Patrick Smit uit het Overijsselse Giethmen zorgde met zijn Old-stock zaterdagavond voor actie. Foto: Jan Hendriksen
Patrick Smit uit het Overijsselse Giethmen zorgde met zijn Old-stock zaterdagavond voor actie. Foto: Jan Hendriksen Foto: Jan Hendriksen

Tractorpulling spektakel eindigt in modderballet

Ruurlo – Het 'festijn' begon zaterdagavond nog zo hoopvol. Een perfect geprepareerde kleibaan waar de tractoren de sleepwagens Stille Wille en Still Running zover mogelijk van hun plek probeerden te 'slepen'. Zondag gooide regen echter flinke roet in het eten van het jaarlijkse 'tractorpulling festijn' in de Oltwater Arena van Buurtvereniging De Brouwerhoek aan 't Oltwater. De wedstrijden moesten worden gestaakt.

Door Jan Hendriksen

De baan was door de hevige regenval veel te drassig geworden voor de tractoren. "Jammer en heel vervelend. Maar dit is pure overmacht", aldus vrijwilligster Ada Boeijink van de buurtvereniging, terwijl ze bij de toegangsweg tot de Arena naar de vertrekkende tractoren kijkt.

Publiek en deelnemers hadden grote moeite om het rennerskwartier en de parkeerplaatsen met hun tractoren en auto's te verlaten. Het trekkertrekevenement maakt jaarlijks deel uit van de competitie van de Trekkertrek Stichting Twente Achterhoek (TSTA).

Oldstock
Ze waren in aantal en omvang absoluut het kleinst. De vier oldstock tractoren die zaterdagavond in de Oltwater Arena in actie kwamen. Er waren in eerste instantie door de eigenaar van de sleepwagen Stille Wille, Reparatie & Constructiebedrijf L. ter Heide uit het Friese Echtenerbrug, meer rijders voor deze klasse toegezegd. Maar helaas dat bleef uit. Een oldstock tractor is een oldtimer van minimaal 25 jaar oud, waarvan het uiterlijk origineel is gebleven. De brandstof mag diesel of benzine zijn.

Massey Ferguson
Een van de vier oldstock deelnemers was de 26-jarige Patrick Smit uit het Overijsselse Giethmen. Als enige deelnemer kwam hij in de 1400 kilogram klasse in actie. De andere drie gingen een onderlinge competitie aan in de 1850 kilogram klasse.
atrick Smit beschikt over een Massey Ferguson die van origine uit 1954 dateerde. Een BMW 3000 zescilinder dieselmotor zorgde zaterdagavond dat de rode tractor met hoge snelheid over de speciaal geprepareerde baan reed met de Stille Wille in de heffing. De toeschouwers genoten volop.

Red Devil
Zondag zouden meer dan 140 tractoren uit de regio in tien verschillende klassen aan de start verschijnen: van de standaard 2600 kg - tot de Prostock zes cilinder 3600 kg klasse. Natuurlijk kwam ook de Red Devil van Wim Hendriksen in actie op zijn thuisbasis. Zaterdagavond mocht Maikel Hendriksen, de zoon van Wim Hendriksen op de 'bok' van het rode monster plaatsnemen. En met succes. Hendriksen jr. trok de sleepwagen over de volle honderd meter, tot groot genoegen van het publiek en beide presentatoren Gerrit Borgman en Gerben Luimes. Goed voor een full-pull.

De sleepwagen wordt zodanig afgesteld dat er enkele sterke en goede deelnemers een full pull kunnen halen. Tijdens de trek wordt het gewicht op de sleepwagen naar voren verplaatst, waardoor er meer gewicht op het sleepvoorstuk komt en er zo meer weerstand ontstaat.

Voor de kinderen was centraal op het terrein een speelplek ingericht. Zo konden ze hun eigen skelter trekkertrek (met prijs) spelen. Verder was er een springkussen, klimtoren, schminkhoek, zandbak en de echte liefhebber kon een koe melken. Zaterdagavond na de wedstrijden zorgde DJ Alex in de feestschuur voor de muziek.

Zondagmiddag veranderde het 'rennerskwartier' in een grote modderpoel. Foto: Jan Hendriksen.