Foto: Mark Ebbers
Foto: Mark Ebbers Foto: Mark Ebbers

Car & Color: degelijke techniek gaat samen met creativiteit

HARREVELD – Aan de Kerkstraat in Harreveld is sinds 2010 Car & Color gevestigd, op de voormalige locatie van Autobedrijf Krabbenborg. Car & Color wordt fulltime geleid door bedrijfsleider Ferdinand Heukshorst. Het bedrijf is, naast Autobedrijf Ikink in Vragender, een van de twee bedrijven van Joop Ikink. Maar het is Ferdinand die het gezicht is van Car & Color, die zich daar met een aantal medewerkers bezighoudt met "allerlei spuitwerk", en allang niet meer alleen op auto's met schade.

Ferdinand is in de tweede helft van de jaren 80 – het begin van zijn werkzame leven – begonnen in de wereld van de autoschade, en dan met name het repareren en spuiten. Daar was volgens hem niets mis mee, maar hij wilde al snel meer. Niet alleen voertuigen herstellen in oude staat, maar ook meer creatieve opdrachten voor klanten. Die 'droom' heeft hij bij Car & Color inmiddels ruimschoots waar kunnen maken. Want naast het herstelwerk houdt het bedrijf zich bezig met het decoratief spuiten van auto's. Zoals de klant het wil, in aparte kleurstellingen of met afbeeldingen. Of wel gewoon in één kleur, maar dan in een totaal andere kleur dan het voertuig daarvoor had.
Naast auto's zijn ook andere voertuigen, bijvoorbeeld campers – en ook niet-voertuigen, zoals keukenblokken - bij Car & Color in bekwame handen. Sinds de verbouwing en uitbreiding in 2013 is het bedrijf daartoe uitgerust met een extra grote spuitcabine, waarin zelfs de grootste campers, caravans, heftrucks, tractoren en landbouwvoertuigen passen; een tweede cabine naast de al bestaande spuitcabine voor 'gewone' auto's.
Het heeft Car & Color nog meer bij deze tijd gebracht, in staat om bij wijze van spreken alles te kunnen doen op het gebied van professioneel spuitwerk, zowel voor particuliere als voor zakelijke klanten. De kleuren worden perfect gemixt met behulp van twee mengmachines: één voor industrieel gebruik en één voor verf op waterbasis voor particulier gebruik.
"We hebben klanten uit de hele regio Oost-Achterhoek," vertelt Ferdinand. "Maar zeker wat betreft campers komen onze klanten nogal eens van flinke afstanden". Logisch, want in tegenstelling tot 'standaard' autospuiters zijn bedrijven die thuis zijn in het repareren en spuiten van caravans en campers dun gezaaid. "En, net zoals onze andere klanten, weten ook de caravan-en camperbezitters ons weer terug te vinden. Onze klanten worden vaak vaste klanten. En ze zorgen ook regelmatig voor nieuwe aanwas, de mond-op-mond-reclame doet zijn werk."
Wat de klanten bij Car & Color erg waarderen is volgens Ferdinand "de kleinschaligheid en de diverse mogelijkheden die wij kunnen bieden, deze maken ons echt uniek". De levertijden zijn scherp, en daar worden zijn klanten vaak erg blij van. "Zo was er een tijd terug een man die bij Ikink – het 'moederbedrijf' waar we veel werk voor doen – een grijze Aixam brommobiel had gekocht. Hij wilde de brommobiel graag in het vuurrood maar deze was, in dat specifieke model, niet te leveren door de fabriek. Hij wilde er het eerstvolgende weekend al in rond kunnen rijden. Wij hebben toen de gehele brommobiel overgespoten zodat meneer er een paar dagen later al mee op pad kon".
Rondkijkend in de werkplaats van Car & Color valt een Porsche uit de jaren 50 op. Het is een polyester dummy, schaal 1:1, ten behoeve van een klant van Car & Color.
Eigenlijk alles waar ook maar een kleurtje op moet, wordt hier bewerkt en daarna in de gewenste kleur gespoten. Op de Facebookpagina van Car & Color worden diverse projecten van begin tot eind bijgehouden.