Ruurlose wandelaars op voorbereiding op de Nijmeegse vierdaagse. Foto: Jan Hendriksen.
Ruurlose wandelaars op voorbereiding op de Nijmeegse vierdaagse. Foto: Jan Hendriksen. Foto: Jan Hendriksen

Natte maar bijzonder geslaagde

elfde editie Barchemse4Daagse

Piet Paulusma opende elfde editie vierdaagse

Barchem - De stemming werd er absoluut niet door beïnvloed. In tegendeel zelfs. Wandelaars en wandelpubliek laten zich niet zomaar afschrikken door een fikse regenbui. Zo ook zondag op de slotdag van de Barchemse wandelvierdaagse niet. Met groot enthousiasme arriveerden de wandelaars onder applaus de finishlijn op het Dorpsplein in Barchem. Al dan niet tussen de buien door feestelijk ingehaald door familieleden en kennissen en door de muzikanten van dweilorkest Valse Loch uit Beltrum. En niet te vergeten door de twee commentatoren Bert Dinkelman en Johan Groothuis. Bijna iedere wandelaar werd op de eindstreep persoonlijk verwelkomt door het tweetal of men nu vijftig, veertig, dertig of twintig kilometer per dag had gelopen.

Door Jan Hendriksen

Ging de Barchemse4Daagse vorig jaar de boeken in als de warmste ooit. De elfde editie dit jaar als de natste sinds 2005. Donderdag moest de openingsroute in natuurgebied Het Hagenbeek daarom iets verlegd worden. "Daar was het te drassig voor de wandelaars", aldus pr man Arjan Klein Hazebroek van de organiserende stichting. In totaal gingen van de 1279 ingeschreven wandelaars er donderdag 1230 van start: 711 vrouwen en 519 mannen. Van deze 1230 deelnemers hebben uiteindelijk 1121 deelnemers deze elfde vierdaagse uitgelopen. De jongste deelnemer was de twaalfjarige Chris ter Welle uit Neede en de 84-jarige mevrouw Walthaus uit Nieuwegein was de oudste. Van de elf edities was ze tien maal van de partij. De 82-jarige Bob Hellendoorn kreeg een speciale vermelding en attentie van de organisatoren. De Lochemer nam aan alle edities op de dertig of veertig kilometer deel.

Voor het eerst
Tot de talloze regionale deelnemers behoorden dit jaar voor het eerst Jan (67) en Hennie (64) Lerink uit Borculo. Het tweetal wandelt wekelijks. Maar de vierdaagse in Barchem prijkte door allerlei omstandigheden nog nooit op de agenda. "We hadden in het verleden een agrarisch bedrijf. En dat liet deelname niet altijd toe. En vorig jaar heb ik nieuwe heup gekregen. Ook toen kwam het er niet van", zo vertelt Jan als hij door Ellen van Buiten uit Barchem op een 'zonnebloem' wordt getrakteerd. "De deelname is een prachtige ervaring. Ik heb genoten. Het was een 'makkie'", zo verklaart Hennie Lerink als ze samen met haar wandelvriendinnen de finish bereikt en de welverdiende medaille in de sportzaal van dorpshuis 't Onderschoer in ontvangst neemt.

Nieuwe route
De Twentekanaalroute begon zondag fris maar wel droog toen de eerste wandelaars aan de beklimming van de Kale Berg begonnen. Bij het koepeltje werden alle wandelaars met muziek onthaald en in een rap tempo liepen ze naar Lochem. Het zonnetje scheen, maar tegen elven pakten donkere wolken zich samen. Een zeer stevige plensbui volgde. Toen er ook nog enkele flinke donderslagen volgden was het schuilen geblazen. Het weer klaarde vervolgens weer op maar met af en toe flinke buien moesten de paraplu's, poncho's en regenjassen regelmatig in stelling worden gebracht. Het leek een verregende middag te worden. Gaandeweg de middag brak de zon echter steeds vaker door en zoetjes aan kwam de stroom wandelaars die in Barchem de finishstreep passeerden op gang. Ook de publieke belangstelling bij de intocht nam toe en het werd gezellig druk op het Dorpsplein en in en rondom dorpshuis 't Onderschoer.

Ferme gongslag
Met een ferme gongslag had de populaire Friese weerman Piet Paulusma woensdagavond in een bomvolle sportzaal van dorpshuis 't Onderschoer officieel de elfde editie van de Barchemse Wandel4Daagse geopend. Dat ging met een wel bijzonder ferme klap gepaard: het frame met de gong ging bijna omver. Voordat Piet Paulusma de opening verrichte werd woensdagavond zijn dagelijkse 'weerpraatje' voor SBS6 in Barchem opgenomen. Paulusma voorspelde dat het tijdens de eerste twee wandeldagen 's morgens licht zou regenen en dat men het in het weekeinde ook niet geheel droog zou houden. En zie. Piet had een vooruitziende blik. Nadat muziekvereniging Crescendo het publiek tijdens de opening muzikaal had 'voorverwarmd' was het woord aan voorzitter Henk Luesink. Hij roemde de inzet van de ruim 130 vrijwilligers en wenste deelnemers en vrijwilligers vier goede wandeldagen toe.

Naoberschap
Daarna was het woord aan de bekende weerman Piet Paulusma; hij beantwoordde vragen uit het publiek en vertelde over zijn werk als meteoroloog. Alvorens muziekvereniging Crescendo enkele nummers ten gehore bracht vertelde Jan Harm Kok over de nieuwe koers die de muziekvereniging is ingeslagen: een veelbelovende koers met jong muzikaal talent en swingende moderne muziek. Wethouder Bert Groot Wesseldijk van de gemeente Lochem benoemde het 'naoberschap' en wederom de inzet van de vrijwilligers. Een daverend staand applaus voor de vrijwilligers volgde.

In Barchem kan alles
Arie Ribbers vertelde tijdens de opening over het ontstaan en de achtergrond van het Barchems volkslied 'In Barchem kan alles' dat hij ruim dertig jaar geleden schreef. Uiteraard werd zijn verhaal direct gevolgd door een massaal meegezonden versie van dit lied. Tenslotte bedankte Wim Ruiterkamp de Stichting Barchemse 4Daagse voor de door deze stichting aan 't Onderschoer én aan de Barchemse bevolking geschonken evenementenvloer die tijdens deze 4Daagse zijn vuurdoop beleefde. Ook heeft de stichting bijgedragen aan de verbeterde WiFi- ontvangst in 't Onderschoer.

Pink Ribbon
Anneke Smeets uit Ruurlo die met een aantal wandelvriendinnen en -vrienden aan de vierdaagse deelnam kon Stichting Pink Ribbon zondag 2541 euro schenken.

Jan en Hennie Lerink (links) met hun wandelgroep uit Boruclo. Foto: Jan Hendriksen.
Succesvol liepen Ria Wiegerinck, Ria klein Wassink en Hentje Lindenschot (v.l.n.r.) de vierdaagse. Foto: Jan Hendriksen.
In de loop van zondagmiddag brak de zon door op het Dorpsplein. Foto: Jan Hendriksen.