Dick Asselman  heeft een arsenaal van 3.5 hectare aan aspergevelden in Barchem. Foto: PR
Dick Asselman heeft een arsenaal van 3.5 hectare aan aspergevelden in Barchem. Foto: PR Foto: Jan Hendriksen

Wijnproeverij bij Asselman Asperges

Barchem - Asselman Asperges aan de Vrochterdijk 2 in Barchem houdt op zaterdag 18 juni van 14.00 tot 17.00 uur een wijnproeverij. Dit gebeurt in samenwerking met Wijngaard Bergzicht uit Zwiep, Wijngoed Gelders Laren (Voortman en van der Biezen) en Wijnhuis Barchem (Buurman en van Putten).

Onder het genot van één van de heerlijke wijnen kan men onder andere genieten van de tongstrelende asperges van Asselman. Deze worden op verschillende en verrassende manieren bereidt door deelnemers van de Barchemse kookclubs. Deze kookclubs worden al jaren georganiseerd door HCR In de Groene Jager en men zal tijdens deze wijnproeverij hun kunsten vertonen.
Dick Asselman heeft bewust gekozen om de wijnen vanuit de Achterhoek te betrekken en in combinatie met de asperges staat dit garant voor een ware smaakexplosie. Uiteraard bestaat er tijdens deze middag de mogelijkheid om nader kennis te maken met het bedrijf Asselman Asperges en het assortiment dat zij aanbieden. Hierbij valt ook te denken aan aardappelen, achterham, sauzen, verse aardbeien en boerenijs van IJsboerderij Dommerholt uit Borculo. Kortom, genoeg redenen om op zaterdag 18 juni naar de wijnproeverij te gaan bij Asselman Asperges.

Kwaliteit
Asselman heeft een arsenaal van ruim 3,5 hectare aan aspergevelden. In de wintermaanden moet het veld rusten. Vanaf februari worden de aspergebedden weer aangelegd en afgedekt met folie. Medio april wordt er gestart met het steken van de asperges. Van een aspergeplant kan maximaal tien jaar worden geoogst. Hierna kan er op dit veld gedurende 25 jaar lang alleen nog andere gewassen worden geteeld. Dick Assleman maakt gebruik van diverse rassen om zo vanaf het vroege voorjaar een uitstekende kwaliteit asperge te kunnen leveren. De vers gestoken asperges komen rechtstreeks van het veld naar de winkel waar ze gewassen worden en direct gesorteerd op lengte en kwaliteit. Handmatig wordt iedere asperge gecontroleerd op kleur, vorm en diameter. Voor de klanten die de asperges liever geschild willen meenemen is een volautomatische schilmachine aanwezig. Door middel van zestien scherpe messen worden de asperges veilig en snel geschild. Asselman levert de beste asperges ook aan diverse restaurateurs in de regio.