Scholieren maken een midwinterhoorn. Foto: PR
Scholieren maken een midwinterhoorn. Foto: PR Foto: PR

Gescheiden inzameling afval moet nog beter

BERKELLAND - Het streven naar duurzaamheid is de laatste jaren een steeds sterker aandachtspunt geworden voor maatschappelijke - en bestuurlijke spelers op vele speelvelden. Zo heeft ook de gemeente Berkelland zich doelen gesteld. In het afvalstoffenplan is de doelstelling opgenomen dat in 2018 60% van het afval gescheiden wordt ingezameld. Nieuwe landelijke doelstellingen spreken van 75% hergebruik in 2020. Berkelland ligt wat dat betreft niet op koers. Daarvoor zijn extra inspanningen nodig.

Door Rob Stevens

Het percentage hergebruik lag in 2013 in Berkelland op 49,3 procent, in 2015 is dat gestegen naar 51,4 procent. Per inwoner wordt per jaar 244 kilo restafval ingezameld. Er zijn echter aanvullende maatregelen nodig om het gescheiden inzamelen van restafval verder te bevorderen. Daarvoor gaat de gemeente de dialoog aan met Berkellanders. Een wijkgerichte aanpak maakt daar deel van uit. De frequentie van leegmaken van de grijze afvalcontainer kan straks bijvoorbeeld per wijk veranderen. Dat hangt dan samen met de wijze waarop ander afval in de wijk gescheiden wordt opgehaald. Er zijn verschillende mogelijkheden en hulpmiddelen. Eerder werd de kroon gepresenteerd, het ophangsysteem dat het inzamelen van plastic zakken met plastics moet vergemakkelijken. Er wordt nu ook gedacht aan een extra container om verpakkingsmateriaal zoals plastic, drankkartons en metalen, verder te scheiden. Dat zou dan in een wijk in plaats van de nu gebruikte plastic zakken kunnen komen. De inzet is om uiteindelijk op maximaal 100 kilo restafval per persoon per jaar uit te komen.


Grasbaanraces in Ruurlo

Ruurlo - Motorclub Ruurlo houdt zondag 29 mei een grasbaanrace in Ruurlo. Dit evenement zal op een braak stuk liggend terrein op bedrijventerrein De Vente tegenover Decrosign plaatsvinden.

Er zal in diverse klassen gereden worden door leden van de Motorclub Ruurlo en BMAC Borculo, ook zullen een aantal oudgedienden de helm weer opzetten. In het verleden organiseerde MC Ruurlo jaarlijks grasbaanraces. Het doel van deze race is om de leden van de Motorclub Ruurlo en BMAC Borculo een gezellige en actieve dag te bezorgen waarop iedereen zijn/haar hobby kan uitoefenen. De trainingen zullen om 9.30 uur beginnen en de wedstrijden om 11:00 uur. De toegang voor publiek is gratis.


Jongeren enthousiast voor erfgoed

BORCULO - In hun vrije tijd hebben 28 leerlingen van het AOC in Borculo een echte midwinterhoorn gemaakt. Na 4 maanden werk, onder begeleiding van de Midwinterhoorngroep Eibergen, mocht de hoorn vorige week mee naar huis. Meer dan de helft wil er ook op leren blazen. De eeuwenoude traditie van midwinterhoornblazen staat op de lijst van het Immaterieel Cultureel Erfgoed Nederland. Daarom is het van belang om jongeren enthousiast te krijgen voor het blazen. Zo wordt een oude traditie uit deze regio in stand gehouden.


Wie wordt de held van Geesteren 2016?

GEESTEREN - Oranje Vereniging Geesteren is druk bezig met de voorbereidingen voor het Oranjefeest, dat wordt gehouden van donderdag 7 tot en met zondag 10 juli in en rond de feesttent aan de Keistraat. Op donderdag 7 juli is er een nieuw element aan het programma toegevoegd, namelijk Wie wordt de held van Geesteren 2016? Iedereen die wil meedoen aan deze talentenwedstrijd en afkomstig is uit Geesteren (en omgeving) kan meedoen. Toon je zangtalent, alleen of in een groep(je). Aanmelden kan tot 1 juni bij Michel Everink: m.everink@planet.nl.