Het voltallige team van de Praktijk voor Mondzorg Ruurlo. Foto: PR.
Het voltallige team van de Praktijk voor Mondzorg Ruurlo. Foto: PR. Foto: Jan Hendriksen

Tandarts Peter Scheepmaker doet praktijk over aan Mondzorg Ruurlo

Ruurlo – Definitief stoppen doet tandarts Peter Scheepmaker absoluut nog niet. "Dat was me te rigoureus. Ik ga langzaam 'afbouwen'. Eén dag in de week blijf ik werkzaam. Weliswaar niet meer in mijn eigen praktijk maar die van Mondzorg Ruurlo. Mijn praktijk heb ik namelijk per 1 mei overgedragen aan mijn Ruurlose collega Diederik Stolk." Maar zo komt er wel een einde aan de maar liefst 38-jarige praktijk van tandarts Scheepmaker. De teamleden van Scheepmaker maken collectief ook de overstap naar de Praktijk voor Mondzorg Ruurlo.

Door Jan Hendriksen

In de praktijk van de voormalige tandarts Koerselman aan 't Rikkelder 'vulde' Peter Scheepmaker zijn allereerste gaatje in een gebit bij een Ruurlose. "Je kunt het bijna niet voorstellen. Ruurlo had destijds één tandartspraktijk", zo vertelt Peter Scheepmaker als zijn collega Diederik Stolk in een van de ruimten van de Praktijk voor Mondzorg Ruurlo aanschuift voor het gesprek. Al vrij snel werd de praktijkruimte van tandarts Koerselman door Peter Scheepmaker ingeruild voor een nieuwe praktijk aan de Henri Dunantlaan waar de tandarts in al die jaren zijn domicilie hield. Al snel kwam Scheepmaker begin jaren tachtig tot de conclusie dat één tandartspraktijk te gering was voor een toen sterk groeiend Ruurlo. "Begin jaren tachtig kwam er een tweede praktijk. Tandarts Boom vestigde zich aan de Borculoseweg. Dat was ook noodzakelijk. Het aantal patiënten groeide zodanig dat ik niet alle behandelingen alleen meer kon uitvoeren. Er bestaat ook nog iets meer dan alleen maar werken", zo verklaart de inmiddels 68-jarige Scheepmaker. In 1990 nam Diederik Stolk de praktijk van Boom over. Peter: "Vanaf die periode ken ik Diederik Stolk dan ook al. Zowel privé als beroepsmatig hebben we altijd goede contacten gehad. Toen Diederik dan ook plannen had om zijn praktijk in 2010 -die inmiddels naar 't Rikkelder was verhuisd- te verplaatsen naar een nieuwbouwlocatie aan de Borculoseweg, ben ik ook betrokken geweest bij die plannen. Want toen besloten we al dat mijn praktijk op termijn door Mondzorg Ruurlo zou worden overgenomen. Sterker nog. Met de nieuwbouw is daar al rekening mee gehouden."

Hond
Als we met Peter Scheepmaker terugblikken op de maar liefst 38-jarige zelfstandige praktijk vliegen de anekdotes over tafel. "Hoe anders was het vroeger? Je kunt het bijna misschien niet voorstellen, maar ik heb al eens een hond in mijn tandartsstoel behandeld. Voormalig dierenarts Ton Lautenschutz vroeg me of ik een hond die vreselijke 'tandpijn' had niet even wilde verlossen van de pijn. Zo gezegd zo gedaan. Heden ten dagen ondenkbaar." Wat ook sterk veranderde waren de wet en regelgeving, materialen en de tandtechnieken in al die jaren. Maar in de basis bleven de werkzaamheden gelijk", zo constateert Scheepmaker in alle nuchterheid. Veel waardering van Peter Scheepmaker gaat uit naar Gerrie Teunissen (79 jaar): "Die heeft al die jaren mijn praktijk tot op de dag van vandaag schoongehouden. Een geweldige meid!"

Inmiddels zijn alle patiënten van Tandarts Scheepmaker ingelicht over de overname. Met de overname zijn goede afspraken gemaakt zodat de patiënten zo min mogelijk ongemakken van de overdracht zullen ondervinden. Alle reeds gemaakte afspraken worden digitaal overgeheveld en alle patiëntendossiers overgedragen. Door de toenemende werkzaamheden is het tandartsenteam van Mondzorg Ruurlo naast Peter Scheepmaker ook uitgebreid met tandarts Melissa Stam uit Brummen. Het tandheelkundig team bestaat nu uit de tandartsen Diederik Stolk, Davor Pavlovic, Peter Scheepmaker en Melissa Stam, mondhygiëniste Effy van der Aar, preventieassistente Anja Hakken, Annemarie van der Peijl en Regina te Winkel en de assistenten Marjon Eekelder, Conny te Winkel, Anja Hissink en Ria van de Visger. Voor meer informatie: www.praktijkvoormondzorgruurlo.nl.