Werk van Bart ten Bruggencate. Foto: PR
Werk van Bart ten Bruggencate. Foto: PR Foto: PR

Bart ten Bruggencate exposeert in Joriskerk

BORCULO - Van 1 juni tot en met 9 juli exposeert de bekende beeldend kunstenaar Bart ten Bruggencate uit Haaksbergen met schilderijen in de Joriskerk in Borculo.

"Elk schilderij – hetzij figuratief, hetzij non-figuratief – is in eerste instantie niets meer en niets minder dan verf op doek" een gezegde van drs. Judith Toering. Het is deze onomstotelijke waarheid die kunstenaar Bart ten Bruggencate koestert. Hij schildert landschappen, bloemen en stillevens, maar eigenlijk schildert hij die ook niet. Hij doet geen poging om de werkelijkheid na te bootsen. Gebruikt het motief zoals hij zich dat herinnert, als aanleiding om een schilderij te maken. Je zou kunnen zeggen dat hij zijn motieven 'weg' schildert in zijn drang om ze te vertalen naar een schilderkunstige werkelijkheid. Een werkelijkheid die nu eens niet wordt gedicteerd door regels van buitenaf, maar een werkelijkheid waar de intuïtie van de kunstenaar regeert.
Ten Bruggencate laat de beeldende middelen hun werk doen en regisseert waar nodig. Hij laat de kleuren harmoniëren of juist contrasteren. Scheidt vormen van elkaar of laat ze in elkaar overvloeien. Vervaagt contouren, maakt voor- tot achtergrond of andersom. Plaatst enkele lijnen aan de randen van het doek om de aandacht af te leiden van het midden en laat het licht vallen zoals het vallen wil. Dit alles tot het moment dat hij besluit dat het goed is. Het schilderij in harmonie met zichzelf. Het motief is allang aan flarden. De flessen en kommen, de bloemen en de horizon zijn aangevreten door de olieverf, maar toch nog zodanig aanwezig dat de verbeelding geprikkeld wordt.
Decorstukken voor de gedachten noemt Ten Bruggencate zijn schilderijen, die hij dan ook bewust titelloos laat. Het associatieve vermogen van de kijker heeft zo vrij spel. In zijn veertigjarige loopbaan als beeldend kunstenaar heeft Ten Bruggencate veel werk in opdracht uitgevoerd. Zo verwierf hij in de loop der jaren ook bekendheid met zijn portretten. Voor verschillende opdrachtgevers ontwierp hij sculpturen, die in nauwe samenwerking met de Boekelose beeldhouwer Bert Nijenhuis, in brons werden uitgevoerd.

Openingstijden
Tijdens de openingstijden op woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag van 14.00 tot 16.30 uur kunnen belangstellenden de expositie in de kerk bekijken. De toegang is gratis. Wie nieuwsgierig is naar de geschiedenis van de ruim 675 jaar oude Joriskerk, dan is er in de consistoriekamer een tentoonstelling met foto's en teksten. De kerkrondleiders kunnen bezoekers het een en ander hierover vertellen. Op zaterdag 11 en 18 juni en op 9 juli wordt een van de orgels bespeeld door organisten uit de regio.


De Dobbelsteen gaat verhuizen

Ruurlo - Speel-o-theek De Dobbelsteen gaat verhuizen naar een andere locatie binnen 't Kulturhus Ruurlo. De speel-o-theek, die sinds de opening van 't Kulturhus in 2006 te vinden was in de centrale hal op de begane grond, krijgt een nieuwe ruimte aan de linkerzijde van het gebouw, met een eigen ingang. In verband met de verhuizing is de speel-o-theek tijdelijk gesloten. Op zaterdag 28 mei kan iedereen alvast een kijkje nemen op de nieuwe locatie. De Dobbelsteen opent dan haar deuren van 14.00 tot 16.00 voor leden en andere belangstellenden. Koffie en limonade staan dan klaar. Kinderen kunnen meedoen aan de puzzelstukjesprijsvraag en maken daarmee kans op een van de drie Intertoys cadeaubonnen ter waarde van twintig euro. Uiteraard heeft de Dobbelsteen ook een speciale kortingsactie voor nieuwe leden, maar ook voor mensen die al lid zijn. Vanaf dinsdag 31 mei is de speel-o-theek weer normaal geopend.