Het bestuur van Vrouwen van Nu: (vlnr) Wilma Assinck, Rina van Leeuwen, Toos Eisink, Gerrie Halfman, Ali Luesink, Ingrid Vreman, en Ina Beuting. Foto: PR.
Het bestuur van Vrouwen van Nu: (vlnr) Wilma Assinck, Rina van Leeuwen, Toos Eisink, Gerrie Halfman, Ali Luesink, Ingrid Vreman, en Ina Beuting. Foto: PR. Foto: Jan Hendriksen

Ruurlose 'Vrouwen van Nu' gaan
met de hedendaagse tijd mee

Ruurlo - "We hebben een topavond gehad", zo schrijft één van de leden op de facebookpagina van de Ruurlose afdeling van Vrouwen van Nu. En daarmee wordt niet het 70-jarig jubileum bedoeld. Dat viert de afdeling komende zaterdag. Want exact zeventig jaar geleden op 4 juni 1946 werd de Ruurlose afdeling van de Nederlandse Bond van Plattelandsvrouwen opgericht. Anno 2016 Vrouwen van Nu genaamd. Nee, op de laatste afdelingsavond van het seizoen was vorige week Aaltsje Ypeij te gast met haar 'Leediedzjee' programma. "En niet alledaagse activiteit. Maar het was een geweldige avond. We hebben lekker gedanst en met een heel leuke quiz met vragen uit de jaren '60 '70. Echt een aanrader", zo wordt er op de facebook geschreven.

Door Jan Hendriksen

De Vrouwen van Nu Ruurlo gaan met de tijd mee. Niet alleen op sociale media. Maar ook wat betreft het activiteitenprogramma. "En dat is ook de kracht van onze vereniging. Zo behouden we ons bestaansrecht. Want dat willen onze leden. Telkens nieuwe uitdagingen", zo verklaart voorzitter Ingrid Vreman (52). De 'Nederlandse Bond van Plattelandsvrouwen'. Een naamgeving die tot een jaar of acht geleden landelijk nog werd 'gedragen' door de 'Vrouwen van Nu'. In de volksmond wordt deze naam door sommige leden dan ook nog steeds gehanteerd.
Vrouwen van Nu heeft als missie om met de kracht van vrouwen de leefomgeving te versterken. De vereniging heeft geen politieke of religieuze kleur. Elke vrouw is welkom. "Met circa 47.000 leden georganiseerd in ruim 550 afdelingen zijn we de grootste vrouwenvereniging van Nederland", zo zegt oud-voorzitster Janny Wassink (59) die samen met Willemien Reurink (62) Gerrie ter Maat (65) en Ali Luesink (53) de jubileumcommissie vormt voor het 70-jarig bestaan. Of het zaterdag 4 juni weer 'top' wordt is afwachten. "We hebben ons best gedaan en in zaal De Keizerskroon een verrassingsprogramma samengesteld. En dat blijft ook tot op het laatste moment echt een verrassing. We geven niets prijs", zo verklaart Ali Luesink. De Ruurlose afdeling telt een kleine tweehonderd leden die een breed scala aan creatieve -, sportieve- en culturele activiteiten voor haar leden organiseert. Jaarlijks kunnen de leden hun voorkeur uitspreken over het jaarprogramma. De meeste stemmen gelden. Janny Wassink: "Ons uitgebreide ledenbestand en netwerk stellen ons in staat om actief en betrokken te zijn bij zaken die de vrouw van nu bezig houdt en belangrijk vindt. We inspireren elkaar tijdens ontmoetingsbijeenkomsten, reizen en excursies, leren van en met elkaar tijdens trainingen, workshops en cursussen en we hebben zorg en oog voor elkaar."

Commissies en clubjes
Naast de maandelijkse bijeenkomsten kent de afdeling ook allerlei commissies en clubjes binnen haar gelederen. Voorbeelden: een agrarische commissie, een reiscommissie, een zangkoortje, een volksdansgroep, een rommelmarktcommissie, tuinclubs, een leeskring en een pr- commissie. Naast het bestuur onderhouden vijftien 'wijkcontactdames' ook nauwe contacten met de leden. De 'wijkcontactdames' verzorgen onder meer de post en 'lief en leed'. Vrouwen van Nu staat door de jaren heen bekend als een kweekvijver van bestuurlijk talent. Men komt menige vrouw in tal van besturen tegen.

Oprichting
Oprichters van de afdeling Ruurlo waren in 1946 in café Kerkhoven de betere gesitueerde vrouwen van Ruurlo. De locatie van oprichting is nog steeds de locatie waar de leden van de vereniging elkaar maandelijks treffen. In samenwerking met Jong Gelre Ruurlo en Land- en Tuinbouw Organisatie (LTO) Berkelland organiseert men jaarlijks 'Fiets de Boer op'.
Wat niet meer gezamenlijk met Jong Gelre en LTO Berkelland plaatsvindt zijn de feestavonden met toneel of revue. Na de gemeentelijke herindeling in 2005 is afdeling van GLTO Ruurlo op gegaan in de LTO Berkelland. Sinds die fusie zijn de gezamenlijke feestavonden komen te vervallen.

Tot de leden van het eerste uur behoren Hentje Dijkman – Bluemink (94) en Mina Norde – Hiddink (93). Beide ereleden hebben het voornemen om zaterdag het 70-jarig jubileumfeest mee te gaan vieren.