebben een uitgebreid takenpakket en er zijn weinig gerichte acties, zoals boetes en beloningen, voor een betere leefomgeving. Aan de hand van de huidige analyses zijn 7 nieuwe doelen gesteld die gaan over afvalbakken, reiniging, handhaving, communicatie, participatie en preventie en gedragsbeïnvloeding. Bijvoorbeeld wordt het aantal afvalbakken geoptimaliseerd. Dat betekent dat ze in samenspraak met bewoners daar weggehaald worden waar ze niet nodig zijn en daar geplaatst worden waar ze gewenst zijn. Tevens wordt naar de adoptie van dergelijk bakken gekeken. Dat betekent dat de gemeente de plaatsing voor de rekening neemt en de bewoners het legen en schoonhouden ervan. Verder wordt er extra aandacht besteed aan zogenaamde hotspots. Dit zijn speciale, snel vervuilende locaties in alle kernen die door de inwoners tijdens de opinietafel Zwerfafval zijn aangegeven. Onder participatie wordt de betrokkenheid van de inwoners besproken.


Lees verder op pagina 3


Sanne Bolster wint twee maal Z1 dressuur

BORCULO - Afgelopen weekend stonden de eerste buitenwedstrijden weer op het programma. Sanne Bolster startte met Exclusief in Diepenheim in de klasse Z1 dressuur. Ze wisten beide proeven te winnen.
De combinatie komt uit voor de Hamelandse Ruiters.