Tonnie Weikamp (links) en Willy Engelbarts. Foto: Lydia ter Welle
Tonnie Weikamp (links) en Willy Engelbarts. Foto: Lydia ter Welle Foto: Lydia ter Welle

'Dankjewel' van Rainbowband: open repetitie op 25 april

LICHTENVOORDE – De Rainbowband houdt op maandag 25 april een open repetitie van 19.00 tot 20.30 uur in het nieuwe onderkomen, het voormalige Lidl-pand aan de Koemstraat in Lichtenvoorde. "We hopen dat alle mensen die ons hulp hebben aangeboden bij onze zoektocht naar een nieuw onderkomen, een kijkje komen nemen", zo nodigen begeleiders van de band, Tonnie Weikamp en Willy Engelbarts, uit.

Door Lydia ter Welle

De Rainbowband is een orkest van ongeveer veertig mensen met een verstandelijke en soms ook lichamelijke beperking uit Lichtenvoorde en naaste omgeving. Tot voor kort oefende de band in de hal van de Hamalandschool. Er werd gevreesd voor het voortbestaan van het orkest, toen bekend werd dat die locatie niet meer beschikbaar was vanaf april, omdat de school wordt verbouwd.

Een noodkreet in de Elna leidt tot een ware publiciteitsgolf, tot aan aandacht in de landelijke media toe. "En dat had weer tot gevolg dat heel veel mensen ons ruimte aanboden. Reacties kwamen ook van ver buiten Lichtenvoorde. Probleem is echter dat we – naast oefenruimte – ook opslagruimte voor de instrumenten nodig hebben. Én dat we eigenlijk wel gebonden zijn aan Lichtenvoorde, omdat een groot deel van onze leden hier vandaan komt. Als we buiten Lichtenvoorde moeten oefenen, geeft de reis voor hen een probleem. We waren dan ook erg blij met het genereuze aanbod van eigenaar A.J. Investments uit Helvoirt van het Lidl- en Scapinopand!", vertelt Weikamp.
De Rainbowband mag het pand, waar voorheen Lidl was gevestigd, gratis gebruiken en bovendien heeft het bedrijf ook nog verschillende aanpassingen in het pand verricht. De instrumenten en overige materialen van de band mogen er ook blijven staan. De gemeente heeft het pand gecontroleerd op brandveiligheid en werkt mee met verlenen van de vergunning voor gebruik als oefenruimte. Probleem was wel de grootte van de ruimte, en meer nog, de aankleding. "Of liever het gebrek daaraan. Het galmde enorm, doordat er een tegelvloer in zit en het verder een lege ruimte is."
Dat was reden om hulp te zoeken. "Iedereen hier is ons goedgezind, dat wisten we al wel. Neem alleen het voorbeeld van onze aanhangwagen", zegt Engelbarts. De bodem van die aanhanger, nodig voor vervoer van instrumenten en andere benodigdheden voor optredens, was stuk. "Geen nood, zei Eeftink-Rensing Staalbouw, en ze hebben de aanhanger kosteloos voor ons gerepareerd."
Tonnie Weikamp ging te rade bij Rooks Interieur Systemen, specialist op het gebied van interieurbekleding. Weikamp: "Dat moet toch geregeld kunnen worden", zei Herman Rooks. En of het niks is: twee dagen later was er een geluiddempende scheidingswand geïnstalleerd, door twee man van Rooks, die daar toch ruim een halve dag druk mee waren. Het enige dat we hoefden te doen, was de wand – van hergebruikte platen – even een verfje geven. En dat verfje kregen we weer voor een schappelijk prijsje van de Verfdiscounter." Ook Perron 8 (het onderdeel van De Lichtenvoorde dat ontspanningsactiviteiten voor mensen met een verstandelijke beperking organiseert) en Het Bariet (school voor speciaal onderwijs) hebben een bijdrage beloofd: ze leveren prachtige kleurrijke schilderijen voor aan de muur.
Er zijn nog wel wensen, verklappen beide bandbegeleiders. "We zijn eigenlijk nog op zoek naar tapijten, karpetten en dergelijke, om de ruimte wat verder gezellig te maken. En gordijnen, om de pilaren en de grotendeels kale muren een beetje mee aan te kleden. Dat is goed voor de gezelligheid, maar ook om het geluid wat verder te dempen", vertelt Engelbarts. "En een andere belangrijke wens is een toiletunit. We hopen dat iemand ons daaraan kan helpen. Het liefst in bruikleen, natuurlijk. Wie daarmee kan helpen, mag mij bellen op nr. 06-44045436", zegt Tonnie Weikamp.
Op maandag 25 april houdt de Rainbowband van 19.00 tot 20.30 uur een open repetitie. "We zorgen voor een natje en een droogje. Als bedankje aan iedereen voor alle hartverwarmende reacties", melden de mannen namens de Rainbowband. Omdat er met de verhuizing naar deze tijdelijke oefenruimte, en hopelijk op termijn naar een definitieve oefenruimte, toch kosten gemoeid zijn, staat er op de open repetitie wel een bus voor een vrije gift.


IDeefabriek Achterhoek ontvangt exemplaar 'Een Stadse in de Achterhoek'

LICHTENVOORDE - Zondag 17 april rond de klok van 14:00 uur presenteerde Barbara Pavinati haar publicatie 'Een stadse in de Achterhoek' in 'Atelier The M.A.D house'. Van de 10 volledig handgemaakte boekjes is het eerste exemplaar overhandigd aan Boef, haar vriend en belangrijk personage in haar verhalen. Er is ook een gedrukte variant van het boek verschenen. De eerste die van de pers is komen rollen is gegeven aan Johan Godschalk, projectleider van de IDeefabriek Achterhoek.

'Een stadse in de Achterhoek' is een bundel met korte, grappige verhalen. Het gaat over zaken waar de schrijfster tegenaan is gelopen door haar verhuizing. Ze heeft zich namelijk vanuit het westen van Nederland gevestigd in de Achterhoek. Op haar eigen unieke wijze probeert zij een voet aan de grond te krijgen in het oostelijk deel van het land. Dat is niet altijd makkelijk geweest. Ze bespreekt onderwerpen die uiteenlopen van bier drinken tot misverstanden die ontstaan door 'plat proaten'.
De IDeefabriek Achterhoek is een initiatief van Cultuurmij Oost samen met Erfgoed Gelderland. Zij steunt de publicatie financieel en met advies, omdat deze duidelijk het omgevingsbewustzijn vergroot en het beleven van de regio versterkt. Voor de autochtone Achterhoeker werpt het een bijzondere kijk in zijn eigen gewoontes en gebruiken. Degene die, net als Barbara, 'import' zijn zullen al lezend merken dat zij niet de enige zijn die zich over bepaalde gewoontes verbazen.
De handgemaakte boeken hebben een in leer uitgesneden kaft en bevatten 5 zelfgemaakte linosnedes die de verhalen ondersteunen. Ze vormden de basis voor de versie in drukvorm. Astrid Vredegoor, kunstenares, heeft het maakproces kundig begeleid. In eerste instantie wordt gekeken of er interesse leeft voor de verhalenbundel. Liefhebbers kunnen Barbara mailen voor een exemplaar à 8,95 euro, exclusief verzendkosten. Daarnaast ligt het vanaf mei in Doetinchem bij Erfgoed Centrum Achterhoek en Liemers. Als er voldoende belangstelling is, worden ook de boekhandels in de regio bevoorraad.


bepavinati@hotmail.com