Vrijdagmorgen staan de Septemberfeesten in het teken van feestelijke activiteiten voor de kinderen van de basisscholen. Foto: PR
Vrijdagmorgen staan de Septemberfeesten in het teken van feestelijke activiteiten voor de kinderen van de basisscholen. Foto: PR Foto: Jan Hendriksen

Septemberfeesten met als motto Reurle Neugt Oe lonken voor de 54ste keer

Ruurlo – De Ruurlose Septemberfeesten onder het motto 'Reurle Neugt Oe' vinden van 8 tot met 11 september voor de 54ste keer plaats in Ruurlo. Oranjevereniging Ruurlo organiseert dit feest in samenwerking met Stichting de Weide. De organisatie wordt gesteund door 3300 leden en alle inwoners om het volksfeest tot een succes te maken. De voorbereidingen zijn in volle gang en de horeca legt de laatste hand aan een zeer aantrekkelijk muzikaal programma.

Met dit jaar voor het eerst op donderdag een Duitse avond als opmaat voor vier feestelijke dagen. De saamhorigheid van straten en buurten is terug te zien in de verlichtingsroute.

De mooist versierde straat verdient de Achterhoek Nieuws Stratenprijs beschikbaar gesteld door Achterhoek Nieuws BV. Al jaren ondersteunen ondernemers uit Ruurlo en omgeving het Septemberfeest.

Oranjevereniging Ruurlo biedt de ondernemers de kans Oranjevriend van de vereniging te worden.

De vrijdag staat in het teken van feestelijke activiteiten voor de kinderen van de scholen. De allegorische optocht is een groots gebeurtenis. Deze optocht wordt de ruggengraat van het Septemberfeest genoemd. Veel Ruurloërs beleven al ver voor 8 september veel plezier aan de voorbereidingen van hun wagen of andere creaties.

Uiteraard kan men in vele gedaanten deelnemen aan de optocht. Naast de categorie grote en kleine wagens bestaat de optocht uit loopgroepen, fietsers en kinderen. Nadat de jury haar rapporten heeft gepresenteerd worden de prijzen bepaald. Op zondag kijken velen voor de tweede keer naar de optocht en zien welke prijs er is gewonnen.

Begeleiding
Dit jaar zijn de muziekkorpsen al geboekt en de eerste aanmeldingen van de wagenbouwers binnen. De optochtcommissie ondersteunt de bouwers door bouwkundige begeleiding en door de optochtbonnen. Deze worden na aanmelding om mee te doen met de optocht uitgereikt. Na afloop van de optocht gaan velen naar de Kermis, die in het dorp op het Kerkplein en in de Dorpsstraat staat. Al jaren verzorgt de Stichting Kermis Ruurlo vertier en plezier met haar botsauto's en diverse kramen.

Klap op de vuurpijl is de zeskamp die zaterdagmiddag plaatsvindt op de Blikmansweide. Al vanaf 1967 vindt deze sportieve strijd tussen straten en buurten plaats. Een traditie die in 1986 voor het eerst ontstond is het vogelschieten. Nadat de vogel zorgvuldig is geconstrueerd wordt deze op zondagmorgen voorzien van groen en bloemen en gaat dan achterop de fiets naar de Blikmansweide om daar in al haar pracht even te mogen pronken.

Aanmeldingen
Voor alle aanmeldingen kan men terecht op de website van de Oranjevereniging Ruurlo: www.oranjeverenigingruurlo.nl.