Werk van Jan Bijl. Foto: PR
Werk van Jan Bijl. Foto: PR Foto: PR

Jan Bijl exposeert in de Joriskerk

BORCULO - Jan Bijl uit Bunnik exposeert van 13 juli tot en met 20 augustus met schilderijen in de Joriskerk in Borculo.

Vanaf zijn hbs tijd is schilderen zijn grootste hobby. In de loop der jaren heeft hij cursussen gevolgd in verschillende technieken, zoals portrettekenen en -schilderen, fijn schilderen en modeltekenen, onder andere op de Vrije Academie voor Beeldende Kunst in Nunspeet.

Geschiedenis Joriskerk te zien in consistoriekamer

In al deze technieken blijft hij zich ontwikkelen. Daarbij gebruikt hij acrylverf en olieverf, soms beide in een schilderij. Hij werkt afwisselend met penseel of paletmes, maar schuwt ook minder orthodoxe methoden niet om het gewenste effect te bereiken (handdoek, plantenspuit, vingers en indien nodig de hele hand).s

Zijn werk bestaat voor een groot deel uit de weergave van de menselijke gestalte en is niet eenduidig te plaatsen. Soms verwerkt hij verschillende materialen in zijn kunstwerken, zoals zand, papier of glasvezel. Dan weer ontwikkelt de figuur zich weer uit een vlekkenpatroon in verf. Houding en beweging spelen een grote rol in de compositie en de figuren.Het werk van Jan Bijl kenmerkt zich niet door een vast 'handschrift'. Hij is steeds zoekende in de geweldige hoeveelheid kleuren, vormen en bewegingen.

De kerk is open op woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag van 14.00 tot 16.30 uur. De toegang is vrij.

Wie nieuwsgierig is naar de geschiedenis van de eeuwenoude Joriskerk, het oudste monument van Borculo, kan een kijkje nemen in de consistoriekamer. Daar is een tentoonstelling met foto's en teksten. De kerkrondleiders kunnen bezoekers het een en ander hierover vertellen.

Op zaterdag 16 juli is er ook muziek te beluisteren in de kerk. Die dag wordt er gespeeld op orgel en dwarsfluit. Op zaterdag 6 en 13 augustus is er orgelspel te horen.