A.H. Zwartschool in Borculo. Foto: Peter Vorderman
A.H. Zwartschool in Borculo. Foto: Peter Vorderman Foto: Peter Vorderman

A.H. Zwartschool Borculo in volle glorie hersteld

BORCULO - Trots steekt het torentje van de voormalige A.H. Zwartschool in Borculo uit boven de Ruurloseweg en de Grolse Steeg. Trots omdat het karakteristieke gebouw met het markante torentje is gered van de sloop en een veelbelovend nieuw leven is begonnen als praktijk voor fysiotherapie en Chinese geneeskunde 'Fyrtuoos'. En even trots vertelt Ans Naphausen-Siebelder, een van de fysiotherapeuten en tevens bouwmeester-van-dienst, enthousiast over alle ins en outs van de verbouwing.

Door Peter Vorderman

Maandag 23 mei is het Paramedisch Centrum 'de Componist' onder de nieuwe naam 'Fyrtuoos' (meesters in beweging) van start gegaan in het totaal gerenoveerde voormalige schoolgebouw van de A.H. Zwartschool, waarvan de geschiedenis als Lagere landbouwschool begint in 1932. De school is vernoemd naar de eerste voorzitter A.H. Zwart. Het gebouw werd tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog door de terugtrekkende Duitse bezetters platgebrand en is omstreeks 1950 herrezen als nieuwbouw in de klassieke bouwstijl van die tijd.

Later, in de periode 1990-2005, heeft de voormalige school dienst gedaan als oorlogs- en radiomuseum. Daarna stonden de gebouwen vele jaren leeg en sloeg het verval meedogenloos toe, de daken waren deels ingestort en de vloeren en kozijnen verrot.
Op een 'gouden tip' van architect Peter Davids kwam men bij de uit haar jas groeiende praktijk 'de Componist' na een lange zoektocht op het idee om de oorspronkelijke school te renoveren en om te bouwen tot nieuwe praktijkruimte. Het hoge gebouw achter de school is pas veel later gebouwd en had minder historische waarde, het is gesloopt om plaats te maken voor een ruime parkeerplaats.

Paramedisch Centrum in voormalige school

In een succesvol samenwerkingsverband met de gemeente Berkelland en Bouwbedrijf Homan uit Enter, tevens de nieuwe eigenaren van het gebouw en ervaren in monumentale bouw en restauratie, werden in februari 2015 troffel en hamer daadwerkelijk ter hand genomen.
Inmiddels had het gebouw ook de status van gemeentelijk monument verworven en werden royale restauratiesubsidies verleend door de gemeente en provincie.
Vele originele details van het gebouw zijn met veel liefde en zorg gerestaureerd. Het karakter van het fraaie gebouw is daarmee behouden, zoals de oude lange schoolgang met de originele tegelvoer, de open haard met schouw in de kamer van de voormalige directeur en de open houten inbouwkasten. Maar ook is het gebouw aangepast aan de technische eisen van de huidige tijd, zonder dat het klassieke karakter verloren is gegaan. Het historische torentje op het totaal vernieuwde dak heeft waarschijnlijk een schoolbel gehuisvest, maar die is verdwenen.

Wie weet zal ook het torentje met dit detail weer in volle glorie worden hersteld. Al met al is het project een win-win situatie volgens alle betrokken partijen en is een traditioneel schoolgebouw in Borculo als gemeentelijk monument behouden voor de toekomst. 'Fyrtuoos' heeft het gebouw inmiddels betrokken en 1 juli volgt de officiƫle opening. Op 2 juli staan de deuren van 'de school' de hele dag open voor belangstellenden.