Jeugdige deelnemers. Foto: Kyra Broshuis
Jeugdige deelnemers. Foto: Kyra Broshuis Foto: Kyra Broshuis

Fantastisch toernooi TTVE

Eibergen - Het weer is iets minder tijdens het Countus Internationaal Touwtrektoernooi van de jubilerende TTVE (Touwtrekvereniging Eibergen) maar dat is voor de deelnemers misschien wel prettiger. Het toernooi, dat vorig weekend werd gehouden, is een prachtig evenement en trekt veel belangstelling.

Door Kyra Broshuis

"Zoiets heb ik nog nooit gezien. Wat een prachtige sport!" aldus één van de vele toeschouwers langs de lijnen. "Al die verschillende nationaliteiten, en dat hier in Eibergen." Het toernooi kent dan ook een zeer sterk en afwisselend deelnemersveld. Zo zijn er touwtrekteams uit onder andere Zweden, Spanje en Ierland. Het team uit Kameroen, dat zich wel aangemeld heeft, is helaas niet aanwezig. "Uiteindelijk konden ze het niet voor elkaar krijgen met de visa, heel erg jammer.", zo vertelt Nanda Oude Egberink van de organisatie. Met 109 teams uit 8 verschillende landen is het echter een sterke en waardevolle competitie.
Er wordt in verschillende klassen gestreden waarbij op de zaterdag de heren 600 en de dames 520 op het programma staan. "Er zijn 17 teams voor de heren 600 en die zijn zeer aan elkaar gewaagd. Helaas komt thuisploeg Eibergen niet door de poule. Het Zwitserse Sins blijkt uiteindelijk het allersterkste team te hebben en worden eerste, gevolgd door Goldscheuer en OKIA." zo legt Oude Egberink uit.

Dames en jeugd
De damesklasse telt maar liefst 10 teams waarvan 3 Nederlandse. Zij worden uiteindelijk 1, 2 en 3 in de poule. De finale gaat tussen thuisploeg Eibergen en Gelderswoude. Helaas voor thuisploeg trekt Gelderswoude aan het langste eind. In de middag is het de beurt aan de heren 680 en de jeugdklasse. Heel bijzonder is de deelname van het zogenaamde Golden Oldies team; een speciaal samengesteld team van (oudere) heren van verschillende nationaliteiten die alleen één of meerdere gouden medailles hebben behaald op Europese en Wereldkampioenschappen. De finale gaat tussen Heure en G&B (Ierland) waarbij Heure de titel pakt.

Eibergen wint mixklasse
Op zondag, met slechter weer dan de dag ervoor, staan de wedstrijden in de mixklasse en de jeugd op het programma. Het is prachtig wanneer blijkt dat Eibergen de finale haalt en het daarin op moet nemen tegen Unnaryd uit Zweden. Een zeer spannende wedstrijd waarbij Eibergen in eerste trekbeurt verliest maar zich dapper terugvecht. En met resultaat: Eibergen schrijft de mixklasse op haar naam. Bij de jeugd U23 klasse gaat de kleine finale tussen Vios Bison en Schijf en de ploeg uit Beltrum blijkt de sterkste. De finale wedstrijd is die tussen Powerrangers uit België en Wallby uit Zweden. De Zweden gaan er met de winst vandoor.

Koningsklasse
De zondagmiddag staat in het teken van de 720 klassen en 640 klasse, ook wel de koningsklasse genoemd. Het Wievenveld in Eibergen is het decor van de finale tussen Heure en Gelderswoude. Heure wint, Gelderswoude wordt tweede en OKIA derde. Net als in de damesklasse is het ook hier een volledig Nederlands podium. De publiekstrekker, de finale in de koningsklasse tussen Engelberg en Goldscheuer wordt relatief eenvoudig gewonnen door regerend kampioen Engelberg.
Al met al een zeer geslaagd toernooi, zo vindt ook Oude Egberink. "Ondanks de minderen weersomstandigheden hebben we ontzettend mooie wedstrijden kunnen zien, de sfeer was zoals altijd gemoedelijk. Dank aan iedereen die een bijdrage heeft geleverd aan dit geweldige touwtrekweekend en hopelijk tot over 5 jaar bij het 50-jarig jubileum van TTV Eibergen!"

Jeugdige deelnemers. Foto: Kyra Broshuis
Veel belangstelling voor de wedstrijden. Foto: Kyra Broshuis