Twaalf kinderportretten van Boukelien Brinkman. Foto: PR
Twaalf kinderportretten van Boukelien Brinkman. Foto: PR Foto: Jan Hendriksen

Stichting houdt expositie 'Kinderen van Westerbork'

Ruurlo - In het kader van het vijftienjarig bestaan van Stichting Westerbork Scholenproject Ruurlo verzorgt de stichting zondag 5 juni de expositie 'Kinderen van Westerbork' bij woonboerderij De Wilghenhoeve aan de Tolhutterweg 3 in Ruurlo. 'Kinderen van Westerbork' omvat een twaalftal kinderportretten getekend en gekleurd met aquarel kleurpotlood door de Gorsselse kunstenares Boukelien Brinkman.

Door Jan Hendriksen

De expositie wordt vrijdag 3 juni officieel voor genodigden geopend door burgemeester Joost van Oostrum. Boukelien Brinkman verzorgt tijdens de opening een inleiding over haar expositie. Enkele leerlingen van Ruurlose basisscholen vertellen een verhaal naar aanleiding van hun recente bezoek aan Kamp Westerbork en muzikale intermezzo's zijn er van Maria van der Brugt en Nel van Waveren. Zich verdiepend in hun gevoelsleven construeerde Boukelien Brinkman (54) vanuit het boek 'In Memoriam' een beeld van de kinderen, dat ze had gekregen van Lex Rutgers van het Etty Hillesumcentrum in Deventer. Veelal Joodse jongens en meisjes uit Deventer, die in de oorlog zijn overgebracht naar Kamp Westerbork om vandaar uit op transport te worden gezet naar de concentratiekampen Bergen-Belsen, Auschwitz en Sobibor. Daar wachtte hen de dood. Met het portretteren van de overleden kinderen heeft Boukelien Brinkman hen uit de anonimiteit gehaald. "Op zwart-wit foto's in het boek gaan ze op in een groot geheel. Ik haal ze daar uit, geef ze kleur, een gezicht. Het is fijn dat ook deze kinderen worden gezien." Tot nu toe heeft Brinkman twaalf portretten gemaakt van overleden Westerbork kinderen. Ze heeft zich voorgenomen er vijftien te vervaardigen. Inmiddels heeft ze een aantal keren haar kinderportretten geëxposeerd. Zondag 5 juni zijn ze van 14.00 tot 17.00 uur in Ruurlo te bezichtigen. "Ik wil dat ze ook in Westerbork komen te hangen", zo verklaart Brinkman aan de vooravond van de Ruurlose expositie.
Sinds vijftien jaar loopt op de basisscholen in de voormalige gemeente Ruurlo het Westerbork Scholenproject. Het project is ontstaan tussen de samenwerkende scholen en de werkgroep van Amnestygroep Ruurlo. De opzet van het project is ruwweg te verdelen in: een bezoek aan de synagoge en moskee in Lochem, een gastspreker van Steunpunt Gastsprekers van WO 11-Nu, die naar de scholen komt en over de eigen ervaringen tijdens de oorlog vertelt. En de hoogste klassen van de basisscholen uit Ruurlo en Mariënvelde bezoeken Kamp Westerbork. "Wij vinden het van belang dat ook, of misschien wel juist aan deze kinderen wordt doorgegeven wat er in de oorlog is gebeurd en waar volledige respectloosheid over de medemens toe kan leiden. Onder andere Kamp Westerbork is een uitstekende plek om dit duidelijk te maken", aldus Liesbeth Schot van Stichting Westerbork Scholenproject Ruurlo.
De kosten voor het scholenproject, zo'n drieduizend euro bedragen, werden in de afgelopen jaren gedekt door acties van de scholen. De stichting heeft in de afgelopen vijftien jaar ervaren dat het belangrijk is en dat het doorgaat en dat de scholen en leerlingen zich er echt bij betrokken voelen. "En dat doet ons goed. Maar om financieel het project jaarlijks te realiseren zijn we afhankelijk van acties en giften. Zo organiseren we jaarlijks een statiegeld flessenactie, een bridgedrive en een boekenmarkt en doen we nadrukkelijk een beroep op diverse fondsen. Zo hebben we vorig jaar een bijdrage gekregen uit het Rabobank Coöperatiefonds", aldus penningmeester Gerrit Weijman van de stichting. Zondag 26 juni vindt er op de Wilghenhoeve wederom een boekenbeurs plaats met als gastspreker Jan Terlouw.