De projectweek van de studenten van Iselinge Hogeschool werd geopend met een toneelspel. Foto: Jan Hendriksen.
De projectweek van de studenten van Iselinge Hogeschool werd geopend met een toneelspel. Foto: Jan Hendriksen. Foto: Jan Hendriksen

Leerlingen Willibrordus

op Ontdekkingsreis

Ruurlo – Leerlingen van Daltonschool i.o. Willibrordus gingen vorige week op ontdekkingsreis. Verantwoordelijk hiervoor waren maar liefst veertien pabo-studenten van Iselinge Hogeschool uit Doetinchem. De studenten namen vijf dagen lang de lessen, in het kader van een projectweek met als thema 'Ontdekkingsreizigers', van de reguliere leerkrachten 'over'. Dit tot groot genoegen van de 150 leerlingen.

Door Jan Hendriksen

Maandagmorgen 11 april: 8.30 uur. Een piratenschip met ontdekkingsreizigers komen bij de hoofdingang van de school aan de Nieuwe Weg 'aangevaren'. Aan boord een zestal studenten (Columbus, een kapitein, stuurman, kok, timmerman en een bemanningslid) die koers zetten richting een 'onbekende' wereld. Plots komt er land in zicht. Op de 'wal' staan alle leerlingen en talloze ouders vol spanning het toneelspel van de 'piraten' te aanschouwen. "Is dit Indië?" Het spel vormde de opmaat voor een projectweek van de studenten die vijf dagen de school 'draaiende' zouden houden. "En dat is best wel spannend", zo verklaart Pabo student Elke Florij uit Zieuwent, terwijl de ontdekkingsreizigers van boord stappen. Wanneer vervolgens de kinderen allemaal in hun eigen klas zitten en de studenten willen 'beginnen' met de lessen wordt er een filmpje gestart. In dat filmpje is Mister X te zien. Eigenlijk was er gewoon een silhouet met een vraagteken erin te zien. Mister X vertelt dat ze helemaal fout zitten. "Dit is volgens de kaarten die ik bestudeerd heb niet Indië! Maar wat het wel is? Geen idee. Helpen jullie mij ontdekken?", zo vraagt Mister X aan de kinderen. Lambertus, de scheepsjongen, had de ambitie om stuurman te worden. Daarom had hij de kaart een keer stiekem gepakt en bestudeerd om zo alvast te leren kaartlezen. Lambertus was erg slim en hij had door dat ze helemaal niet naar Indië zijn gevaren. Daarvoor was de reis te kort. "Dit is ander land, maar wat voor land?"

Verantwoordelijkheid
De studenten hadden een uitgebreid draaiboek dat zeer gedetailleerd weergaf wat voor opdrachten en doelen de projectweek had. Het primaire doel was om de leerlingen van alle groepen veel te leren over ontdekkingsreizigers. Bij alle vakgebieden werd hier aandacht aan besteed. "De invulling en ook de verantwoordelijkheid van de lessen lag geheel bij de studenten die altijd op ons konden terugvallen", zo verklaart directeur Marlies de Vries van de Willibrordus. De tijd die vorige week vrijkwam door de 'overname' werd door de leerkrachten en directie besteed aan diverse voorbereidingen op de komende lesmaanden en overleg.

Inloopavond
Donderdagavond was er een inloopavond voor alle ouders/verzorgers waar men kon zien waaraan de leerlingen vorige week gewerkt hadden. Vrijdag werd het project afgesloten met een TV show (gespeeld zoals Wie is de Mol) waarbij de kinderen de kans kregen om te raden wie Mister X was. Dit deden ze met alle hints en informatie die ze de afgelopen week hadden gekregen. En dat bleek de scheepsjongen Guilio te zijn. Vrijdagmiddag werd er voor de bovenbouwgroepen een afsluitende vossenjacht georganiseerd.