Burgemeester Joost van Oostrum gaf op het Kerkplein het startsein voor het verkeersexamen. Foto: Jan Hendriksen.
Burgemeester Joost van Oostrum gaf op het Kerkplein het startsein voor het verkeersexamen. Foto: Jan Hendriksen. Foto: Jan Hendriksen

Leerlingen van drie basisscholen
slagen voor verkeersexamen in Ruurlo

Ruurlo – In totaal namen vorige week dinsdag tachtig leerlingen van drie basisscholen (Kerst Zwart, WonderWijs en Willibrordus) deel aan het jaarlijkse praktische verkeersexamen in Ruurlo. Start vanaf het Kerkplein. Daarvan scoorde een leerling een te groot aantal fouten waardoor het niet in aanmerking kwam voor het verkeersdiploma. Het aantal fouten dat de leerlingen mochten maken werd vooraf op zes bepaald. Het schriftelijk examen werd een week eerder op school afgenomen.

Door Jan Hendriksen

Tijdens het schriftelijk verkeersexamen van Veilig Verkeer Nederland wordt getoetst of de leerlingen voldoende verkeerskennis hebben en voldoende inzicht hebben in verkeerssituaties. Tijdens het praktisch verkeersexamen wordt getoetst of de leerlingen de opgedane verkeerskennis goed kunnen toepassen in het echte verkeer. Burgemeester Joost van Oostrum van gemeente Berkelland gaf met een flinke ruk aan de schoolbel van Daltonschool i.o Willibrordus onder toeziend oog van wijkagent Tom Nijland van Ruurlo het startsein voor het verkeersexamen.
De route was vooraf bekend gemaakt, zodat de kinderen konden oefenen en door middel van verwijsbordjes konden de kinderen tijdens het examen de bijna vier kilometer lange route volgen. Onderweg stonden elf grotendeels Ruurlose vrijwilligers van Veilig Verkeer Nederland afdeling Berkelland te controleren of de kinderen de juiste verkeersregels toepasten op hun fietst. Zo werd er onder meer gecontroleerd of de kinderen de verkeersborden goed opvolgden, of men voorrang verleende, men met de hand duidelijk richting aangaf als men afsloeg, men voldoende rechts fietste en niet roekeloos reed.
Wat opviel was dat veel kinderen tijdens het afslaan pas hun hand op het laatste moment uitsteken. "Beter is om dat ruim van te voren te doen. Ook zouden ze beter om zich heen moeten kijken, Bijvoorbeeld door bij het afslaan over de schouder te kijken. Dit ook in verband met steeds stillere elektrische auto's welke men niet of slecht hoort aankomen", aldus Peter Gort van Veilig Verkeer Nederland afdeling Berkelland die met de vrijwilligers samen met wijkagent Tom Nijland van Politie Berkelland het examen afnam.
Voor het theoretische deel zakten in eerste instantie vier leerlingen maar behaalden ze na een herexamen alsnog het theoriegedeelte. De diploma's werden dinsdagmiddag door onder meer wijkagent Tom Nijland aan de leerlingen uitgereikt.