Er was zondag volop vertier op De Bruilse Fair. Foto: Jan Hendriksen.
Er was zondag volop vertier op De Bruilse Fair. Foto: Jan Hendriksen. Foto: Jan Hendriksen

Veel afwisseling tijdens 71ste editie Bruils Feest

Ruurlo – Het Bruilsfeest kende afgelopen weekeinde een nieuw element. Een heuse fair die voor het eerst tijdens het jaarlijkse feest van Buurtvereniging De Bruil en Omstreken in haar inmiddels 71-jarige geschiedenis in de gelijknamige Ruurlose buurtschap achter café 't Haantje aan de Stapeldijk plaatsvond. Een driedaags feest dat veel afwisseling kende. Niet alleen maar muziekbands en meters bier.

Door Jan Hendriksen

"We proberen jaarlijks een nieuw element aan het feest toe te voegen. En met deze fair is dat ons prima gelukt. We hebben een jong en enthousiast bestuur", zo verklaarde Ria Steging van de faircommissie zondagmiddag na afloop toen het licht regende. De publiek toeloop was met 1500 bezoekers boven verwachting groot. De sfeer gemoedelijk en wie niet in opperbeste stemming was werd dat wel van de figuranten van toneelvereniging Steeds Beter die links en rechts opdoken. Bijvoorbeeld van de twee doktoren die een prima recept hadden voor diegene die slecht gehumeurd waren. Of van de twee toiletjuffrouwen 'Stien en Rien' die in een onvervalst 'Haags' accent de bezoekers wezen op hun 'toiletwagen'. En dat gaf de fair een extra dimensie die een keur aan standhouders had. Voor elk was er wat wils. Brocante, bloemen en planten, diverse hobbyisten, keramiek, sieraden, kleding, infostands, palingrokerij, een heuse ambachtelijke smederij en een gezellige koffiehoek ingericht door het plaatselijke Koffiecafé. En ook volop muziek van onder meer gezelligheidskoor Do 't Us Nao, kinderkoor Sing a Song, Harmonicaclub Ruurlo en De Sleppers. Het Bruilfeest ging vrijdagavond van start met een Amerikaanse barbecue met een heuse 'smoker' en rodeostier. Zaterdagmiddag was het tijd voor de traditionele kinderoptocht en de volksspelen. Naast vernieuwingen laat de organisatie vaste traditionele onderdelen van het feest absoluut niet vallen, zoals het vogelschieten, vogelknuppelen en de stoelendans. Volksspelen die onlosmakelijk verbonden zijn en waar niet aan getornd wordt. Tot nieuwe schutterskoning werd Johan Rebergen (58) gekroond die het vogelschieten won met aan zijn zijde Jolande Peters die een jaar lang als 'Bruilse Koningin' door het leven gaat. Tot jeugdprins werd Maarten Rutjes uitgeroepen. De altijd spectaculaire en hectische stoelendans werd gewonnen door Roel Lageschaar (mannen), Linda Blanksma (vrouwen) en Koen Hendriksen (jeugd). Zaterdagavond was het tijd voor een daverend 'bal' met medewerking van de band Real Time. Voordat zondagmorgen de fair geopend werd gingen van het feestterrein een stoet van ruim vijftig oldtimer tractoren op pad voor een toertocht door de regio.        

Uitslagen
Vogelschieten: Romp: Johan Rebergen (koning); Kop: Gerard Koenders; Linkervleugel: Laurens Kok; Rechtervleugel: Dick Wensink; Staart: Johan Rebergen. Vogelgooien: Romp: Jolande Peters (koningin); Linkervleugel: Monique Hermanns; Rechtervleugel: Anita Harbers; Kop: Hermien te Winkel;Staart: Margreet Vruggink. Jeugdschieten: 1. Maarten Rutjes (jeugdprins); 2. Niek te Winkel; 3. Kevin Ovenveld. Winnaars andere volksspelen en kinderoptocht:: Klepelschieten: Maik Hendriksen; Ringsteken: Mart Koenders; Schijfschieten:.Gerrit Wassink; Stoelendans: Kinderen: Koen Hendriksen; Mannen: Roel Lageschaar; Vrouwen: Linda Blanksma; Ringsteken: Mart Koenders; Kinderoptocht: Eenlingen: Frederike Klein Bluemink (Ik ga voor een plekje in museum MORE). Tweetallen: Ilse te Winkel en Jade Klein Braskamp (Ingewikkeld); Groepen: Femke Giesen, Danique Geverink en Fynn Geurtsen (KNMI Code);