Annet Maas en Jaime Lebbink samen met de speciale 'gebreide' Giro-fiets. Foto: Jan Hendriksen.
Annet Maas en Jaime Lebbink samen met de speciale 'gebreide' Giro-fiets. Foto: Jan Hendriksen. Foto: Jan Hendriksen

Berkelland maakt zich op voor Giro

Borculo – Het lijkt een mooi 'roze' spektakel te worden op zondag 8 mei in Borculo. Zowel aan de Koppeldijk rond het Careaz J.W. Andriessen als aan de Barchemseweg. Immers de Italiaanse wielerkoers Giro 'd Italia passeert zowel de Borculose woonwijk en het J.W.Andriessen als buurtschap Heure van zeer nabij. De renners zullen rond 14.30 uur De Koppeldijk opdraaien, Reden voor vrijwilliger Jaime Lebbink van Stichting Wijkgebouw De Koppel om samen de handen in één te slaan met welzijncoach Anet Maas van het Andriessenhuis. Ook buurtschap Heure heeft aan de Barchemseweg een aantal activiteiten georganiseerd.

Door Jan Hendriksen

Jaime Lebbink en Anet Maas hebben inmiddels diverse activiteiten in petto voor de bewoners van de wijk De Koppel en het J.W. Andriessen. Zo zal zondag 8 mei het voorplein van het J.W. Andriessen fleurig en kleurig roze gekleurd zijn. Er is volop muziek, lekkernijen en alle bezoekers zullen op een speciaal Giro gebakje worden getrakteerd. Er komen speciale zitplaatsen op het grasveld, voor de kinderen is er een springkussen en IJsboerderij 't Dommerholt is van de partij. "Met al deze activiteiten hebben we als doel de buurt en het J.W. Andriessen met elkaar te verbinden", zo verklaart Anet Maas. Voorafgaande aan de Giro zullen bewoners van het J.W.Andriessen al in de stemming worden gebracht. Zo zullen eind april maaltijden in het teken van Italië staan en zal het 'huis' in Italiaanse sferen worden versierd. En als klap op de vuurpijl zal zondag 8 mei de Geesterense muziekvereniging Amicitia medewerking verlenen aan de Girodag die van 11.00 tot 16.00 uur plaatsvindt. Speciaal voor deze dag hebben de muzikanten de Giromars ingestudeerd. "En dat belooft iets speciaals te worden", zo is Jaime Lebbink overtuigd. Een mooi 'gebreide fiets' door ouderen van de dagverzorging siert al enkele weken de ontvangsthal van het J.W. Andriessen. Lebbink: "Laten de wielrenners maar komen. We zijn er klaar voor."

Buurtvereniging Heure
Jan Markink, gedeputeerde bij de provincie Gelderland, woonachtig aan de Barchemseweg in Heure heeft er voor gezorgd dat de Giro d' Italia in Berkelland komt. Het begon voor de buurtcommissie al gelijk te kriebelen toen bekend werd dat de Giro door Borculo zou komen. Gelijk werd een vergadering belegd en de vreugde werd groter toen bleek dat er subsidiegelden beschikbaar waren om een 'piazza' te organiseren. Begin april zijn een tweetal commissieleden op uitnodiging van Giro Gelderland naar Arnhem gegaan om alvast de Italiaanse sfeer te proeven en aansluitend het 'piazza' pakket in ontvangst te nemen, alsmede 160 andere subsidieaanvragers. Al snel was het programma rond. Het motto was dat het vooral roze en gezellig moest worden. Met de aankoop van een rol met 1,5 kilometer roze plastic moet het lukken om de omgeving roze te kleuren. Wel zodanig dat het vanuit de helikopter onmogelijk is om Heure te missen. Met grote letters zal 'Heure' te zien zijn vanuit de lucht. Een andere trekker op deze plek is een Italiaanse gondel. Een boot met een lengte van ruim zes meter, speciaal voor deze gelegenheid roze gespoten. Ruim voor tijd zal de gondel al ter promotie worden neergezet.

'Inkoppertje'
Normaal organiseert de buurtvereniging begin mei altijd een fietstocht met aansluitend een gezellige barbecue. Het was nu een 'inkoppertje' om op deze dag het Buurtfeest te organiseren. De barbecue heeft plaatsgemaakt voor een originele pizza steenoven, die met houtblokken nog moet worden opgestookt. "Normaal organiseren we dit alleen voor de buurt maar nu verwachten we veel meer mensen. Zeker als bekend is dat er een speciaal voor deze middag het kwintet 'de Giroband' komt spelen. Gezellige Italiaanse maar zeker ook niet Italiaanse sfeermuziek. Voor de jeugd is er een springkussen geregeld", zo verklaart Maurice Lukassen van Buurtvereniging Heure.