De Bargkapel viert dit jaar haar vijftig jarig bestaan. Foto: PR
De Bargkapel viert dit jaar haar vijftig jarig bestaan. Foto: PR Foto: Jan Hendriksen

Open-Air festival door 50-jarige Bargkapel op Dorpsplein

Barchem - In het kader van het vijftigjarig bestaan van de Barchemse muziekkapel De Bargkapel wordt op zaterdag 25 juni op het Dorpsplein in Barchem een zogenaamd Open-Air festival georganiseerd. Naast De Bargkapel zelf zullen er optredens zijn van de 'buren': De Knollentrekkers uit Borculo, de Achterhoekse skarockband Spawn en van Crescendo Barchem. Crescendo Barchem zal deze avond voor 't eerst in de nieuwe samenstelling optreden, samen met jong talent. Als klap op de vuurpijl is er een optreden van het verrassende Barchemse talent 'Tenui'. Deze jonge singer-songwriter timmert flink aan de weg.

Door Jan Hendriksen

Het Open-Air festival is vrij toegankelijk en zal op 19.30 uur beginnen. Het plein is vanaf 19.00 uur geopend en hierop zijn standjes met hapjes en drankjes ingericht. Mocht het slecht weer zijn dan, wordt het festival verplaatst naar de al voor de Barchemse 4Daagse ingerichte sporthal van dorpshuis 't Onderschoer.
De Bargkapel werd op 5 november 1966 opgericht. De kapel kwam voort uit de plaatselijke muziekvereniging Crescendo. In 1971 werd de boerenkiel ingeruild en schakelde de kapel over op Egeländer muziek en kleding. Onder leiding van dirigent Geert Sprick uit Neede werd in 1972 voor het eerst en met succes deelgenomen aan de landskampioenschappen voor blaaskapellen. De muzikanten gingen huiswaarts met een eerste prijs in de Bergklasse. In 1972 herhaalde de kapel dit huzarenstukje in de Topklasse. De kampioenschappen werden destijds door de NCRV-televisie uitgezonden. In 1977 werd de Barchemse kapel opnieuw nationaal kampioen in de Topklasse. Tegenwoordig neemt de Bargkapel niet meer deel aan blaaskampioenschappen. De kapel telde in afgelopen veertig jaar vier dirigenten. Geert Sprick leidde de kapel in de begin jaren. Vervolgens zwaaide Herman Engelbertinck en Cyrille van Pouche de scepter. Inmiddels staat Willem Jan Jolink uit Wichmond al weer vele jaren voor het orkest. De kapel bracht diverse lp's en cd's uit evenals een dvd. Jaarlijks verzorgt het diverse concerten in de regio.


Rolstoel te leen in Geesteren

GEESTEREN - De werkgroep Zorg & Wonen van Geesterens Belang heeft een rolstoel gekregen en zet deze graag in voor de inwoners van het dorp.

Wie wekelijke een ommetje wil maken met de buurvrouw, die slecht ter been is, of wie met oma een dagje weg wil, kan voor deze gelegenheden een rolstoel lenen in het dorpshuis in Geesteren.

Op de momenten dat de Dorpsböke open is, kan men de rolstoel reserveren. Dit kan voor een uur, elke week op een vast moment, maar langer is ook mogelijk, bijvoorbeeld als men een dagje uit wil.
De Dorpsböke is wekelijks geopend op maandag- en donderdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur. Tijdens de zomervakantie van de basisschool is de Dorpsböke alleen op maandagmiddag geopend.