De molen Agneta wordt op de komende zaterdagen en op zondag 8 mei en tijdens Nationale Molendag door de vrijwillige molenaars 'op roze gezet'. Foto Jan Hendriksen.
De molen Agneta wordt op de komende zaterdagen en op zondag 8 mei en tijdens Nationale Molendag door de vrijwillige molenaars 'op roze gezet'. Foto Jan Hendriksen. Foto: Jan Hendriksen

Agneta goes Giro d'Italia

Ruurlo – Langzaam slaat de Giro d'Italia-koorts in Ruurlo ook toe. Met dank aan de vrijwillige molenaars van Stichting Vrienden van de molen Agneta. Sinds zaterdag kleuren twee van de vier wieken van de Ruurlose houtzaag- en korenmolen aan de Borculoseweg namelijk roze.

Door Jan Hendriksen

Onder leiding van een ervaren molenaar werden met hulp van een aantal molenaars in opleiding zaterdag aan twee van de vier wieken twee grote zeilen 'voorgehangen'. Daarvoor werden eerst de bruine zeilen van de wieken verwijderd. Een mooi moment voor de molenaars in opleiding om dit mee te maken omdat de techniek van het 'voorhangen' van zeilen onderdeel is van hun examenstof. De route van de Giro d' Italia gaat via de Ruurlose Dorpsstraat en de Borculoseweg richting Borculo langs de Agneta molen. "En omdat we de wielrenners een hart onder de riem willen steken en Ruurlo en uiteraard onze molen Agneta goed op de kaart willen zetten hebben we de molen daarom 'op roze gezet'", zo verklaarde molenaar Jelle Wierda zaterdagmiddag toen de zeilen waren bevestigd. De molenaars en de molenaars in opleiding hebben de afgelopen weken veel tijd gestoken in het roze schilderen en de belettering van de twee oude zeildoeken met daarop de tekst 'Agneta Ruurlo'. En het resultaat mag er zijn. Uiteraard blijft het niet hierbij. Jelle Wierda: "Zondag 8 mei zullen we de molen verder in het roze steken waarbij we dankbaar gebruik maken van promotiemateriaal dat beschikbaar is." Op zaterdag 14 mei, tijdens de Nationale Molendag zullen de roze zeilen worden verwijderd en worden de bruine zeilen weer 'voorgehangen'. De Agneta molen is tot en met eind oktober elke zaterdag tussen 9.00 en 16.00 uur gratis te bezichtigen.