Joany Muskiet zorgt tijdens Reurpop voor een indrukwekkende gospel act. Foto: PR.
Joany Muskiet zorgt tijdens Reurpop voor een indrukwekkende gospel act. Foto: PR. Foto: Jan Hendriksen

Swingende start Reurpopzondag met More Gospel Singers

Ruurlo - Op de Reurpop zondag vindt men op 5 juni tijdens het muziekfestival vlak na het aanbreken van de middag, in de Theatertent de More Gospel Singers. Ze behoren tot de absolute top in Nederland als het gaat om black gospel en combineren hun kerkelijke klanken moeiteloos met jazz, blues, soul en R & B. Om 12.30 uur vindt men ze na de anti katerbingo (een ludieke tegenhanger voor Goedemorgen Reurpop) in de Theatertent.

Luisterend naar de authentieke gospelsound van de More Gospel Singers, tijdens hun intieme show, waant ment voor heel even in Harlem New York. Deze zeer indrukwekkende gospelact wordt zondag 5 juni gebracht door Joany Muskiet, tezamen met haar pianist en achtergrondzanger- en zangeressen in de Theatertent.
Deze flink geüpgradede versie van de intieme tent van vorig jaar, biedt op 3, 4 en 5 juni plaats aan tal van unieke acts voor ruim driehonderd bezoekers. De Theatertent vindt men op de nieuwe Spektakelweide waar tijdens het Reurpopweekend van alles te beleven is.


Wethouder Van Haaren verricht 'aftrap' vervolg Ondersteuning Thuis

BERKELLAND - Wethouder Marijke Van Haaren verrichtte onlangs in het bijzijn van tien aanbieders de 'symbolische aftrap' van het vervolg Ondersteuning Thuis. Zo lang mogelijk zelfstandig thuis en zo weinig mogelijk 'gedoe'.

Ondersteuning Thuis is er aan de ene kant op gericht om inwoners zolang mogelijk zelfstandig thuis (en in de samenleving) te laten functioneren. Aan de andere kant streeft de gemeente ernaar dat er rondom de inwoner zo weinig mogelijk 'gedoe' is. Vaak is het belang van de cliënt om zo weinig mogelijk professionals over de vloer te hebben. Bij Ondersteuning Thuis ligt het accent op 'het weer in eigen kracht zetten' van de inwoners.
Voorbeeld: Mevrouw T. ontvangt twee maal per week huishoudelijke hulp van een medewerkster van een zorgaanbieder. Ook komt er een wijkverpleegkundige van een andere zorgaanbieder langs om steunkousen aan- en uit te trekken. Door de medewerkster huishoudelijke hulp een passende cursus te geven zodat ze ook steunkousen mag aan- en uitdoen, hoeft de wijkverpleegkundige voortaan niet meer apart langs te komen.
In een pilot experimenteerde de gemeente Berkelland het afgelopen jaar met het ontwikkelen van een nieuwe invulling/werkwijze voor de zogenaamde 'laagcomplexe ondersteuning' (voorheen HH1/2, begeleiding/persoonlijke verzorging) om de ondersteuning zo adequaat en efficiënt mogelijk te organiseren. In 2016 gaat de gemeente in nauwe samenwerking met tien zorgaanbieders door met Ondersteuning Thuis. Bij deze nieuwe insteek komen opdrachtgever en opdrachtnemers in gezamenlijkheid tot afspraken.
Voor Ondersteuning Thuis wordt gebruik gemaakt van arrangementen. Deze arrangementen beschrijven op hoofdlijnen wat voor ondersteuning de inwoner nodig heeft. De Berkellandse arrangementen worden gebaseerd op vier niveaus:
'Schoon huis': het overnemen van zware taken van het huishouden (denk aan keuken, sanitair, vloeren) waarbij hygiëne en het voorkomen van vervuiling uitgangspunt is.
'Huishouding op orde': ondersteunen bij het aanbrengen van structuur in de huishouding en hulp bij persoonlijke hygiëne. Onvoldoende zelfredzaamheid, wel aanwijsbare verandercapaciteit. Op meerdere vlakken 'op weg helpen'.
'Toezicht en stimuleren': weinig of onvoldoende zelfredzaamheid, voldoende verandercapaciteit en mogelijkheden om vaardigheden te ontwikkelen, kan zelf om hulp vragen. Ondersteuning bij het dagelijks functioneren gericht op maatschappelijke deelname. Kan ook mede worden geboden door vrijwilligers met professionals op afstand via korte contactmomenten. 'Helpen bij': onvoldoende zelfredzaamheid, beperkte verandercapaciteit, weinig mogelijkheden tot het ontwikkelen van vaardigheden en het vergroten van eigen kracht. Het niet inzetten van ondersteuning kan leiden tot verwaarlozing of opname. Voor elke inwoner wordt een ondersteuningsplan opgesteld waarin inwoner en aanbieder vastleggen wat de doelen zijn en welke activiteiten worden ondernomen. Het ondersteuningsplan wordt door inwoner en aanbieder/medewerker getekend. Voor elk individuele geval wordt per periode een vast bedrag beschikbaar gesteld, op basis van het arrangement en het volume

'Commitment'
Wethouder Van Haaren sprak tijdens de aftrap van het vervolg Ondersteuning Thuis haar dank uit aan de tien aanbieders. Zij roemde het aanwezige 'commitment' om samen iets nieuws te beginnen. "U hebt terdege uw inbreng geleverd en wij hebben als gemeente graag gebruik van gemaakt. De aanbeveling om vroegtijdig over een casus met elkaar in overleg te treden bijvoorbeeld. En het werken met een budget waarbinnen u 'slimme dingen' kunt doen. Ik ben u allen dankbaar voor deze inbreng en zie het vervolg Ondersteuning Thuis met vertrouwen tegemoet."
Ook de afgevaardigden van de aanbieders waren tijdens de aftrap positief over wat er met de bestuurlijke aanbesteding is bereikt. Jelly Hamberg van Sensire: "Typisch voorbeeld van wat ze dan zo mooi noemen: 'alleen ga je sneller, maar samen kom je verder'." Elisa Ligt van Zorgkompas: "In dit vervolg kunnen we als aanbieders van elkaar leren, maar we kunnen toch ook onze eigen kleur behouden."


OSVB-middag voor brandveilig leven

BERKELLAND - De Onafhankelijke Senioren Vereniging Berkelland houdt op dinsdag 12 april een middag waarop uit de doeken wordt gedaan hoe men zo brandveilig mogelijk kan leven in huis en omgeving. Er wordt uitgebreid stil gestaan bij wat men moet doen en laten om brandgevaarlijke situaties te voorkomen. De tips en adviezen zijn niet alleen voor senioren van toepassing, maar eigenlijk voor mensen van alle leeftijden. De voordracht van deze middag heeft als titel: ''Voorlichting in het kader van brandveilig leven' en wordt gegeven door de heer Hennie van den Mosselaar van Brandweer/Veiligheidsregio Noord- en Oost-Nederland team Achterhoek Oost. Op deze middag is tevens de heer Bert Stegeman van Brandweer Ruurlo aanwezig. Deze bijeenkomst over brandveilig leven wordt gehouden in het Kulturhus in Ruurlo en begint om 14 uur.