Wim en Miny te Grotenhuis woonden 22 jaarin Zuid-Afrika. Foto: Jan Hendriksen.
Wim en Miny te Grotenhuis woonden 22 jaarin Zuid-Afrika. Foto: Jan Hendriksen. Foto: Jan Hendriksen

Wim en Miny te Grotenhuis-Morssink

zestig jaar getrouwd

Borculo – Er prijkt een opvallende tekst op een klein bordje op de toegangsdeur naar de bovenwoning aan het Mulartplein. 'Oupa en Ouma woon hier' staat er in grote blokletters vermeld. En dat is geen schrijffout. Het herinnert aan de tijd dat Wim te Grotenhuis (83) en Miny te Grotenhuis-Morssink (80) in Zuid-Afrika woonden. In 1956 emigreerde het toen net twee maanden getrouwde echtpaar namelijk naar Transvaal om in 1978 in Nederland terug te keren. Woensdag 18 mei waren Wim en Miny zestig jaar getrouwd. Vrijdag 20 mei bracht burgemeester Joost van Oostrum namens de gemeente Berkelland de felicitaties over aan Wim en Miny. Van Oostrum overhandigde het diamanten echtpaar ook zoals dat bij een dergelijke heugelijke gebeurtenis gebruikelijk is een groot fleurig boeket bloemen.

Door Jan Hendriksen

Wim te Grotenhuis is een geboren en getogen Ruurloër. Miny Morssink werd in Neede geboren. Het tweetal leerden elkaar eind 1954 bij café De Zon in Goor kennen. "We waren daar beiden op een dansavond. En ik vond dat meisje dat iets verderop stond wel een leuke verschijning. Ik ben toen spontaan op haar afgestapt. En dat was onze eerste kennismaking", zo vertelt Wim terwijl Miny in de woonkamer van hun bovenwoning naast haar in bed ligt. Miny is bedlegerig. Wim is al ruim zeven jaar mantelzorger nadat ze in 2006 door een herseninfarct werd getroffen. Verschonen, wassen en aankleden. Dag en nacht, zeven dagen in de week staat Wim voor 'zijn' Miny klaar die haar voedsel via een sondevoeding tot zich neemt. Humor en nuchterheid zijn in het leven van Wim geen vreemde woorden. Dat heeft hem in de afgelopen jaren er ook door heen gesleept en die niet de eenvoudigste jaren uit hun leven zijn. "Maar we hebben voor hetere vuren gestaan", zo relativeert Wim. Waarom emigreerden Wim en Miny nadat ze op 18 mei 1956 in Neede in het huwelijksbootje waren gestapt in vredesnaam naar Zuid-Afrika". Wim: "Een broer van mijn vader was al naar Zuid-Afrika geëmigreerd. Via hem zijn we daar terecht gekomen. We wilden een (nieuw) avontuur aangaan. We moesten dan ook trouwen", zo vertelt Wim lachtent. "Maar niet om het feit dat Miny zwanger was hoor. Nee, om een totaal andere doodeenvoudige reden. Wilde je je in Zuid-Afrika vestigen dan moest je getrouwd zijn. En dat hebben we toen ook direct gedaan. Vandaar." Wim werkte in Transvaal eerst als loodgieter. In een later stadium kwam hij op een machinefabriek van Massey Ferguson te werken.
Toen de economie in Zuid-Afrika inzakte werd Wim geconfereerd met het feit dat hij als 'buitenlander' ontslag zou krijgen. "Het motto van de Zuid-Afrikanen was 'eigen volk eerst'. Miny heeft toen de terugkeer naar Nederland geregeld", zo vertelt Wim in onvervalst Zuid-Afrikaans. Het Afrikaans en Nederlands zijn namelijk als talen nauw aan elkaar verwante talen. Wim: "Ongeveer 90 tot 95 procent van de Afrikaanse woordenschat is van Nederlandse oorsprong en de verschillen zijn klein." Na hun terugkomst in Nederland vestigden Wim en Miny zich in Zutphen. Wim ging bij machinefabriek Reesink werken. Miny werkte bij een enveloppenfabriek en een rederij in Zutphen. Na wat omzwervingen wonen Wim en Miny alweer vele jaren aan het Muraltplein. Het echtpaar heeft twee kinderen, vijf kleinkinderen en een achterkleinkind.

Echtpaar Voogsgeerd-Snellink
Ook het echtpaar Voogsgeerd-Snellink uit Geesteren was vorige week zestig jaar getrouwd. Burgemeester Joost van Oostrum bood woensdag 18 mei namens de gemeente Berkelland persoonlijk de feliciteren over aan het diamanten echtpaar en bood natuurlijk een boeket bloemen aan.


CP voetbal belangrijk voor 'tussengroep'

GELSELAAR - Zoals iedereen vorige week in deze krant heeft kunnen lezen, organiseert Stichting Doelpunt een CP-voetbaldag in samenwerking met EGVV, DEC'10 en de KNCV. Deze dag zal worden gehouden op de velden van EGVV in Gelselaar. Wat is CP en waarom organiseert EGVV dit?

Door Kyra Broshuis

Om op die vraag antwoord te krijgen, is het belangrijk dat eerst duidelijk wat CP-voetbal is. CP-voetbal, internationaal bekend onder de naam Football 7-a-side, wordt gespeeld door voetballers die als gevolg van een hersenbeschadiging een motorisch probleem hebben. Deze beschadiging hoeft niet in op latere leeftijd te zijn ontstaan. Ook spelers die bijvoorbeeld een geboortetrauma (Cerebrale Parese) hebben doen er aan mee. Daarnaast kent het spel veel deelnemers die op latere leeftijd een hersenbloeding, herseninfarct of hersentumor hebben gehad of bijvoorbeeld in coma hebben gelegen aan daar een motorisch probleem aan over hebben gehouden. Veel voetbalclubs in Nederland kennen een zogenaamd G-team, CP-voetbal kan echter alleen internationaal gespeeld worden. Er wordt 7 tegen 7 gespeeld op een kleiner veld met een kleiner doel.
Op zaterdag 28 mei aanstaande komen de nationale selecties van onder de 14 jaar, onder de 16 jaar én 18+ naar Gelselaar. Ook de nationale selectie komt naar EGVV. Dit team zal later dit jaar meedoen aan de Paralympische spelen in Rio de Janeiro, Brazilië.
Stichting Doelpunt is opgericht om voetbal voor kinderen met een beperking meer bekendheid én een groter draagvlak te geven. Sinds dit jaar doet de stichting dat vooral op een adviserende en controlerende manier gaan doen. Het is op 28 mei aanstaande de tweede keer dat er een CP-voetbaldag bij EGVV in Gelselaar wordt gehouden.
Jeroen Koeslag is bestuurder bij Stichting Doelpunt en tevens oud-penningmeester van EGVV. Jeroen en Erna Koeslag zijn intensief bij Stichting Doelpunt betrokken geraakt doordat bij hun oudste zoon Rick CP (Cerebrale Parese) werd ontdekt. "De verwachting was toen dat hij het na de F-jeugd lastig zou krijgen om zich in het reguliere voetbal staande te houden. Daarom zijn wij ons toen oriënteren op eventuele alternatieven.", zo legt Jeroen Koeslag uit. "Wij kregen het idee dat er een doelgroep tussen het regulieren voetbal en het G-voetbal zit die er een beetje bij hangt. Daarom zijn we destijds met onze stichting gestart."
Rick Koeslag is een aantal jaar terug geselecteerd voor het nationale CP voetbalbalteam van de KNVB voor spelers onder de 14 jaar. Omdat er geen nationale competitie is voor CP voetbal, organiseert de stichting regelmatig een CP-voetbaldag. "De CP jeugdselectiespelers trainen 's ochtends met elkaar en spelen in de middag een wedstrijd, met de jeugdteams van Dec'10 als tegenstander. Een mooie gelegenheid om onze stichting meer naamsbekendheid te geven. Wij vinden het erg belangrijk dat er aandacht komt voor deze groep.", zo besluit Jeroen Koeslag.
Het programma op 28 mei aanstaande ziet er als volgt uit: Programma 28 mei 2016: Locatie: EGVV, Driessenweg te Gelselaar. 9.00 uur: aankomst CP-voetbal selecties. 10.00 uur:aanvang training CP-selecties. 11.00 uur: informatiebijeenkomst (G-)voetbalverenigingen door bondscoach CP-voetbal Marcel Geestman.11.00 uur:aankomst Nationaal CP-team. 11.30 uur: pauze/lunch. 12.15 uur: wedstrijd Nationaal CP-team - EGVV. 13.45 uur: aanvang selectiewedstrijden: 13.45 uur Selectie onder 14 - DEC '10 comb. D1/D2. 14.15 uur Selectie onder 18 - DEC '10 C1. 15.00 uur Selectie onder 16 - DEC '10 C2. 16.30 uur: einde programma napraten. Tevens zijn er voor bezoekers leuke randactiviteiten. info: www.cpvoetbal.nl, www.stichtingdoel.com.